Oldal kiválasztása

Már hetek óta motoszkál a fejemben a Mackótestvér főcímdala, úgyhogy szinte biztos voltam benne, hogy ez lesz a következő beszámoló témája. Ez a családi film az egyik leggyönyörűbb Disney-alkotás, amit láttam. Bár a szeretet erejéről és az összetartás fontosságáról szól, a medvék néha dalra fakadnak és kerge rénszarvasok kísérik főhősünk útját, mégsem csöpög a rózsaszín cukormáztól, nem sekélyes, hanem épp ellenkezőleg, csontig hatol, miközben megtanít rá, milyen fontos, hogy szeretettel és megértéssel forduljunk egymás felé, ne pedig berögzült gondolatok alapján ítéljük meg egymást.

A történet három fivér legfiatalabb tagjának férfivá érését meséli el. Amikor Kenai a medve totemét kapja, nem érti még, hogy hogyan lehet fontos egy férfinak a szeretet, ám mikor testvére meghal, és ő bosszút esküszik, bátyja a szellemvilágból segít neki felnőni, méghozzá úgy, hogy medvévé varázsolja. Innentől indulnak a kalandok, melyek során Kenai rengeteg tapasztalatot szerezhet és megtanulhatja a leckét.

A film többek között a remek karakterek miatt zseniális, de a magyar szöveg írójára sem lehet panasz, nagyon szépen játszik a gondolatokkal, és farag szóvicceket, ahol arra van szükség. A három testvér közötti viszony pár gesztussal, szimbólummal olyan hitelesen van ábrázolva, hogy az ember szinte a bőrén érzi a testvéri viszályok nyomát és teljesen magunkra ismerhetünk. De a későbbiekben sem lehet panasz, az ifjú medveboccsal alakuló viszonynak is nagyon jó a dinamikája. Összeségében el lehet mondani a filmről, hogy a dramaturgiai ív kivételesen jól fel van építve, a csavarok, amik segítik a karakterek épülését és mélyülését, mind nagyon összepakolt.

Na és mindemellett a táj varázslatos, az erdő és a hegyek gyönyörűek, mi is oda vágyódunk a mamutok hátán lovagló medve páros mellé. A csomagolást a dalok tovább tökéletesítik, nagyon jól eltalálták azt a spirituszt, ami ehhez a történethez párosul, Phil Collins dalai működnek és a szövegek itt is jól megragadják a jelenetek érzelmi lényegét. A tanulság bár közhelyes, mégis nagyon fontos és tényleg remekül van elmesélve, megjelenítve, nem szájbarágós, annak ellenére, hogy végig átszövi a mesét.

Szóval ha valaki bekuckózna kicsit rajzfilmekkel nosztalgiázni, a Mackótestvér a lehető legjobb választás.