Oldal kiválasztása

Zatanna Zatara (DC Comics) fotós: Isó Éva

Név: Rékasi Nóra

Nick: Lianna (avagy Lia), Őzike

Link: https://www.facebook.com/LiannaCosplay/   http://szuperhos-menhely.webnode.hu/

Csillagjegy: Skorpió (What else?)

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: adótanácsadó (yapp….nem vicc) és főállású geek fangirl

Kedvenc film/sorozat:  Egek… volt, aki erre tudott válaszolni habozás nélkül? Minden, ami Marvel vagy Harry Potter, majdnem minden, ami DC, Star Wars, vagy Gyűrűk ura, ezen kívül mesék, különösen a Lilo és Stitch; Jurassic Park, Burlesque, Nem kellesz eléggé, Hellraiserek, The Big Bang Theory, Game of Thrones

Kedvenc zenei stílus/előadó: Rock, punk, metal, ír kocsmazene. Fish!, Firkin, Marilyn Manson, Tankcsapda, Junkies, Rotkreis, Disturbed, Korn, és újabban valamiért Ed Sheeran és Avicci

Kedvenc videójáték: Wolfenstein és World of Warcraft

Háziállat, kiskedvenc: Most nincs állatom. De imádom a kutyákat és a macskákat egyaránt, illetve mindent, ami mozog, a halaktól a hüllőkig, kivéve a madarakat.  Volt kutyám, macskám, deguim, tengerimalacom, sok-sok halam és skorpióm is. 

Elektra Natchios (Marvel Comics) fotós: Németh Zoltán

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Talán nyolc évvel ezelőtt futottam bele a cosplay világába, egyenesen Okkidon keresztül. Pici koromtól imádtam bármit, ami handmade, és nagyon szerettem a farsangokat (illetve később a halloweeneket), ahol lehetőség volt más bőrébe bújni. Ilyenkor próbáltam a jelmezeimet magam tervezni és készíteni. Egy alkalommal farsangra tavasztündérnek akartam öltözni, a szárnyak készítésénél viszont elakadtam. Google volt az én barátom, nekiálltam tutorialokat vadászni és hogy, hogy nem, egyszer csak Okkido blogján találtam magam. Egy új világot tárt elém: vannak emberek, akik szintén szeretik maguk csinálni a jelmezeiket, kiegészítőiket, ráadásul nem csak farsangkor öltöznek be… azonnali szerelem lett, napokon át bújtam a cosplayes blogokat. Viszont pont Okkido elképesztő profizmusa volt az, ami sokáig távol tartott attól, hogy a tettek mezejére lépjek. Úgy éreztem, én ezt a színvonalat soha nem lennék képes elérni.
Végül a Marvel Magyarország Club első nagy rendezvénye, az ott személyesen megismert sok remek ember ébresztett rá, hogy a cosplay igenis mindenkié. Akkor is, ha szekrénycosplay, akkor is, ha amatőr, sőt, akkor is, ha mások által készített vagy épp vásárolt: felemelő érzés rajongóként egy általam imádott karakter bőrébe bújni, és olyan emberek közt lenni, akik ezt értékelik.

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

A cosplay világán belül Okkido (kit nem?) Ferasha, Starbit, Duddus és Paszuly. Az azon túli világban pedig Misty Copeland. Ő egy afroamerikai származású balettművész, az ABT (American Ballet Theatre) tagja. 13 éves korában kezdett el balettozni. Származása miatt úgy gondolták, hogy testfelépítése (az afrikai génekből örökölt izomzata, csontozata) nem teszi alkalmassá a balettra, emiatt újra és újra falakba ütközött. Mégsem adta fel, végtelen erővel és kitartással lett a klasszikus balett egyik fellegvárának, az ABT-nek az első afroamerikai szólistája. Hatalmas példakép.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Elképzelem, milyen szuper lesz hordani. Utána képeket vadászok, úgy körülbelül ezret.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Személyiség nélkül nekem nem megy. Bármilyen jó a karakter skinje, ha nem szeretem, nem fogom tudni megvalósítani. Általában először megismerem a karaktert, megtetszik, találok benne valami olyat, ami megfog, amiben hasonlítunk, és általában ezen a ponton szokott jönni az érzés, hogy AKAROM. Ha ez nincs meg, akkor minden hiába. Persze volt olyan is, hogy épp valami után kutatva futottam bele számomra ismeretlen karakterbe, akinek a külseje tetszett meg, de ott is utánamegyek a történetének. És ha az nem fog meg, akkor ejtem. És cosplay elkészítése rengeteg óra munka. Érzelmi kötődés nélkül én képtelen vagyok ennyi időt, energiát rászánni valamire.

