Oldal kiválasztása

Néha szükség van, hogy a kritikus rossz filmeket is nézzen, mert szerintem igazán az ilyen alkotásoknál lehet megmutatni, hogy mennyire csípős is tud lenni a nyelvünk. A Nagy Fal azonban még a csípős nyelvre sem méltó, és igazából azon túl, hogy semmilyen, nehéz róla beszélni, de azért fáj a szívem, mert ebből a storyból, ezzel a költségvetéssel és színészekkel bizony remek mozit lehetett volna kihozni.

William (Matt Damon) és csapat azért érkezett Kínába, hogy ellopja a híres puskaport, amit eladva Amerikában, jócskán meggazdagodhatnak. Azonban az éj leple alatt egy furcsa lény rájuk támad, és bár sikerül megmenekülniük, sokáig az eset hatása alatt maradnak, mivel csak ketten élik túl a találkozást. Wlliam és bajtársa, Tovar (Pedro Pascal) még így is belevág a nagy kalandba, viszont kiszúrja őket az őrség, és csak az menti meg az életüket, hogy az éjszaka látott lényt legyőzték.

Ezek a lények ugyanis évezredek óta sanyargatják a népet, és pont a nép védelmében épült a kínai Nagy Fal is, valamint katonák ezrei életüket a kiképzésnek és a szörnyek elleni harcnak szentelték. A meteorittal érkezett lények összetétele egy méhkaséhoz hasonló, ahol a királynő irányít, amíg ő nincs meg, addig bármikor letarolhatják Kínát, és utána az egész világot. De William véletlenül hozzájutott valamihez, ami talán kiegyenlítheti a küzdelmet.

Bár a film alapsztorija igen kecsegtető, a megvalósítás igazán hitványra sikeredett – nem is tudom, hol is kezdjem a szidalmakat. Minden jelentnél látszik, hogy eszméletlen mennyiségű pénzt öltek a moziba, és egy az egyben a kínai közönséget akarták kiszolgálni, valamint a mozi pénztárhoz csábítani – de a Producerek óta tudjuk, hogy a bukás is jó pénzt hoz –, egymilliárd lakos, az egymilliárd lakos és pont. A Nagy Fal során így rengeteg alkalommal beszélnek a kínai szereplők kínaiul – mondjuk ez nekem tetszett, mert sokkal hitelesebb így, mintha mindenki perfekt lenne angolból.

A várakozásoknak megfelelően ez a film sem megy át a Bechdel-teszten – vagyis, hogy két megnevezett női karakter nem a férfiakról beszél –, de legalább végre kapunk egy igazán badass női szereplőt, aki képes egyszerre nőies és kemény is lenni. Tian Jing által alakított Lin Mae parancsnok nagyon jól összerakott szereplő, vele tényleg dolgoztak az alkotók. Ez nem mondható el, gyakorlatilag senki másról sem, ami azért elég durva, de igaz kijelentés.

Matt Damon olyan unott fejjel tolta végig a filmet, hogy már én szégyelltem magam miatta, értem én, hogy nem ez lesz karrierje csúcspontja, de a munkát el kell végezni, ha már elvállalta. Pedro Pascal hozta a szokásos vicces karakterét, nem nyújtott többet, mint a Trónok harcában, de ez teljesen korrekt így.

Bár a film egésze hemzseg a logikai hibáktól, minden csavarja – vagyis az a kettő darab – kiszámítható és annyira klisés, azért mégis akadt néhány ember, aki komolyan vette a munkáját, és nagyot alkotott. A jelmez- és díszlettervező csapat igazán kitett magáért, a páncélok fantasztikusak, remekül ötvözik az ősi kínai kultúra elemeit a harcászatbeli praktikummal, ráadásul szép színeket is használtak, amik nem túl feltűnőek, de avatott szemnek, mint a parancsnokoknak sok mindent elárul csapataik mozgásáról.

A Nagy Fal egyszer megnézhető, de nem túl nagy eresztés, páncél rajongóknak és cosplayesek valószínűleg azért tudják majd élvezni egy kicsit, de csak egy kicsit.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.