Oldal kiválasztása

Korábban egy challenge keretei között merült fel az a kérdés, hogy melyek azok az animék, amik meghatározóak voltak az életemben. Bár a teljes lista eléggé hosszúra nyúlna, mégis sikerült megtalálni azt az ötöt, ami így vagy úgy, de a legközelebb állnak a szívemhez. Figyelem, a következő cikk súlyosan személyes véleményeket tartalmaz!

5.Barakamon
Cuki animék sorában nálam magasan az első (bár az Udon no kuni no kiniro kemari szorosan lohol a nyakában) a Barakamon. A komplexusos és kezdetben barátságtalan kalligráfus és a már szinte embertelenül barátságos (és emellett kattant) falusiak története minden az egyben: vidám, tanulságos, persze ha kell szomorú és elgondolkodtató. A nem kevés mennyiségű humor mellett azért komolyabb kérdésekbe is belemer menni az anime: továbbtanulás kérdése, a vidéki megélhetés és életvitel szemben a sokkal
kényelmesebb, de annál embertelenebb városi világgal kibontakozik Handa és Naru szinte már testvérivé váló kapcsolata által.

4.Overlord
Szerintem minden ember, akit csak egy kicsit és képes megragadni bármilyen médium világa, az – ha csak egy pillanatra is – elvágyódik oda. De mi történik akkor, ha kívánság egyszer valóra válik, de ott is ragadsz? Momonga és társainak története voltaképpen egy megvalósult geek álom: véres, korrupt és meglehetősen elvont mégis emberi és nagyon is elképzelhető. Bár a történet és a karakterek egyesével is remekek, azért a pálmát mégis Momonga kapja, aki szerintem az egyik legjobban kigondolt és megalkotott főhős az animék történetében.

3.Mononoke
Avagy Hanama szeret mindent, ami elvont és érdekes. Bár a puszta véletlen hozott össze ezzel a sorozattal, azonnal belopta magát a szívembe és azóta is szorosan tartja ott magát. A misztikum, az Agatha Christie-féle (bár attól kissé nyilvánvalóbb) kis nyomozás a megoldás és maga a főhős miatt is ez az anime egy igazi etalon – itthoni körökben sajnos annyira nem ismert, de etalon.

2.Paranoia Agent
Egy újabb, de még az előzőtől is jóval elvontabb anime, amit a Boogiepop Phantomhoz hasonlóan többször kell megnézni, mert a kapott információ mennyiség egyszerűen akkora – és néha olyan szintű is -, hogy nem mindig sikerül elsőre befogadni a látottakat. Satoshi Kon nagyot alkotott ezzel a sorozattal és a szívem szakad meg attól, hogy ez sem egy keresett darab itthon.

1.Yu Yu Hakusho
Hát, nyugodtan lehetne szerencsétlent kakukktojásnak nevezni a többiek mellett, de szerintem a hazai animés közösség azon része, aki találkozott valaha ezzel a sorozattal, az nagyjából hasonló véleményen van velem Yusukéék kalandjairól. Lehet nem mindenkinek a kedvence, de valami miatt az ember olykor képes leülni a gép elé – ha már a tv nem adja- és belenézni ebbe a 112 epizódos (legalább korrektül lezárt) sorozatba.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.