Oldal kiválasztása

SzaniFoto

Név: Ondi Boglárka

Nick: Buttercup

Link: www.facebook.com/buttercupcosplaypage/

Csillagjegy: ikrek

Szülőváros: Székesfehérvár

Foglalkozás: építészhallgató

Kedvenc film/sorozat: Gyűrűk Ura, Doctor Who

Kedvenc zenei stílus/előadó: Paddy and The Rats, Florence and The Machine

Kedvenc videójáték: The Witcher 3 – Wild Hunt

Háziállat, kiskedvenc: Marci, a cicus 

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Már régebben is nagyon tetszett, de amikor Hora barátnőm nekikezdett, az érzés, hogy egy ismerősöm is része ennek, sokkal közelebbivé, elérhetőbbé tette számomra. Ekkor döntöttem úgy, hogy kipróbálom, és azonnal magába szippantott.

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

A cosplay világában Kamui a nagy kedvencem, mert egyszerűen olyan bámulatos dolgokat készít, hogy az már hihetetlen. Emellett sokszor megmutatja, hogy hol, miként dolgozik, tutorialokat készít, ami nagyon közvetlenné teszi a közönsége felé.

A hétköznapi életben pedig legnagyobb inspirációm az anyukám, mert rajta látom, hogy sosem adja fel, hogy minden akadályt le tud küzdeni, még azt is, amihez nem érzi elégnek magát.

Atismédia

Mi volt az első cosplayed?

Margaery Tyrell a Trónok harcából. Még nagyon sok segítséget kaptam hozzá, és körülbelül mindent máshogy csinálnék, de azért büszke vagyok rá.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

A cosplayes barátaim természetesen nagyon szeretik, a nem cospalyes barátaim szívesen hallanak róla, mi is van épp ebben a világban, a szüleim pedig úgy vannak vele, hogy amíg a tanulás megy, addig nyugodtan. Anyukám egyszer azt mondta: „Ha ilyen conokra mész, akkor ne ám valami béna jelmezt csinálj!”

Párod hogy vélekedik a hobbidról, esetleg segít benne, szerepel a terveitek között közös jelmez?

Habár nem cosplayer, tetszik neki ez az egész, meghallgatja a cosplayes nyavalyáimat, támogat, nem néz tök hülyének, szokott segíteni barkácsolni, és közös jelmez is tervben van.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Általában szeretek mindent magam csinálni, de szerintem semmi rossz nincs abban, ha segítséget kérünk. Amikor még nem tudtam varrni, sok segítséget kaptam, ma már főleg inkább tanácsokat kérek a tapasztaltabbaktól.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Lerajzolom a jelmezt a fontosabb nézetekből és kilistázom az elemeket. Ezek után valószínűleg kiegészítőket kezdek gyártani.

SzaniFoto

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Az abszolút kedvencem a famegmunkálás, ebben kiemelkedően jónak tartom magam, hiszem építészkarra járok, ahol rengeteget kell maketteznünk, így ezt csinálom egész félévben.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Ha nagyon kemény gyerek vagyok, akkor van, hogy 5-6 is sikerül, bár ezeknek a fele szekrényből kerül összeállításra készített kiegészítők hozzáadásával. Általában az egyetemtől függ, volt már, hogy sokkal kevesebbet csináltam.

Valaha ért olyan negatívum, ami miatt elgondolkodtál, hogy miért is csinálod? És mi volt az, ami átsegített ezen a perióduson?

Ilyen igazi nagy válsághelyzet még sosem alakult ki nálam, inkább voltak olyan időszakaim, amikor azért hanyagoltam ezt a hobbit, mert úgy éreztem, nem olyan fontos vagy épp nem találtam a helyem. Azonban elég a legkisebb jel, egy karakter, amibe rögtön beleszeretek, egy apró hír, hogy valaki milyen jól érezte magát valamilyen conon vagy bármi, és rögtön újra 100%-osan lelkes leszek.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Nem igazán cosplayelek olyan karaktert, aki utálok. Főleg a megjelenése számít, a ruha, a haj, a fegyver, de fontos, hogy szeressem is. A kedvenceim azok, akiknek a király ruhájuk mellett a személyiségük nagyon jellegzetes, szarkasztikus vagy vicces, őket igazi élmény megformálni.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Mindenki álljon le a másik leszólásával. Könyörgöm, felnőtt emberek vagyunk (a legtöbbünk), akik mesefiguráknak öltöznek be. Ezen meg mi a fenét lehet drámázni?

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Nehéz döntés, de szerintem Asterát (Asterix lány verzió). Minden jelmezem egy kicsit a részem, de ezt a karaktert én formáltam nővé, megalkothattam, hogy ennek az ikonikus szereplőnek milyen lenne a személyisége, ha lány lenne, és utólag vettem észre, hogy nagyon magamra szabtam ezt a karaktert.