Black Panther (FEM, Marvel Comics) fotós: Bogdán József

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

She Hulk. Neki még csak egy alapverzióját készítettem el, de tervben van még több skinje, pont azért, mert a Marvel világán belül az ő személyisége áll hozzám a legközelebb. Vele (és még inkább Jen Walterssel) teljesen tudok azonosulni, a személyiségünk nagyon hasonló.

Van olyan anyag, legyen az szövet vagy műanyag, amit még nem próbáltál ki, de nagyon szeretnél?

Eddig csak dekorgumit használtam, de hamarosan randim lesz a Worblával.

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Szívesen megtanulnám a famegmunkálást.

Van valamilyen vicces vagy meghökkentő cosplayes történeted?

Egy éve mikor úton voltam Red She Hulknak öltözve (Vörös bőr, egész szemet fedő világító sárga lencse), egy néni a metrón keresztet vetett. Őszi Conra Batgirlnek öltöztem, egy idős bácsi az utcán közös fotót kért, és megemlítette, hogy nem tudja, minek öltöztem, de nagyon aranyos cicalány vagyok!

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Többnyire nem túl ismert (vagy original) karaktereket csinálok, a blockbusterek főszereplőit sokszor elkerülöm, de Gamoraként, Batgirlként és Catwomanként ismertek már fel.

Poison Ivy (DC Comics) fotós: Isó Éva

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Tyrion Lannisterrel szívesen töltenék el egy estét, biztosan jól szórakoznék.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?
Erre már válaszoltam is, She Hulk, az Amazon.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Rengeteg cosplay van még tervben. Hogy ebből mennyi tud megvalósulni, más kérdés. De mindenképp szeretném befejezni Red Sonját, szeretnék egy teljesen kidolgozott viking harcosnőt, és egészen biztos, hogy meg fogom valósítani Aldrif Odinsdottirt (Angela). Ő igazi kihívás lesz, mert hozzá minden technikát be kell vetni: varrás, bőrmegmunkálás, worbla, famegmunkálás, fémmegmunkálás. Rengeteg kiegészítője van. Ebben a három karakterben sok a közös. Mindannyian erős nők, vad harcosok. És vörös hajúak. Mindegyikükhöz rendkívül sok energiát kell fektetni a testem megformálására, így a munka nem áll meg a munkaasztalnál, az edzés is fontos része a karakter kidolgozásának.
Emellett kitűzött cél még Sansa Stark, Elsa Bloodstone, Ashley Barton (The Spider Bitch) és Tigra is. És az új szerelem Ayesha, a Szuverének főpapnője. Neki mindegyik filmes skinjét imádom, de az igazán nagy kihívást a teljes arany ruhája jelenti.
Ahogy látszik, valahogy folyton vagy vörös hajú, vagy testfestést igénylő karaktert választok.

Zatanna Zatara (DC Comics) fotós: Isó Éva

Kávés vagy inkább teás vagy?
Kávéééééééé!

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?
Ebben a pillanatban Gamora áll majdnem készen. Ő május 6-án debütált, de még nem végső formájában, a kardja még készül, és a hajának valószínűleg harmadszor is neki kell majd esnem, mert az első két verzió nem tetszik. Emellett a testfesték minőségével sem voltam elégedett, kell keresnem egy kevésbé folyós fajtát.

Mi volt a kedvenc gyerekkori játékod?

A kutyám.

Melyik roxforti házba tartoznál?

Nem jellemez a Griffendélesek vakmerősége és nemes lelke, a Hugrabugokra jellemző béke, türelem, jámborság pedig határozottan nem tartozik az erényeim közé. Hiszek az ész erejében, a tanulásban, logikában és az agyafúrtságban. Tuti Mardekáros lennék.

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Merida vagy Ariel. Meridának a személyiségét imádom, vad, független, szabad lélek, neki nem lehet megmondani, mit tegyen. Arielnek pedig a környezetét szeretem. Imádnék a tengerben élni, én ugyan ki nem jönnék holmi hercegért.

Egy lakatlan szigetre mit vinnél magaddal?

Egy szekercét. Jól jön a túléléshez, védekezésre, támadásra, vadászatra és faragásra is használhatom.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.