Oldal kiválasztása

A kórral is pontosan úgy jártam, mint a Bukott angyalokkal, amit Ixi szidott, ugyanis ezt meg Hanama szidta, és elképzelni sem tudtam, hogy mégis egy ilyen jó koncepciót – aminek egy könyvsorozat az alapja –, miképpen lehet elrontani, aztán végignézvén az első évadot, majd végigszenvedve a másodikat rá kellett döbbennem, hogy bizony ismét én tévedtem, és lehet egy nagyon jó és misztikus témát semmivé tenni.

New York kerületeit ellepték a vámpírok, és míg Dr. Ephraim Goodweather (Corey Stoll) a CDC volt munkatársa egy minden vámpírt kiírtó formulán dolgozik, addig Abraham Setrakian (David Bradley) klasszikus módszerekkel kíván véget vetni a fajnak. Azonban a strigoi-okat egy erős hatalom védi, a Mester szövetségese, a korábban haldokló milliárdos, Eldritch Palme (Jonathan Hyde) komoly munkát fektetett a város lerohanására, és a jövőbeni uralására. Azonban a múlt a Mestert is utoléri, és Setrakian olyan szövetségessel lesz gazdagabb, amire nem számított, míg Eph is egyre közelebb kerül a biológiai fegyvere bevetéséhez.

Talán a legnagyobb baj a sorozattal, hogy ilyen sokáig húzták, miközben egy erős és velős minisorozattal sokkal jobban járt volna a csatorna. A New Yorkban fellelhető állapot egyszerűen nem tartható fent, hiába nincs internet vagy szükségállapot van és a ki- és bejövő utazás korlátozzák, akkor sem hihető, hogy ez az egész vámpírosdi csupán pár kerületre összpontosuljon, miközben az ott élőknek nem tűnik fel semmi. Egyszerűen nem hiszem el, hogy az ott lakók alig pár százaléka látott bármiféle horrorfilmet, vagy csak pár embernek lenne túlélési ösztöne.

A sorozatban nehéz meghatározni, mi a leginkább zavaró tényező, de biztos, hogy a toppon van a szerelmi szálak, vagyis Eph és munkatársa, Dr. Nora Martinez (Mía Maestro) közötti, valamint Vasily Fet (Kevin Durand) és barátnője, a hacker Dutch Velders (Ruta Gedmintas) valamint annak korábbi barátnője közötti szerelmi háromszög. Azon túl, hogy összehozták a szereplőket, valódi közös érdeklődésük vagy vonzalmuk nem volt egymás iránt, ráadásul Eph és Nora között egyáltalán nem működött a kémia – bár ez nem Maestrón múlt.

A sorozat egyetlen pozitívuma Vasily Fet, aki komolyan gondolja a stirgoi-ok felszámolását, logikusan és okosan viselkedik, vigyáz magára, és másokra, miközben mindig ügyel a biztonságra. Ezen felül már a Sötét angyal óta követem Kevin Durand munkásságát, és remek színésznek tartom, aki ezúttal is egy igen testhezálló szerepet kapott, és ha nem szerepelne A kórban, biztos vagyok benne, hogy sokkal hamarabb kaszát kapott volna.

A második évad tizenhárom epizódja közé rengeteg filler került, tovább nyújtva ezzel a szenvedést. A harmadik évad már tíz epizódból áll, és a negyedik évaddal pedig az FX kaszálta is a sorozatot, ami olyan volt, mintha a 90-es évek rossz minőségű horror sci-fijeiből gyúrtak volna össze, ellőve a műfaj összes kliséjét, minimum kétszer. Persze tudjuk, hogy én őrült vagyok, és bizony be is fogom darálni a további évadokat.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.