Oldal kiválasztása

Bár a The CW nem egyben adta le a negyedik évad utolsó két epizódját, én mégis inkább türelmet parancsoltam magamnak, és bevártam a két részt, amik ezúttal nem félbe lettek vágva, mint a korábbi évadokban, mégis egy egységnek lehet őket tekinteni. És bassszus, micsoda finálé, micsoda ígéretek a következő évadra!

Octavia kiadta a parancsot, hogy a Skaikrunak is ki kell választania száz embert a bunkerbe, a többieknek azonban meg kell halniuk. Kane és Jaha pedig azon vitáznak, hogy vajon milyen módszerrel is válogassák ki az embereket, amire a legjobb megoldásnak a sorsolást választják. Bár Jaha látszólag belemegy, nem bír megnyugodni azt illetően, hogy így több mint háromszáz embert a halálba küldenek a sajátjaik közül, ezért új tervet eszel ki, ami kétes kimenetelű is lehet. Octavia, mint az új vezető komoly döntés előtt áll, hiszen ha a saját embereinek nem sikerül választania maguk közül, akkor ígéretéhez lévén meg kell őket ölnie. Abby szintén komoly elhatározásra jut, aminek következményei lesznek nem csak ránézve.

Eközben Raven jobbulásának köszönhetően Bellamy és Clarke elindul érte, hogy visszahozzák a lányt, hiszen komoly mérnöki tudásával masszívan egybetarthatja a bunker létfenntartó berendezéseit. Azonban az idő igen szorosnak bizonyul, ráadásul egy baleset is történik, ám a segítség sem várat sokat magára. A várakozásnak azonban meg volt a hátulütője, ezért Ravennek és a csapatnak egy új tervet kell kieszelnie, hogy túléljék a közeledő vihart, és megmentsék az emberiség maradékát, ehhez viszont mindannyiuk eszére és erejére szükség van!

Számomra még mindig a harmadik évad ALIE-s fináléja volt a legjobb, de a negyedik évadé lett a második helyezett, az alkotók egy szusszanásnyi időt nem hagytak nekünk a két epizód alatt, miközben nem mindig rohantak szereplőink az idő ellen, mégis minden pillanat egy komoly rohanásnak érződött – igen, még a lassítások is.

A sorozat karakterisztikációja talán most ért el csúcspontjára, Octavia lett szó szerint mindennek az ura, miközben maga sem tudja, mit tegyen, vagy mi lenne a helyes lépés számára és mindenki számára, de kétségeit Indra tanácsai oszlatják el valamelyest. Miközben a korábbi vezető, Jaha képtelen elengedni a hatalom utolsó porszemét is, és ezzel akár a halába is vezetné a sajátjait, Kane azonban sikeresen hat rá, és ketten együtt meghoznak egy olyan döntést, aminek borzalmáról Wanheda tudna igazán mesélni. És megint előkerül a kérdés, hogy vajon mi a helyes döntés, hol húzódik meg a határ gyilkossá, a tömegmészárlás és az emberiség megmentése között, már ha egyáltalán van határ.

Raven és csapata pedig egy olyan megoldást talál a túlélésre, amire egy pillanatig sem gondoltam – de biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinek leesett az álla –, ráadásul a srácok nem egy feltétlenül összeszokott csapat, ahol mindenki bízik a másikban, de mégis, egymásra bízzák az életüket, és ez komolyabb kötelék, mint amire gondolni mert volna bárki.

Az utolsó öt perc az epizódból pedig ismét egy komoly cliffhangert dobott be a nézőknek, amiről egyelőre sejtelmem sincs, hogy miként fog változtatni a világon, de reményeim szerint bemutat olyan részleteket az emberiség életéből, amikor még ALIE nem írtotta ki őket.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.