Oldal kiválasztása

A legtöbb vámpíros animétől a jobbára a hideg futkos a hátamon, de szerencsére léteznek olyan megmentő darabok, mint a Hellsing, a viccesebb hangulatú Karin, vagy éppen mai alanyunk, a Shiki – az anime, ahol mindenkinek igaza van, de mégsem.

Az anime cselekményének fő helyszíne Sotoba (a japán kultúrában jártasak már itt dörzsölhetik a tenyerüket), egy tipikus kis japán falu, ahol a térfigyelő rendszer (öreg nénik és bácsik a padon) makulátlanul működik és minden kis apró dolog miatt már szövik a pletykákat. Ebbe a városba költözik szüleivel Natsuno Yuuki, aki több okból sem érzi jól magát itt, de a legfőbb ok a helyi zaklatója, Megumi. A baj akkor üt be, amikor egy újabb család költözik a hegyen álló nyugati stílusú kastélyba és a falu lakosságán furcsa betegség jelei mutatkoznak – később a betegek kivétel nélkül belehalnak. Dr. Ozaki és barátja, a helyi pap Seishin Muroi tehetetlennek érzik magukat, a halottak száma nő, a falusiak pedig semmit nem tesznek ellene. Mikor Natsuno és két helyi fiatal Kaori és az ő öccse Akira rájönnek valamire: néhány halott visszatért a sírból, hogy az egyre nagyobb teret nyerő Kirishiki “család” tagja legyen – magyarán vámpírrá változtak.

Amit nagyon szerettem ebben a sorozatban az az, hogy nem tétovázik már az első részben beindul a mandula és a tempót néhol csak a drámai gondolkodás képes lelassítani. Humorra egy pillanatig se gondoljunk a Shikiben, legfeljebb egy-két szó és helyzetpoén fordul elő, minden más a színtiszta dráma vagy horror. A főhősi tituluson egyszerre osztozó Natsuno és Ozaki egyszerre váltogatják a passzív és aktív szerepkört, attól függően, hogy kinek az adott köre következik az ellenfél kiiktatásában. Két másik lényeges szereplő még Sunako, ki kinézete ellenére a legidősebb személy a sorozatban és Seishin, aki meg egyszerre akar segíteni az embereknek, de Sunakoék felé is egyre nagyobb részrehajlással tekint – megpecsételve ezzel Ozakival való barátságát.

A szereplők közel zseniálisak: a fentebb már említettek mellett ki kell emelni Kaorit és Akirát, akik talán a falu egyetlen tiszta lelkű és ténylegesen ártatlan lakói, akik sajnos azonban nagy árat fizetnek a túlélésért. Velük szembehelyezkedve ott van Megumi, akinél bevallom utálatosabb karakterrel régen találkoztam: folyton csak hisztizik, panaszkodik és másokat (még a legjobb barátját is) szapulja, és nem tudja elfogadni, hogy Natsuno nem lehet az övé – ez pedig egy jelentősebb problémához  fog vezetni a sorozatban. Minden tekintetben Megumi ellentétének tudható be Ritsuko egy aranyszívű nővér,  aki még “felébredt” állapotában csak a másik emberek biztonságára tud gondolni.

A Shiki nagyon szép, bár kissé elvont kinézettel rendelkezik (komolyan, senkinek nem gyanús egy pupilla nélküli ember?), és horrorfanként annak is csak örültem, hogy a véres jelenetek nem lettek kicenzúrázva az animében, ellenben a mai darabok többségével – a bizonyos “most esik le az hír” jeleneteknél lévő negatív árnyalat pedig csak még jobban borzongatta a néző lelkét. A történetben azért volt egy kis érdekes mellékszál Cainról és Abelről (nyugalom, nem vezetik oda vissza  a shikik létezését), amiből bár sajnos nem láthattunk sokat, eléggé elgondolkodtató volt – de ez elmondható az egész sorozatról.

Nem véletlenül mondtam, hogy valamilyen úton-módon mindkét félnek igaza van: az emberek jogosan tartanak és félnek a shikiktől, akik egyrészről az életüket fenyegetik, másrészről sok szerettüket elvették, de pont Sunako templombéli kirohanása miatt az érme másik oldalával is egyet lehet érteni: a shikik nagy része ugyanis nem korábbi sérelmek miatt öl, hanem a puszta túlélésük miatt vadásznak, vagy az egyik legszomorúbb példa talán az egyik anyuka, aki azért támadt korábbi családjára, hogy örökre együtt maradjanak shikiként, és
összetörik, amikor a szerettei közül egyik sem tépi fel a koporsót.

A Shiki egy érdekes, értékes és ténylegesen elgondolkodtató anime, amit a veteránabb animések már kívülről fújnak, a jelenleg vagy még csak nemrég belépőknek is csak ajánlani tudok.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.