Oldal kiválasztása

Név: Bene Gábor

Nick: Warusz

Csillagjegy: Oroszlán

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Betanult Tűzi Ónozó

Kedvenc film és sorozat: Sok kedvenc filmem van, de többnyire Bud Spencer filmjei közül kedvelek párat. De kedvencem a Star Wars, Armageddon, Dredd bíró stb.

Kedvenc videójáték: Videójáték között régi kedvenceim a Red Alert széria és a Tiberian Sun. Újak közül a The Incredible Adventures of Van Helsing sorozat, Star Craft 2, Heroes of the Storm

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Már nem is tudom pontosan. Talán amikor először rendezték meg az Animecont a Budapesti Petőfi csarnokban akkor találkoztam először cosplayerekkel. Akkor még csak ismerkedtem az animékkel és a rendezvénnyel így egy közösséggel sem ismerkedtem.

Miért kezdtél el fényképezni, mi inspirál téged ebben?

Azért kezdtem el fényképezni, mert nem találtam a helyem a rendezvényeken. Nem tudtam le foglalni magam egy programmal sem. Aztán észre vettem, hogy többen fényképezik a cosplayereseket és úgy gondoltam ezzel le tudom foglalni magam. Így is lett.

Van olyan személy, akitől sokat tanultál ezen a téren?

Yuriko nemrégiben adott egy-két tippet fényképezés terén és néha másoktól is kaptam pár tanácsot, de többnyire csak a magam útját járom.

Milyen volt az első conod?

Már nem tudom pontosan mikor is volt az első conom. Talán amikor először volt meg rendezve az Anime con a Budapesti Petőfi csarnokban. Ha évet kellene mondanom talán 2006.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Mindenki el fogadja a hobbimat a családban és a barátaim között is. Egyedül munkahelyen kaptam korábban  egy-egy megjegyzést, ami negatívumként ért. De az sem nekem szólt, hanem inkább a cosplayeresek felé.

Van tervben, hogy egyszer te is jelmezt öltesz magadra?

Igen és meg is valósítottam. Első jelmezem Gray Fullbuster a Fairy Tail animéből. Azóta volt még pár jelmezem. Mikulás, Cobra katona a Gie Joe rajzfilmből és Darth Maul is a Star Warsból.

Mit preferálsz inkább, a rendezvényeket vagy a photoshootokat?

A rendezvényeket.

Miként változtatott téged meg a fotózás? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Talán csak annyiban változtatott meg, hogy többet járók el itthonról rendezvényekre ahol jó érem magam. Így legalább le tudom vezetni a minden napos feszültségeket fotózással.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Amikor magam is jelmezbe bújtam akkor örültem annak, hogy fel ismernek. Most annak örülök, hogy ha valaki fel ismerve képet kér és bízok abban, hogy nálam meg találja őket.

A cosplay fotózáson kívül van még valamilyen hobbid?

Igen van. Már-már talán több is, mint kellene. Első sorban Star Wars könyveket gyűjtök, de könyv gyűjteményemben meg található a Vaják, Warcaft, Starcraft, film adaptációs könyvek, pl: Farkasokkal táncoló stb. Rendelkezem képregény gyűjteménnyel pl: Transformers, Marvel+ stb… Természetesen mangából is össze gyűjtöttem egy párat és anime dvd-t is. Plusz kisebb régi pénz gyűjteményem is van.

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a fotóiddal kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

A legtöbben meg köszönik a róluk készült képeket és nagyon örülnek is neki. Igaz néha meg kérnek, hogy egyet-egyet töröljek ki róluk, mert úgy érzik nem lett jó a kép. Némileg hatással volt rám, hogy egyszer valaki oda írta, hogy a mobilja jobb és szebb képeket készít, mint a fényképező gépem. Ezt el ismertem, de csak később cseréltem le a fényképezőgépemet.

Volt már olyan, hogy nem mertél odamenni egy cosplayeshez, mi segített átlendülni ezen?

Azt hiszem ilyen nem volt még.

Szereted, ha a cosplayesek maguktól kérne tőled képet, vagy inkább te szeretnél válogatni a jelmezek között?

Én azt vettem észre, hogy nem igazán kérik a cosplayerek, hogy készítsek róluk képet. Ha én megyek oda és meg kérdezem, hogy szabad-e akkor általában meg engedik. Csak olyan kért már meg, aki többször találkozott velem vagy régebb óta ismer és tudja, hogy nálam midig viszont láthatja a képeit.

Melyik fotózásod volt eddig a legnehezebb, miben volt más a többitől?

A legnehezebb, amikor egyszerre két rendezvény van tartva és mind kettőre szeretnék ki jutni. Sajnos ez gyakori esett mai napig így a döntés a nehezebb, hogy melyikre megyek el. Persze általában igyekszem mind két rendezvényre kijutni pár óra erejéig, de az nem ugyan az mintha ott lennék egész nap.

Van olyan karakter, akit mindig is lencsevégre akartál kapni, de ez idáig nem sikerült?

Néha előfordult, hogy egy-egy cosplayert ki szúrtam a tömegben és le szerettem volna fényképezni, de nem lehetett, mert a versenyre sietett. Amit én persze meg értettem, csak hát néhányan a verseny után le is veszik a jelmezüket így utána nem tudok képet készítni róluk. Én pedig köszönöm nem akarok a túl zsúfolt és rosszul megvilágított teremben toporogni néhány homályos képért.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.