Oldal kiválasztása

A képet Pilló Ákos készítette (PPKE-BTK KMI)

Milyen indíttatásból hívtad életre a rádióműsorod, és kik voltak ebben a segítségedre?

Annak idején az ANI-Mánia még pilot műsor volt a Vasutas Vízió részeként a Pázmány rádiósban, 2012-ben. A 36. adásával, ami a második évfolyamban volt akkor jutottam ki a 2012-es tavaszi MondoConra, és ekkor annyira megtetszett ez a világ, elgondolkoztam rajta, hogy mi lenne, ha egy magyar nyelvű, magyarországi animéseknek és cospalyeseknek szóló rádióműsort létrehoznék. Készítettem egy tervet, amire ott volt az egész nyár, ezt a műsortervet nyújtottam be ősszel, de amivel két műsort nem vállalhatok, ezért a Vasutas Vízió műsorblokkjába került bele. Jó visszajelzéseket kaptam, majd 2013 elején sikerült műsorvezetőtársat találnom magam mellé.

Mi volt a fő célkitűzésed?

Lineáris szolgáltatást szerettem volna nyújtani minden animésnek, minden cosplayesnek, egy állandó időpontú, hetente jelentkező műsorral.

 

A képet Pilló Ákos készítette (PPKE-BTK KMI)

Mi volt az első nagy mérföldkő a műsor életében?

Az egyik nagy mérföldkő, hogy tavaly, az az 2016 márciusában újraindulhatott az ANI-Mánia, illetve, hogy tavaly elértük az ötvenedik adást, vagy a 66-ik adás, amit a Vienna Comic Conon készítettem, ami nagyon exkluzívra sikeredett, ott volt Yaya Han, Calypsen, és Jery Ryan.

Milyen vendégei voltak eddig a műsornak?

Talán a legfontosabb vendégei idáig Yaya Han volt, ő mindenféleképpen vitte a prímet, de a Pázmány rádiós érából ott van még Nikita, Mogu, Giada Robin a külföldiek közül. A legemlékezetesebb adása az ANI-Mániának a legelső adás, Enji Nighttal. Voltak olyan interjúk, amiket közben elröhögtem, például Kana és Tazzie exkluzív interjúja a 2013-as Animekarácsonyon, ami aztán vágatlanul le is ment adásba, és amit összeökörködtünk ott a végén az tényleg megfizethetetlen volt.

A képet Pilló Ákos készítette (PPKE-BTK KMI)

Mennyiben más külföldi cosplayeseket meginterjúvolni, mint magyarokat?

Nagyjából egy sablont sikerült az évek folyamán kialakítani, amitől nem szoktam eltérni sem a magyaroknál, sem a külföldieknél. A külföldi interjúkat (amik leginkább angol vagy német nyelven zajlanak) le kell fordítani, ebben Galaxina volt sokszor a segítségemre. Kicsivel több a munka a külföldi interjúkkal, hiszen le kell fordítani és szinkront kell készíteni hozzá, amihez sok segítséget kapok a szabadkai Pannon RTV-től.

Mi alapján választjátok ki az Animegórcső vagy a Mangamustra alanyait?

Az Animegórcsőt szakértőnk, Mecsár András, az az Momiji viszi, neki teljesen szabadkeze van, annyi a megkötés, hogy a Japánban 18-as karikával rendelkező animék nem kerülhetnek adásba. Mangamustrához kevés a forrásunk, van egy anime-manga palota blog, ahonnan szoktuk a mangakiritkákat elővenni, ezzel az a gond, hogy a jó mangák száma véges, és kevés a magyar nyelven megjelent fordítás is.

Gondolkoztok a műsor megújításán?

Szeretnénk új rovatokat indítani, de ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek a régiek, hanem csökkentett számmal futnak majd tovább. Az új rovatokra persze várjuk az ötleteket a hallgatóktól is. Most az Animológia az újdonságunk, Sacitól, aki nemrég Japánban járt, és egy korábban kitalált rovatot fogunk jobban és részletesebben folytatni, illetve kifejteni az elkövetkezendőkben. Szintén újdonság a Con arcai, amivel a nem cosplayes conozók felé próbálunk nyitni, de persze ez kapacitásfüggő is.

A képet Pilló Ákos készítette (PPKE-BTK KMI)

A stábhoz csatlakozott Galaxina is, milyen újítást hozott magával?

A műsor egyik legnagyobb újítása a koreai ANI-Mánia volt, Galaxina pedig Koreával egy olyan pluszt tud hozzáadni, amire nem is gondoltam volna – az ő hangja, az ő stílusa –, sokkal közelebb tudja hozni a hallgatókhoz és népszerűsíteni a K-pop világát.

Nemsokára itt az ANI-Mánia 100. adása – milyen különlegeséggel készültél a nagy alkalomra?

Meghívtam egy veterán cosplayest, Licorne-t – akinél azért reménykedem, hogy egy fotósszéria erejéig visszatér a cosplayes világba –, egy külföldi sztárinterjú Robinnal, aki többször is ellátogatott már magyarországi conokra. Bemutatkozik két con, a CECC vagyis a Centarl Europen Comic Con, ami a képregényes vonulatot fogja erősíteni, valamint a több évtizede futó sci-fi találkozó, a HungaroCon. Ami még meglepetés, hogy ismét a CatCaféból jelentkezünk: cicák, torták, jó hangulat!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.