Oldal kiválasztása

Az Egyesült Álamok elég zavaros néhány hónapon van túl – és nagy valószínűséggel még van előtte négy zavaros év –, aminek szelét mi is megéreztük (legalábbis az én baráti körömben elég gyakori beszédtéma mostanában az amerikai politikai helyzet). És amilyen rémisztő az, ami a tengerentúlon zajlik, egy pozitív oldala talán mégis van: számos művészt megihlet, akik gyakran közönségkedvenc karakterekhez nyúlnak, hogy átadhassák üzenetüket. Ennek nyomán a közelmúltban több Marvel-fanart is született, amik Trumpot és intézkedéseit kommentálják – ezekből készültünk most egy kis gyűjteménnyel.

Az első kép, ami a cikk elején látható, még jóval Trump megválasztása előtt, 2015 végén készült, annak hatására, hogy Trump azt mondta, megválasztása esetén külön jelzés viselésére kötelezné a muszlim-amerikaiakat. A kép a Captain America #1 címlapját idézi, amin Amerika Kapitány behúzott egyet Hitlernek – csakhogy itt Cap helyét Kamala Khan, Hitlerét pedig Trump vette át. De a háttér is érdekes: a katonák helyét paparizzi vette át, míg a tévében a hamis média fenyeget. (Alkotó: Matt Stefani)

A következő kép is hasonló témát dolgoz fel, csak itt megmaradt Cap támadóként, bár a pofont továbbra is Trump kapja. A kép érdekessége viszont, hogy Amerika Kapitány a filmes verzióra hajaz, márpedig aki követi Chris Evanst a Twitteren, az tudja, hogy a színésznek nem éppen az új elnök a szíve csücske. (Alkotó: Ray Alma)

Aztán jön néhány, ami rögvest a választások után született. Ezek közül az első kicsit humorosabban közelíti meg a témát (jó dolog sírva vigadni): Amerika Kapitány számon kéri a választók hülyeségét, Gordon Ramsay után szabadon. (Alkotó: Jellybeez)

A másik kettő ezeknél jóval komorabb hangot üt meg. Először Cap teljes összeomlását láthatjuk – a hős előreborulva, hátán az amerikai zászlóval sír, miközben a felette lévő felirat felveti a kérdést: mi is teszi nagyszerűvé Amerikát? (Alkotó: Elithien)

A másik a gyász bemutatása helyett ellenállásra bíztat: Sam Wilson, Amerika Kapitányként, klasszikus választási plakátokat idézve ellenállásra biztatja az embereket. (Alkotó: shop5)

Végül pedig két frissebb kép: az első Amerika Kapitány az elnyomottak élére áll – mögötte megjelennek mindazon kisebbségek és mozgalmak (Black Lives Matter, Women’s March, muszlimok, az LGBTQ-közösség, fogyatékkal élők), akik a leginkább szenvedhetnek Trump uralma alatt. (Alkotó: Tom Hodges)

Az utolsó alkotással pedig visszatérünk Ms. Marvelhez, aki a szobájában összeborulva nézi a „Muszlimtörvényről” szóló híradót – hát ez lenne Amerika, az álmok földje, ahova a szülei egy jobb élet reményében jöttek? (Alkotó: Maryne Lahaye)

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.