Oldal kiválasztása

Ha már az Iron Fist digitális tollam végére került, akkor ideje beindítanom a teljes Marvel-Netflix kooperáció darát, aminek legújabb darabja ezúttal Jessica Jones első évada, ami kicsit felemás érzéseket hagyott bennem, de sokkal jobban élveztem, mint a világító öklű védelmezőt!

Jessica Jones (Krysten Ritter) magánnyomozóként keresi kenyerét, egy rendkívül igénytelen házban lakik, folyamatosan piál, nem enged senkit közel magához, és alapjáraton mogorva mindenkivel. De Jessicának erre megvan az oka, ugyanis egy borzalmas ember fogja volt, aki csupán a kimondott szóval képes volt nem csak őt irányítani, hanem bárki mást is a világon – és ezt bizony ki is használta minden alkalommal! Azonban történt egy tragédia, ami kellő erőt adott Jessicának, hogy kitörjön a bűvkörből pár pillanatra, és elmeneküljön. Azonban a múlt elől nem lehet elfutni, még egy olyan embernek sem, aki háztetőkről képes leugrani vagy autókat megemelni!

Már a promo képekkel megvett magának a széria, ezért is szégyenletes, hogy majd egy évembe telt, míg bedaráltam a szériát, de legalább ezt három nap alatt megtettem, annyira beszippantott magába a széria hangulata. Igen, a Jessica Jonesnak van egy alapstílusa, amolyan komor, kissé noiros, amit körbeleng a félelem és az erő, és ezek érdekes kölcsönhatása. Óhatatlanul össze kell hasonlítanom az Iron Fisttel, aminek sem hangulata nem volt, sem logikai kohéziója az évad végére. Jessicánál viszont megmaradt ez a kohézió, azonban ez sem volt a tökéletes.

Jessica feltett szándéka, hogy ezúttal nem hagyja futni a rosszfiút, és végez az őt fogva tartó Kilgrave-vel (David Tennant) – de hogy kapsz el egy olyan embert, aki képes bárkit irányítani? Jessica és barátai – igen, azért vannak neki, hiába is erőlködött azon, hogy ne legyenek – rengeteg alkalmat puskáznak el, amiatt, mert Jessica hajthatatlan Kilgrave-vel kapcsolatban, és ez komolyan megtöri a széria lendületét. Maguk az alkotók nem voltak tisztában azzal, hogy mit is szeretnének elérni, vagy hogyan is töltsék ki a tíz epizódot, így bizony sokszor teljesen feleslegesen húzták az időt. Persze az évadfinálé megadta nekünk minden kérdésre a választ és tökéletes megnyugvást nyújtott – nem is értem a fanyalgókat, szerintem ez volt az egyik legfajsúlyosabb évadfinálé az elmúlt években!

A casting hihetetlen munkát végzett, minden színész remekel szerepében, Krysten Ritter óriásit alakít, és különösen akkor jön elő belőle az igazi színész, mikor szarkasztikus beszólásaival kergeti őrületbe az embereket – amúgy simán jegyzetelni kéne ezeket. Jessica legjobb barátját, Trish-t alakító Rachael Taylor már a Transformers 1-ben is a legjobb dolgok egyike volt, ám amit itt nyújt, az túl megy minden határon, és megmutatja, hogy ő bizony sokkal több egy szőke ciklonnál. Luke Cage szerepében pedig Mike Colter remek, minden pillanatban hozza a kissé mogorva, de jó lelkű férfit – az egy másik dolog, hogy szerinte maga a karakter egy végtelenül unalmas egyén.

David Tennant, nos, róla is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, és nem csak azért, mert ő volt a Tizes Doktor, hanem mert remekül hozta a kegyetlen és manipulatív seggfejet, akinek azért mégiscsak vannak érzései – kifacsart, logikátlan és bizarr érzések, de attól még érzések! Kifejezetten élveznék egy minisorozatot, ami róla szólna, mert képzeljük csak el, milyen lehetett úgy felnőni, hogy bármi, amit mondasz, valósággá válik, hogy mindent megkaphatsz, hogy nincs következmény, nincs szuperegó vagy felettes hatalom.

Igen, kissé hektikus sorrendben estem neki ennek a nagyszabású produkciónak, ráadásul a következő darabom garantáltan Luke Cage eső szériája lesz, és utána jön csak Daredevil (az első évadról már Orlissa nyilatkozott). Egy biztos, addig mindenkinek meg lesz a maga évadkritikája, mire jön a Defenders, ami a Netflix ígérete szerint egy egyszeri alkalom, vagyis egy minisorozat lesz – én azért merem remélni, hogy sokszor lesz még példa rá, hogy New York hősei találkoznak majd!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.