Oldal kiválasztása

A Star Trek: Discovery mellett a szeptemberi újoncok közült az Orville-t vártam leginkább, annak ellenére, hogy bár értékelem Seth MacFarlane igyekezetét, nem tartom kellően jónak egy paródiasorozathoz. És sajnos a pilot után ez be is igazolódott a számomra – de minden elismerésem, mert látszik, hogy egy igazi Star Trek rajongó műve!

Ed Mercer (Seth MacFarlane) amióta az eszét tudja, űrhajós kapitány akart lenni, és végre egy kemény és viszontagságos év után megadatik neki a lehetőség, hogy egy közepes nagyságú űrhajón szolgálhasson, azonban ehhez szüksége van egy első tisztre és egy kormányosra is. Mázli, hogy legjobb barátja, Gordon Malloy (Scott Grimes) a flotta legjobb kormányosa, csak éppen a stílusát nehéz olykor kezelni. A hajó első küldetése egy rutineljárás, a szövetség egy távoli bolygójára visznek ellátmányt, és ráadásul útközben felvehetik az első tisztet is. Csakhogy arra nem számított Mercer, hogy ez a személy a volt felesége, Kelly Grayson (Adrianne Palicki), aki ráadásul úgy vetett véget kapcsolatuknak, hogy megcsalta a mindig dolgozó férjét. Azonban a tudományos állomáson olyan események történnek, amihez mindkettőjük tudására szükség van.

Hogy mi is a baj a sorozattal, nos az, hogy paródiának pocsék, nem volt egy pillanat sem, mikor elnevettem volna magam, vagy legalább mosolyogtam volna, és ez komoly probléma egy olyan show-nál, amit állítólag egy humorista készít – azért állítólag mert MacFarlane csak a fingós poénokhoz ért, de azokhoz is rosszul.

A sorozat mögötti háttértudást, vagyis a Star Trek világ lemásolása azonban elsőrangú, minden apróságon érződik – és persze a hozzám hasonló hardcore rajongók azonnal le is vágják – az egyenruhán, az űrállomáson, a híd kialakításában, és ez nagyon élvezetes és érdekes. A sorozat készítői igazán büszkék lehetnek a jelmez- és díszlettervezők, illetve a digitális alkotók munkájára, mert elsőrangú.

Őszintén, ha nem ennyire részletekben menően Star Trek koppintás lenne, a pilot után bizony kaszálnám az Orville-t, és gyanítom, hogy ez az évad hátralevő részében sem fog változni. Sőt, nem is tekintem túlságosan sci-finek, inkább egy akciófilmnek sci-fi környezetben, ahova mintha Peter Griffin humorát igyekeznének mindenáron bepasszírozni – Hanama már nagyon régóta ki van akadva a Family Guy irányvonalával –, és ez semminek sem tesz jót. Az évad további részében nem hiszem, hogy lesz komolyabb átvezető szál, ha lesz is, akkor is egy teljesen átlagos, könnyen kibogozható és felfejthető rejtély lehet csupán.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.