Oldal kiválasztása

Sheba (Magi – Alma Torran Arc) Fotós Panyik Patrik (Chuujitsu Kims)

Név: Pintér Bettina

Nick: Chuujitsu Seika (Seika no Sekai)

Link: https://www.facebook.com/seika.no.sekai/

Csillagjegy: Kos

Szülőváros: Tatabánya

Foglalkozás: Szülésznő

Kedvenc film/sorozat:  Resident Evil, The Walking Dead

Kedvenc zenei stílus/előadó:  Gackt

Kedvenc videójáték: Assassin’s Creed, Resident Evil

Háziállat, kiskedvenc: Macska (skót lógófülű – Alice)

 

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?
Még középiskolában ismerkedtem meg egy lánnyal, aki akkoriban nagy animés volt és ő mesélt nekem erről a világról. Neki köszönhetem első conomat és első OC cosplayemet is. Akkoriban diákszínpadra is jártam és imádtam újabb és újabb karakterek bőrébe bújni, így a cosplay is hamar magával ragadott. Nagyon vonzott a társaság, az hogy az ilyen rendezvényeken sokkal normálisabb emberekkel lehet találkozni, mint akikkel egyébként körül voltam véve. Ami még nagyon megtetszett az az, hogy itt nem néztek rám csúnyán az emberek azért mert más vagyok mint a korombeliek. Nem szóltak le azért mert nem iszok vagy nem cigizek és az sem zavarta őket, hogy nem járok el bulizni.

Rebecca Chambers – Resident Evil 1.Fotós Tóth András

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?
Az életem során nagy hatással volt rám maga Gackt. A nehéz időszakokban sok erőt merítettem a dalaiból. A cosplay világán belül nem tudnék megnevezni csak egy vagy két embert. Folyamatosan látok olyan cosplayeseket, akik munkáikkal felhívják magukra a figyelmemet, vannak akikre afféle példaképként is tekintek. Nagyon szeretem például Enji Night vagy épp külföldiek közül Leon Chiro munkáit.

Mi volt az első cosplayed?
Az első cosplayem egy OC Battle Royale karakter volt. Akkoriban mutatta a könyvet barátnőm és hát nagyon megtetszett. Amúgy sem voltam az a nagy hercegnő fan, sokkal inkább tetszettek az erős, harcias női karakterek. És hol máshol lehetne sok fegyverrel találkozni, mint a Battle Royale-ban? Persze azóta sok más animét vagy játékot leltem, de akkor ezt ismertem a leginkább.

Párod hogy vélekedik a hobbidról, esetleg segít benne, szerepel a terveitek között közös jelmez?
A párom teljes mértékben elfogadja és támogat benne. 2015 óta együtt vezetjük a cosplayes oldalamat, ahova az ő munkái is felkerülnek. Szeretünk ugyan abból a játékból/animéből beöltözni, de sajnos ez nem mindig sikerül. A cosplay készítés során nagy segítségemre van. Mivel kevés az önbizalmam, menet közben hajlamos vagyok sokszor feladni vagy épp a rendezvényen pánikolok be attól, hogy megmutatkozzak a jelmezemben. Ilyenkor ő bíztat, tőle kapom az első visszajelzéseket a munkámmal kapcsolatban. Ha valamiben elakadok, együtt eszeljük ki a megoldást, vagy épp ő veszi fel a méreteimet, esetleg tűzi meg rajtam a ruhát vagy segít szabásmintát készíteni.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?
Első lépésként mindig rengeteg képet keresek az adott karakterről, majd neki állok felírni, pontosan mik is fognak kelleni (mind a méret, mind pedig az anyag kapcsán). Átgondolom van-e olyan parókám, amit tudok használni vagy találok-e neten megfelelőt. Fontos az is, hogy felmérjem, mennyire tudok majd azonosulni a szereplővel. Ha mindez megvan, utána állok neki anyagot beszerezni és varrni. Van, hogy a tervezés akár 1-2 hónapot is elvesz az életemből, mielőtt neki állnék bárminek is.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?
Nincs különösebb kedvencem. Abból dolgozok, amit a legjobban alkalmasnak találok és a fizetésem is megengedi magának. Igyekszem kis költségvetésből dolgozni, de nagyon karakterhűen. Fontos szempont az is mi az, amit én magam meg tudok csinálni. Például worblával még soha sem volt dolgom.