Cptspacegirl

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?

Talán Rost a Trónok harcából, mert a frizurát is nehéz volt összerakni, szinte semmilyen hasonló szabásmintát nem találtunk hozzá, és 48 lyukat hímeztem hozzá körbe.

Milyen érzés egy hercegnő / sztár / játékkarakter szerepébe bújni?

Egyszerűen fantasztikus! Félreértés ne essék, nem azért bújok egy szereplő bőrébe, hogy elfelejtsem a saját kis jelentéktelen életemet, erről szó sincs. Ez inkább arról szól, hogy megszemélyesítünk valakit, eljátsszuk a szereplőt, és ebben örömünket leljük. Főleg a vicces karaktereket szeretem megformálni, mert ezeket nagyon a magaménak érzem.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Ez mindig a hangulattól függ. Mindkettőt szeretem, inkább az számít, ki van ott. Barátokkal egy fotózás is ugyan olyan szórakozás, mint egy rendezvény.

Van valamilyen vicces vagy meghökkentő cosplayes történeted?

Amikor Asterix voltam, többen hitték, hogy Thor vagyok, főleg, mert elkunyeráltam Thor kalapácsát.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az animéből vagy filmből, ki lenne az?

Valamelyik Doctor, nem tudom, hogy nem idegesítenénk e halálra a másikat, de emlékezetes lenne, az biztos!

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Mivel a Cosplayers of Ice and Fire csapat tagja vagyok, ahol mindenki egy-egy szereplőt személyesít meg, Ros összes ruháját meg fogom csinálni. Egy örömlány, aki nem sok vizet zavar, mégis volt 4 ruhája, mire meghalt, ami ebben a sorozatban elég jó arány.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Mikor női Asterix és Obelix cosplayben conoztunk, rengetegen odajöttek megdicsérni, lefényképezni, és elmondták, mennyire szerették ezt a mesét, és milyen jó látni ezeket a karaktereket is cosplayként.

Cosplay.hu

Mi a véleményed a crossplayről, mi inspirál téged ebben?

Szerintem szuper, rengeteg fantasztikus crossplayt láttam már. Legyen élethű vagy direkt polgárpukkasztó, mindig nagyon klassz. A karakter neme nem lehet akadály, ha ő a kedvencünk, akkor őt fogjuk megcsinálni, és kész! Ennek ellenére nem hiszem, hogy valaha crossplayelni fogok, mert alacsony vagyok, kislányos arcú, de a fő ok az a bizonyos 75D…

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Úgy érzem, összefoglalja az összes hobbit, amit szeretek a kézművességtől kezdve az előadóművészeten át a geek témáig. Nem igazán szól bele a hétköznapjaimba, inkább a hétköznapjaim hátráltatják a cosplaykedést (köszi, egyetem).

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Nagyon változó, hogy mennyit dolgozok egy-egy darabon, ez a nehézségétől is függ na meg ugye a hétköznapi teendőimtől, leadásoktól. Többet is félbehagytam már, de ezek nagy részét nagyon szeretném befejezni.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Captain Miss Fortune a League of Legendsből az egyik ilyen álmom. Úgy érzem, még nem nőttem fel a feladathoz, ami a varrási képességeimet illeti, de majd egyszer!

Kávés vagy inkább teás vagy?

Kávé, mindenképp.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Kicsit, bár ez inkább akkor jön elő, ha hangokat is kell kiadni, így egy craftmanship versenyen ez meg sem látszik, performance-nál annál inkább.

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?

Versenyezni szerintem azért nehezebb, mert fel kell vállalnod, hogy megmutatod a hozzáértő zsűrinek és mindenki másnak a művedet. A cosplayeink a szellemi gyermekeink, azt szeretnénk, hogy elkápráztasson másokat, és a lelkünkre vesszük, ha csúnyán kritizálják. A zsűrizésnek is minden bizonnyal megvan a maga nehézsége, de ezen a téren nincs tapasztalatom.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Ne féljetek, ez csak egy hobbi! Az a lényeg, hogy szórakoztasson. vágjatok bele, mert tök jól fogjátok érezni magatokat! De ne vágjátok túl nagy fába a fejszéteket, kezdjétek kicsiben!

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

Általában pozitív visszajelzéseket kapok, de talán az szokott a leginkább hatással lenni rám, amikor valaki azt mondja: „Hú, de jó ez a cosplay, ugye majd conra is kihozod?” Ez azt jelenti, hogy szívesen látnák még, és nekem ez a legnagyobb bók.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Minden olyasmi, ami a cosplayhez kapcsolódik – rajzolás, barkácsolás, sminkelés, mindenféle kézműves dolog, tánc – de emellett nagyon szeretek úszni.

Mi volt a kedvenc gyerekkori játékod?

Az alvós mackóm, amit fél éves koromban kaptam, és azóta is megvan.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.