Oldal kiválasztása

A Hellraiser V. két újítást is hozott: egyrészt ez volt az első olyan epizód, amit már eleve nem mozivászonra, hanem egyenesen csak DVD-re szántak, másrészt ez volt az első olyan Hellraiser rész, ahol bemutatták, hogy a pokoli szenvedést nem csak fizikai kínzással, hanem lelki és mentális úton is remekül el lehet érni. Más szóval: a pokol mindannyiunk fejében ott lapul. Ezt a két újítást következő rész, a 2002-ben bemutatott Hellraiser: Hellseeker is megtartotta, ugyanakkor vissza is nyúlt a gyökerekhez: a történet központjában az első két epizódban már megismert Kirsty Cotton (Ashley Laurence) és férje, Trevor (Dean Winters) áll.

Trevor és Kirsty idillinek tűnő házassága tragédiába torkollik: egyik nap súlyos autóbalesetet szenvednek, kocsijuk egy hídról a folyóban zuhan. A férfi ki tud menekülni a süllyedő járműből, azonban a Kirsty oldalán található ajtó beszorul, és a férfi tehetetlenül nézi végig, amint a felesége megfullad.

Azonban a helyszínelés során a rendőrök nem találják a nő tetemét az autóban és a folyóban sem, sőt, mindkét első ajtó is nyitva van, beszorulásnak semmi nyoma, így nyomozás indul, gyilkosság vádjával. Mindeközben Trevor a balesetben szerzett fejsérülése miatt memóriazavarral és egyre erősebb fejfájással küzd, melyet a kórházi kezelések sem mulasztanak el, a rátörő hallucinációk pedig csak súlyosbítják az állapotát. A valóság és a hallucinációk váltakozásából már maga sem tudja eldönteni, mi igaz és mi nem, közben környezete számára egyre zavartabbnak tűnik, és sorra bukkannak fel körülötte a halottak is: előbb kolléganője, majd a szomszéd lány, végül pedig a természetgyógyásza hal erőszakos halált, rendkívül furcsa körülmények közt, és a jelek arra utalnak, hogy Trevornak van köze a történtekhez.

A mozaikdarabkák aztán szép lassan egy cseppet sem idilli házasság képét rajzolják ki: kiderül, hogy Trevor több szeretőt is tartott párhuzamosan, a munkáját gyűlölte, és csak a pénz miatt maradt a feleségével. Kollégájával közösen ki is tervelték Kirsty megölését, azonban Trevor végül egyedül lépett a tettek mezejére, és megszerezte a Pokol kapuit nyitó egyik kockát, majd megpróbálta rávenni Kirstyt, hogy nyissa ki azt.

 

A nő, miután rájött, hogy a férje csalja, csak a pénzéért van vele és a halálát akarja, elkeseredésében kinyitja a kockát, de még mielőtt a cenobiták megölnék, alkut köt vezetőjükkel, Pinheaddel (Doug Bradley). Az alku értelmében maga helyett leszállít a démonok számára öt lelket, cserébe megkímélik az életét.

Így aztán Kirsty volt az, aki megölte férje három szeretőjét (a kolléganőt, a szomszédot és a természetgyógyászt), valamint a kollégát, aki Trevorral közösen az ő halálát tervezte. Az ötödik leszállított lélek pedig maga Trevor volt, akire rákente a másik négy gyilkosságot is. A baleset óta történt minden esemény már csak Trevor fejében játszódik le, aki már a pokolban van, és a kínzás része volt, hogy fokozatosan, látomásokon keresztül tárják fel előtte a démonok a múltját, ami ide vezetett.

A Hellseeker több szempontból is fontos eleme a Hellraiser-sagának: egyrészt itt kap igazán erős hangsúlyt a már előző részben is pedzegetett elme-kínzás, remekül bemutatva, mennyire fel lehet őrölni a lelket fizikai fájdalom nélkül is. Sötét, töredezett, skizoid állapotot mutat be, ahol a néző számára is rendkívül nyomasztó érzelmileg, hogy nem tudni, a történet melyik síkja valóság, és melyik álom. Immár nem a falakból kibukkanó, fogcsattogtató démonok borzongatnak, nem a legmélyebb, állati ösztöneinkre hatnak, hanem magasabb szintű, az elménket fogva tartó és bénító eszközökkel élnek, ami jobban felőröl, mint a gyermeki/állati ösztönénünkre ható fizikai kínzás gondolata.

Másrészt itt láthatjuk az első részben még édes és ártatlan Kirsty fejlődésének következő állomását. Kirsty már az első részben is áldozott fel mást a saját élete megmentése érdekében, de akkor még csak olyanokat adott át a cenobitáknak, akik már egyébként is kinyitották a kockát. Most azonban olyan embereket juttat Pinhead kezére, akik egyébként legfeljebb annyiban vétkesek, hogy nős férfival feküdtek le. Egy sokkal megkeseredettebb, sötétebb Kirstyt láthatunk, aki már nem mérlegel és nem próbál másokat menteni. Különösen érdekes ez a képregények fényében. Ugyanis Barker démonai nem csak filmben és könyvben, hanem képregényben is hódítanak immár 1989 óta. A képregények világában pedig Kirsty 20 évvel az első találkozásuk után átveszi Pinhead vezetői posztját a cenobiták élén, és ő maga is egy szögekkel kivert fejű démonná válik. A történetnek ezt a szálát zseniális lenne filmvászonra is vinni, márpedig ehhez elengedhetetlen a kezdetben romlatlan karakter fokozatos rothadása.

Bár idén jön ki a széria tizedik része, mégis a Hellseeker volt az utolsó film, aminek létrejöttében Clive Barker bármilyen formában is részt vett, a további epizódoknál még csak névlegesen sem vonták be a munkálatokba.

Hogy ez mennyire volt jó döntés, hamarosan kiderül.