Oldal kiválasztása

Csakúgy, mint sokan a 80-as és 90-es években, én is orrba-szájba néztem A szupercsapat című sorozatot, ami bár sokszor tartalmazott apró hibákat, mégis megragadó stílusával, kvázi biztonságos végkimenetelével mindig tudott élvezetet nyújtani. Azonban ledobtam minden prekoncepciómat, minden hírt és teljesen üres lapot kívántam indítani a filmnek, azonban erre az üres lapra sem sikerült egy jó minőségű filmet kreálniuk az alkotóknak.

Hannibal Smith ezredes (Liam Neeson) egy különleges csapat feje, akik bármikor bármire képesek, meg ennek az ellenkezőjére is: Templeton Peck hadnagy (Bradley Cooper) a csapat csini pofija, aki a semmiből is várat épít, Bosco B.A. Baracus őrmester (Quinton ‘Rampage’ Jackson) a keményfiú, aminek már a látványától is futni támad kedve bárkinek, és H.M. Murdock százados (Sharlto Copley) aki képes bármivel repülni – és olykor lezuhanni. A négyest egy akció során felültetik, és a hadbíróság elmeszeli őket, ám a kényszerpihenő alatt Hannibal előáll egy tervvel, amivel nem csak elkaphatják a rosszfiúkat, hanem még a nevüket is tisztázhatják, csakhogy ez nem tetszik sem a rosszfiúknak, sem a katonai vezetésnek, sem pedig egy állhatatos katonának, Charisa Sosának (Jessica Biel) sem!

A film készítő megmaradtak a széria bevált receptjénél, és nem nyúltak sem a karakterekhez, sem az alaptézishez hozzá – gondolom ezzel igyekeztek kicsit a nosztalgiafaktorra hagyatkozni, ami eddig még rendben is lenne. Viszont a film nagy hibája, hogy rossz, és nem azért mert remake, hanem mert önmagában gyenge és kiszámítható. Nincs egy pillanatnyi csavar, amit ne lehetne előre látni, vagy egy olyan robbanás és lövöldözés, amit ne tudnánk biztosan, hogy akkor és ott fog megtörténni.

Azt elismerem, hogy a sorozatbeli szereplők karakterisztikációja nem volt túl bonyolult, ezért is lett volna helyénvaló, ha egy huszonegyedik századi minőségre hozzák fel a filmbelieket, de ezek nem törődtek az alkotók, helyette megmaradtak a megszokott frázisok durrogtatásával – bár azt meg kell hagyni, mikor Baracus dilisnek hívta Murdockot, akkor azért én is felnevettem, de ez volt az egyetlen alkalom erre, pedig egy kétórás filmről beszélünk!

Dehogy mondjak valami jót is a filmről, Bradley Cooper mosolya még mindig szédítő, öröm volt hallani Alföldi Robi szinkronját, pláne Murdockként, aki az abszolút kedvencem a sorozatban, és persze Jessica Biel, aki egy remek alakítást nyújtott, és szinte uralta a képernyőt, még akkor is, mikor kizárólag férfiak vették körbe, és ez a nem semmi.

Mindent összevetve A szupercsapat azért rossz, mert egy hitvány akciófilm, és nem azért mert remake, és ez szomorú, mert ezt az alapanyagot, ilyen kaliberű színészekkel csillagos ötösre kellett volna hozni!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.