Sheba és Solomon (Magi) Solomon: Földi Dorottya, fotós Bloo

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?
Nagyon nem jut eszembe semmi, amin változtatnék. Egy valami van (de ezt csak lehet, én látom így), mégpedig az, hogy mostanában egyre többen vélik úgy a jó cosplay az amikor a legkevesebb ruha van rajtad. Lehet, csak azért gondolom így, mert többször láttam azt, hogy többre értékelik annak a munkáját, aki mindent kipakol, mint azét, aki szinte semmit sem mutat, ellenben nagyon szépen elkészíti a ruhát.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?
Ha választanom kellene, akkor a mostani ruhámat mondanám. Az összes tervben levő projektem háttérbe szorult Claudia Auditore (Assassin’s Creed Brotherhood) ruhája kapcsán. Mire végre találtam anyagot jött a szabásminta, a kapucni, a hímzésről nem is beszélve, amire sajnos még nem is jutott időm (magára a kész cosplayre felhímezni). A paróka sem akarta azt, amit én, arról már nem is beszélve, hogy mire végeztem tűpárnának éreztem magam. Életemben nem állt még belém ennyi gombostű, mint most. Illetve most használtam először egyedül varrógépet, úgy hogy nem kaptam profi segítséget a ruhához (szabásmintát illetően).

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?
Szeretnék majd szép páncélt készíteni, mindegy hogyan, csak végre jussak el odáig. Sajnos eddig kevés időm volt technikákat ellesni, de igyekszem feljeszteni az eszköztáramat és a készségeimet is. Soha sincs késő új dolgokat tanulni.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Ada – Resident Evil 2. Fotós Berkesi Balázs


Igen, előfordult már, de azért többször találkoztam azzal mikor a karaktert magát nem ismerték meg, de nagyon tetszett a járókelőknek. Akit viszont sikerült felismerni, az Ada Wong volt a Resident Evilből. Ennek nagyon örültem, főleg hogy Ada nagy kedvencem és igyekszek mindig karakterhűen vissza adni őt.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?
Hát így hirtelen fogalmam sincs. Túl sok a kedvenc karakter. Nem is igazán tudnék egyet választani, hiszen azt tudni kell rólam, hogy Resident Evil terén nagy Wesker és Leon fan vagyok. Ha pedig az Assassin’s Creedet nézzük Altaïr és Ezio a nagy kedvenceim.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?
Két ilyen karakter is van. Az egyik Ada Wond a másik Claudia Auditore da Firenze. Adának már két ruhája is készen van, de szeretném a többit is megcsinálni.

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?
A cosplayezés bátrabbá tett és sokkal jobban merek nyitni az emberek felé. Persze a munka kapcsán nem volt ilyen problémám, de egyetemen vagy épp egy összejövetelen sokkal nehezebben nyitottam mások felé, nehezen barátkozok, és nagyon szégyenlős vagyok. Mióta cosplayelek sokat javult a helyzet. Mostmár egyre többen fogadják el ezt a hobbimat, és ami igazán nagy előrelépésnek számít, az az, hogy édesanyám 100%-osan támogat. Régebben nem annyira válaltam fel, de most már, ha megkérdezik bátran mondom, hogy cosplayes vagyok.

Claudia Auditore da Firenze
Assassin’s Creed Brotherhood
Photo: Szaniszló István

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?
Nemrégiben fejeztem csak be Claudia ruháját és most szeptemberig nem is igazán akarok nagyobb tervekbe bele fogni. Esküvő után azonban nagy visszatérést tervezek cosplay terén. Annyit elárulhatok, hogy egy pár van tervben.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?
Nagyon régen a tánc volt az, de mára már csak a munka és a cosplay maradt.

Mi volt a kedvenc gyerekkori játékod?
Nem igazán volt kedvenc játékom. Általában mindig a tesóimmal voltam, és ha épp nem kint hintáztunk vagy csúzdáztunk akkor verekedtünk. Az viszont köztudott tény, hogy nagy plüss imádó vagyok.

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?
Nincs ilyen hercegnő. Nem tudom elképzelni. Persze néha megtetszenek ruhák, de nem hiszem, hogy hitelesen vissza tudnám adni az adott szereplőt.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?
Nagyon szeretnék egyszer Japánba utazni, de az úti céljaim közt szerepel Olaszország több városa is.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.