Oldal kiválasztása

Az Agymenők csapata immár egy évtizede menetel a siker útján. Ezalatt az idő alatt Sheldon milliók szívébe lopta be magát, a különcsége ellenére, vagy talán éppen azért. Azonban mint minden sorozat, az Agymenők is egy termék, amit évadról évadra el kell adni, és a sorozatok egy idő után kifáradnak, a karakterek fejlődnek és ezzel néha kicsit meg is kopik az érdekességük: Raj már tud nőkkel beszélni, Howard már nem az az idegesítő (wannabe) csajozógép, Penny levetkőzte az első évadban még szinte fájdalmas butaságot, és Sheldon is óriási fejlődésen ment keresztül az érintésfóbiás emberi számítógéptől a párkapcsolatban élő, szexuális élettel rendelkező, barátnője kezét megkérő férfiig.

A vérfrissítésre több megoldás is létezik, úgy mint crossoverek, reboot és spin-offok. A sikert és a meg-megfáradó szériát látva már csak idő kérdése volt, mikor dönt úgy a CBS, hogy berendel egy spin-offot. Az azonban egy percig sem volt kérdés, hogy melyik karakter kapjon saját sorozatot: bár a szereplők egyenrangúan indultak, de Sheldon rövid idő alatt mindenkit maga mögé utasított a népszerűségi listákon, ráadásul különleges személyisége remek lehetőséget rejtett magában az önálló történethez is. Rajta kívül csak Penny karaktere bír akkora népszerűséggel, ami képes lenne saját sorozatot eltartani, de az ő múltjában nincs akkora potenciál, ami alapot adna egy saját történetszálhoz, ezért egyértelmű volt, hogy a spin-off Sheldon múltját fogja bemutatni.

Így hát idén ősszel a CBS-en debütál a Young Sheldon, a sorozat, ami visszarepít minket a kilencvenes évekbe, Kelet-Texasba, ahol végigkísérhetjük a kilenc éves Sheldon Cooper (Iain Armitage) és családja életét. Mindazok a történetek, amiket a The Big Bang Theory különféle részeiben Sheldon elmesélt önmagáról és gyermekkoráról, szép fokozatosan megelevenednek a képernyőn is. Láthatjuk a mindössze kilenc évesen középiskolába (ráadásul épp a bátyjával egy osztályba) kerülő öntudatos zsenit, aki tudálékosságával és szabálykövetésével hamar kikészíti a tanárokat. Megismerjük végre Sheldon apját, a kissé iszákos futballedzőt,  George Coopert (Lance Barber), találkozunk Sheldon butácska bátyjával, az ifjabb George Cooperrel (Montana Jordan), valamint a korábban már ismert ikernővérével, Missyvel (Raegan Revord) és anyjával, Maryvel is (Zoe Perry). Bár a pilotba még nem került be, de az évad során megjelenik majd Sheldon imádott nagymamája, Mimó is (Annie Potts). A Extra élmény, hogy a történet narrátora maga Jim Parsons, vagyis Sheldon felnőtt énje (Jim egyébként nem csak narrátora, de producere is a sorozatnak).

 

A pilot tegnap került adásba, az évad többi részére azonban még várni kell novemberig. A pilot alapján azonban egyértelműen megéri a várakozás: a CBS zseniális szereplőgárdát válogatott össze. Iain Armitage már a Big Little Lies során is bizonyította, mekkora tehetséggel áldotta meg az ég, különösen, ami a furcsa karakterek megformálását illeti. Hitelesen formálja meg a zsenipalántát, akinek némely szokása és fóbiája már mostanra is megvan, némelyeket pedig majd a későbbiekben vesz fel, a szemünk láttára. Zoe Perry  olyan tökéllyel hozza a fiatal Mary Coopert, hogy még a korábban, az időskori énjétől megszokott mozdulatok, testtartás és mimika is tökéletesen beépült az eszköztárába. Szintén nem lehet szó nélkül elmenni a Missyt alakító Raegan Revord mellett sem, aki élénk, életteli és bár nem zseni, de nagyon is okos és életrevaló karaktert hoz. Az egyszerű és alapvetően jószívű apa, valamint az épp lázadó korba lépő, öccse zsenialitását büntetésként megélő nagytestvér, George tökéletesen egészítik ki a gárdát. Ők így együtt, öten remek alapot nyújtanak ahhoz, hogy egy olyan sitcomot kapjunk, ami egyszerre szórakoztató a karakterek személyiségéből fakadóan, miközben azért a felszín alatt kicsit megkapirgálja a mélyebb témákat is: milyen érzés egy kamasznak, ha az öccse ilyen kivételes adottságokkal rendelkezik? Milyen érzés a családunkért kiállva elveszíteni a munkánkat? Hogyan lehet az ilyen, átlagostól eltérő helyzetekkel megbirkózni?

Egyet azonban nem szabad szem elől téveszteni: a Young Sheldon egyértelműen más, mint az Agymenők. Nem kocka-sorozat, hanem egy családi sitcom, így bár az Agymenők rajongótáborára építenek, de egész más elvárásokkal érdemes nekivágnunk.

A sorozat hivatalos premierje november 2-án lesz, mi pedig már alig várjuk!