Oldal kiválasztása

1. Zordon:
Oroszlánkirály – fotó: Kis Norbert

Név: Szabó Enikő

Nick: Haineko

Link: https://www.redbubble.com/people/darkhaineko?asc=u

Csillagjegy: Kos

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: kereskedő (eredetileg színháztörténész)

Kedvenc film/sorozat: Tomb Raider, Xena – The Warrior Princess

Kedvenc zenei stílus/előadó: szimfonikus metal – Tarja Turunen, Nightwish

Kedvenc videójáték: Bayonetta

Háziállat, kiskedvenc:  Micisíp, a cirmos áramszedő 

2. Hitsugaya taichou:
Bleach – fotó: Ekultúra

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Először gimnazista legjobb barátnőmön keresztül találkoztam ezzel a jelenséggel, noha az anime és minden más gépszíja már hamarabb elkapott. Nem volt ilyen pillanat, az adta magát a cosplay-jel.

Mi volt az első cosplayed?

Haineko, a Bleach Matsumoto Rangikujának a kardja.

Párod hogy vélekedik a hobbidról, esetleg segít benne, szerepel a terveitek között közös jelmez?

A cosplaynek, connak köszönhetem őt is, már az ismeretségünket – egy igazi ezermester, sokszor kérek tanácsot és segítséget is. Szerepel több is, bár általában elrugaszkodott szereposztásban, nem a kifejezett romantikus páros.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Befanulok. A karaktereimnek szeretem ismerni a ruháját, a kiegészítőit – és az észjárását is. Az ő bőrébe szeretnék bújni, nemcsak a levetett ruháját akarom felpróbálni egy napra.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Pont az előbbi miatt szeretek olyat választani, aki ideáiban, jellemében, humorában megfog. Szeretem az erős női karaktereket is, de szívesen személyesítenék meg több fiút is majd – persze az ötletek százával jönnek. És persze legyen ötletem a jelmez elkészítésére.

3. Hatsune Miku:
Vocaloid – fotó: Molnár Zsuzsanna / Megurine Luka: Kelemen Vivienne

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Semmit talán. Nem szeretek belenyúlni egy ezerarcú dologba, és ez pont arról szól. Azt mondjuk hallottam, hogy külföldi conokon irigységből van, aki tönkreteszi más ruháját, jelmezét. Ezt például szanálnám.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Marller az OhMyGoddessből. Nem volt kifejezetten nehéz, vagy sok munka vele, hanem késő éjjel sikerült befejeznem a hímzését a felsőnek, és ez maradt a legemlékezetesebb; azon az estén nem sikerült átesni a holtponton.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Rendezvényeket.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Mindig. Attrocitás soha nem ért, és ezt köszönhetem barátoknak is, de nagyon szeretem, mikor gondolkodás után felcsillan a szembejövő szeme és látom, hogy felismer. Jack Sparrow voltam, mikor a metrón utazva odaszaladt hozzám egy kisfiú az apukájával és kértek egy fotót, ott a kapaszkodónál, helyben.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Azt hiszem, Xena, de ha lehet, akkor Lucy Lawless-sel még inkább.

4. Jack Sparrow
A Karib-tenger kalózai – fotó: cosplay.hu /Erisz: Istenes Noémi

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Minden együtt töltött idő készítés közben a barátokkal. Mikor az Inuyasha cosplay-csoportunkkal versenyeztünk, nagyon keményen be kellett osztani az utolsó hetet, hogy minden meglegyen, de remek volt a közös felkészülés, és persze a verseny napja. Sok kis apró sikert jelentett minden kiegészítő, ahogy haladtunk.

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Igen, mikor beletört hirtelen a bicskám, és nem tudtam hogyan tovább. Sokszor ezeket felhasználom egy későbbi cosplayhez, anyag nem megy kárba, és a tapasztalat sem az utolsó. Változó, annyit, amennyit csak lehet, maga a tanulmányozás is néha több idő, mint gondoltam elsőre.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Van egy óriási tervem. Szó szerint, mert nem tudom például, hogy oldhatnám meg a kijutást a con területére, vagy ha elkészítem, hol tárolnám. Quelaag a Dark Souls-ból – járó lábakkal. Mennél többet gondolok rá, annál jobban kialakul bennem, hogy lehetne kivitelezni. És szeretném magam jobban beleásni a páncélkészítés rejtelmeibe, olyan gyönyörű munkákat láttam kint mostanában conokon, hogy abszolút kedvet kaptam hozzá. És megtanulni a kontaktlencsét segítség nélkül kivenni a szememből.

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?

Semmiképp nem zsűriznék, elfogult vagyok sok karakterrel és sok animével – a verseny összehoz, ha csoportban vagy; inspirál, ha egyedül. Mindenképpen az utóbbit találom jobbnak.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Láttam már olyan „kezdő” cosplayest, akitől lementem hídba, olyan pazar jelmeze volt. Nem hiszem, hogy bárki tanácsra szorul tutorialokon kívül – ha szereti, amit csinál.

5. Marller
Oh My Goddess – fotó: Istenes Noémi /Urd: Somogyi Mariann

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Azula hercegnőn leginkább, illetve egy olyan jelmezen, ami kis híján tíz éve várat magára és eredetileg ő lett volna az első cosplayem. Nyáron találkozzunk, és kiderül!

Marvel vagy DC Comics?

Mindkettő lehetséges opció? Mindkettőnek vannak nagyszerű karakterei és történetei, kár lenne bármelyiket választani vagy mellőzni. Ha Marvel, akkor Iron Man, ha DC, akkor Wonder Woman.

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Esmeralda vagy Megara leginkább. Vagy Gaston.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Új-Zéland. Számomra a legendák földje.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.