Oldal kiválasztása

Mindig kicsit félve kezdek bele az Amazon Video pilotjaiba, ugyanis a megjelenésük után hosszú hónapokat kell várni, míg kiderül, hogy egyáltalán lesz-e belőle folytatás. Az Oasis első látszatra kissé lagymatag sci-finek tűnt, azonban az epizód megtekintése közben teljesen belezúgtam és nagyon remélem, hogy nem csak én vagyok ezzel így.

Peter Leigh (Richard Madden) a haldokló Földön igyekszik a túlélők számára kicsivel jobb életet biztosítani, vagy legalább enyhíteni a szenvedést. És miközben a bolygón a készletek szinte teljesen eltűntek, az emberiség nagy részére pedig csak az éhínség, a betegségek és halál vár, addig a gazdagok számára megadatott a hely, hogy elmeneküljenek. Egy űrprogram keretében a galaxisunk távoli zugában lévő bolygóra készülnek, ahol mérnökök, és tudósok dolgoznak azon, hogy életre alkalmassá tegyék az ottani környezetet. A program kitalálója, David Morgan (Jonjo O’Neill) Leigh régi barátja, és mikor a kolónián különös történések mennek végre, és egymást érik a balesetek, Morgan Leigh-ért küldet, hogy a lelkész személyében talán választ lelhetnek a furcsaságokra. Csakhogy Leigh érkezése előtt Morgan eltűnik, hátrahagyva a kolóniát, ami lassan a vég szélére sodródik.

Első olvasatra nem tűnik túlságosan érdekesnek a széria, de higgyétek el, pár perc után egyszerűen beránt mindenkit az atmoszféra. Az egyedi és érdekes megvalósításokon látszik, hogy az olcsóság szülte, de ez egyáltalán nem vesz el a pilot értékéből, sőt, így sokkal több lehetőség van a nem tudományos elemekre hagyatkozni, és ezáltal felfedni a karakterek valódi énjét és motivációját.

Richard Madden remek választás volt a főszerepre, már a Trónok harca óta tudjuk, hogy tud a srác, de igazán itt teljesedik ki, hogy mennyire: egyszerre láthatjuk a tragédiát átélt férfit, a hű barátot, a nyomozót, és a hittel teli szolgát – akinek persze fogalmam sincs arról, hogy mi történik ezen a különleges helyen, de pont ez teszi annyira izgalmassá az epizódot. A néző a főszereplővel együtt fedezi fel magának ezt a különös világot, ami kicsit hajaz a Lostra, de annak a korai szakaszára, mikor még volt értelem a misztikum mögött.

Michael Faber The Book Of Strange New Things című sci-fi remélem nem csak egy pilot lesz, hanem hozzám hasonlóan sokaknak elnyeri a tetszését, és ezáltal az Amazon berendeli az Oasis első epizódjának folytatását. És bár mostanság végre kezdenek elszaporodni az új és minőségi sci-fik (The Expanse, csak hogy említsek egy példát), azért eggyel többre mindig lesz hely!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.