Oldal kiválasztása

Havas Jon / Jon Snow (Trónok harca / Game of Thrones)
– a kép az LDP fotófalánál készült, Vixen Világa jóvoltából

Név: Naszvadi Anikó

Nick: Leredell

Link: www.facebook.com/leredell/

Csillagjegy: Halak

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: gyógytornász, és folyamatban van egy gyógy- és sportmasszőri képesítés

Kedvenc film/sorozat:  Így neveld a sárkányodat, Ismeretlen Drakula, Trónok harca, Avatar: Aang legendája

Kedvenc zenei stílus/előadó: stílusban mindenevő vagyok, de nagy kedvencem a Nightwish

Kedvenc videójáték: The Elder Scrolls V: Skyrim, és The Witcher mindhárom része (bár a harmadik nincs meg)

Háziállat, kiskedvenc: hozzám leginkább a macskám, Mocsika áll közel, de van két kutyánk (Zsömi és Rolfi), őket is imádom 

Geralt z Rivii / Geralt of Rivia (Wiedźmin / The Witcher, lengyel sorozat, 2002)
– fotós: Bloo

Mi volt az első cosplayed?

Nem tudom, mennyire számít cosplaynek. 2014 őszén merészkedtem el először egy igazi, hús-vér conra, természetesen néminemű jelmezben. Rengeteg fekete holmit túrtam össze a szekrényből, egy barátnőm készített nekem egy szőrmés fekete palástot, és én lettem az original éjjeliőr a Trónok harcából. De az első olyan cosplayem, amit lényegében értelmes névvel is el lehet látni, az a 2014 Animekarácsonyán debütált Havas Jon.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Szerencsére a családom jól fogadta, mert nem vagyok partyarc, de így legalább eljárok közösségbe. Sőt, segítenek is, mert a varrógép még mindig a mumusom. Ami azonban némi nézeteltérés, hogy én elsősorban férfi karaktereknek szeretek beöltözni, de ők inkább lányként látnának.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Kapok segítséget, bőven. Szabásban a szomszédasszonyunk vérprofi, varrásban az Anyukám segít, ötletekben pedig akármelyik cosplayes, akit eddig kérdeztem. Köszi ezúton is nektek!

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Először papírra vetem a karakter általam megformálhatónak vélt verzióját. Aztán segítségért kiáltok.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

A személyiség mindenképpen fontos. Egy karakterem van, akit az egyszerű ruhája miatt választottam (Anna a Sámánkirályból), de valahogy nem is az igazi, nem tudom rendesen hozni a karaktert.

Von Krolock gróf (Vámpírok bálja musical, 2007)
– fotós: Super Studio 8

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Olcsóbbá tennék mindenféle anyagköltséget.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Vacillálok kettő között, de szerintem Geraltot választom (nem a játékból, az túl magas labda nekem, hanem a lengyel sorozatból). Az ő szamuráj-szerű ruhája abszolút saját készítésű (persze a fent említett segítségek igénybevételével), és roppant kényelmes, jól érzem magamat benne. Kár, hogy nem sokan ismerik fel ezt a fajta Geraltot.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Von Krolock gróf palástja. Kétrétegű, tele van csipkével, és nem mindegy, melyiket mikor varrom fel… Ráadásul a sújtásgombot láthatatlanul varrtam fel, azaz a két réteg között vajákolva a tűvel és a cérnával. És még felvenni is kihívás, mert a selyem belső remekül csúszik lefelé a mellényemen… Biztosítótű forever.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Havas Jonnal volt ilyesféle élményem, de mellényúlt az illető. Teljes harci díszben robogtam a villamosmegálló vége felé, a kezemben a zászlórúddal. Erre egy telefonáló ürge elképedten utánam fordult, és ezt mondta a telefonba. „Várjá’ má’! Itt van egy Gandalf!”

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Ez is Havas Jonhoz kötődik. 2015 tavaszán felléptem a performance versenyen „Új életet kezdenél? Dolgozz feketén!” című toborzásparódiámmal. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az előadással kapcsolatban, és ez nagyon jól esett. Még a zsűri is jelölt a legjobb előadás díjára, amit ugyan nem kaptam meg, de első színpadi szereplésemhez képest kb. szóhoz sem jutottam.

Geralt z Rivii / Geralt of Rivia (Wiedźmin / The Witcher, lengyel sorozat, 2002)
– fotós: Bloo

Mi a véleményed a crossplayről, mi inspirál téged ebben?

Én a crossplayt egy másfajta kihívásnak tartom, hiszen nemcsak a ruhát kell eltalálni, vagy a kiegészítőket, hanem a másik nemre is hasonlítani kell. Több-kevesebb sikerrel űzöm ezt az ágat én is. Hogy miért? Igazából nem is tudom… Mindig is egy kicsit fiús lány voltam, és örülök, ha a másik nem bőrébe bújhatok pár napra.

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Nem tudnám megmondani, ugyanis sokszor veszem elő az aktuálisan készülő ruhadarabot, de mindig csak egy kis időre. Nem szoktam összeszámolni. Geralt tunikája 3-4 hét volt, a gróf mindenestül 3-4 hónap, de egyik sem tisztán annyi idő. A grófnál néha hetek is elteltek haladás nélkül. Nem vagyok annyira tehetséges, hogy nagy cicomázást tudjak véghezvinni, de amit elkezdek, igyekszem befejezni, ugyanolyan stílusban. Eddig mindig sikerült, de ha nem jön össze, azért van annyi jelmezem, hogy ne menjek „meztelenül” a conra.

Kávés vagy inkább teás vagy?

A teát a torkomra szoktam inni, vagy a hideg ellen. A kávét hetente 1-2 alkalommal fogyasztom, de akkor egész napra felpörget.

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Tervben van egy Sango az InuYashából. Egyelőre csak ennyi történt, elterveztem. Még a segélykérés fázisa tart, csak mostanában valahogy nincs hozzá energiám, hogy kérdezősködjek.

Marvel vagy DC Comics?

Egyiket se olvasom. Nem az én világom ez a szuperhősös, félistenes, akármilyenes Amerika. Az X-ment néztem régen mesesorozatban, ezért ha mindenáron választani kell, akkor Marvel. (De pl. a Logan című film kiidegelt.)

Anna Kyoujama (Sámánkirály /Shaman King)
– fotós: Bloo

Könyv vagy könyvadaptáció?

Mindkettő lehet jó, és ha az egyiket látom, a másik is érdekel. Szóval mindkettő jöhet, csak a történettől függ, mi fog tetszeni.

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Legfeljebb Mulánéba. A többiek túl habos-babosak nekem.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Finnországba. Éltem ott több hónapig, és azóta is non-stop visszavágyom. Remélem, Észak sem felejt engem.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.