Oldal kiválasztása

Elmúlt már az az idő, amikor a képregények világát a férfiak uralták – mára bizony már mi csajok is jó nagy szeletet vágtunk magunknak a médiumból, és bizony nem csak a női olvasók száma nőtt, hanem a női szuperhősöké is. Idén is számos női főszereplős sorozatot indít a Marvel, most pedig ezekből hoztam egy kis ízelítőt.

Invincible Iron Man

Központi karakter: Riri Williams, vagyis Iron Heart
Elérhető lapszámok: 3
Központi tematika: Bizonyítási vágy és beilleszkedés

Riri Williams mindig is különleges volt – ő nem szimplán okos, hanem olyan szintű intelligenciával rendelkezik, ami megnehezíti számára, hogy normális kapcsolatokat alakítson ki és hogy mások megértsék őt, ami miatt egész életében különc volt. Most viszont a Második Polgárháború után a tizenöt éves Ririnek esélye van bizonyítani a világnak: miután Tony Starknak nyoma veszett, Iron Man helyét Riri veszi át saját készítésű páncéljával, amin mondjuk azért van még mit csiszolni. Szerencsére ebben segítsége is akad Tony holografikus kivetülésének képében.

A sztori kicsit komor (legalábbis az első két lapszám, a harmadikat még nem olvastam), emiatt nehezen emészthető, és a cselekmény sem tudott még annyira beindulni, azonban ennek ellenére kifejezetten ígéretesnek tűnik a széria.

Gamora

Központi karakter: Gamora
Elérhető lapszámok: 2
Központi tematika: Bosszú és sors

Még mielőtt belépett volna a Galaxis Őrzői közé, Gamora Thanos gyámleányaként vitte végbe apja akaratát. Hogy a lány ne idegenüljön el tőle teljesen – és ne váljon kezelhetetlenné –, Thanos azért néha „ajándékokkal” is ellátta Gamorát, ezek közül az egyik pedig az volt, hogy végezhetett azzal a királyi családdal, amelyiknek tagjai kiirtották egész faját. Csakhogy az uralkodócsalád egyik tagját, egy törvényen kívül született hercegnőt, még csecsemőkorában száműztek (ami még a jobb sors, mert ezeknél amúgy szokás a női ivadékokat megölni). A féltékeny Nebula, aki legszívesebben szabadulna nővérétől, megosztja ezt a tényt Gamorával, aki persze a hercegnő után indul – csakhogy az egy olyan bolygón él, amit két napon belül beszippant egy fekete lyuk…

Jó, a női alakok kicsit szexualizálva vannak, de ezt talán elnézhetjük, főleg annak fényében, hogy ez esetben legalább egy női íróval van dolgunk. A világ, amiben a történet játszódik, kifejezetten érdekes, a mitológia lebilincselő, és egyelőre a cselekmény is érdekesen alakul.

The Mighty Captain Marvel

Központi karakter: Carol Danvers, vagyis Captain Marvel
Elérhető lapszámok: 2 (#0 és #1)
Központi tematika: Trauma feldolgozása és menekült váltság

A Második Polgárháború végével Carol Danverst az egész világ hősként tiszteli, egyre-másra jönnek létre a rajongói klubok, vagyis mindenki imádja Captain Marvelt – kivéve saját magát. Hiába került ki győztesként a harcból, Carol képtelen megszabadulni annak súlyától, hogy tévedett, és attól, hogy ez szerettei halálát okozta. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, tömegével érkeznek a Földre az intergalaktikus menekültek, ami miatt már felmerült az is, hogy védőfalat emeljenek bolygónk köré. Szóval már alapból nagy a krízis, amikor is egy fejvadász megpróbál elrabolni egy Kree gyermeket az egyik menekülttáborból.

Carol érzelmi utazása lebilincselő és meghökkentő – főleg a flashback, amiben Carol mesél a családjáról –, az pedig kifejezetten tetszik, ahogy behozták a történetbe a most is zajló menekültváltságot és a vele járó dilemmákat. A cselekmény még itt is nagyon az elején tart, de már a második szám nagyon érdekes függővéggel zárult.

Hawkeye

Központi karakter: Kate Bishop, vagyis Sólyomszem
Elérhető lapszámok: 2
Központi tematika: Otthon, újrakezdés, és internetes zaklatás

Kate Bishop maga mögött hagyta a keleti partot és átcuccolt a kaliforniai Venice-be, ahol megpróbált összehozni magának egy kis magánnyomozó-irodát (bár nincsen engedélye), miközben persze a szuperhősködéssel sem ad fel. Bár először legtöbb reménybeli kuncsaftja a „másik Sólyomszemet” (vagyis Clintet) keresi, végül csak befut egy valódi kliens: egy egyetemista, blogíró lányt valaki folyamatosan zaklat a neten, és bár a dolog egyelőre nem fajult tettlegességig, a lány fél, ezért megkéri Kate-et, kutassa fel zaklatóját és félemlítse meg egy kicsit. Kate meg is teszi ezt, ám lehet, hogy a dolgok hátterében valami komolyabb áll, mint egy netes troll.

Bár a narráció néha kicsit felületesnek érződik, a sorozat már az első lapszámban remek, szarkasztikus humorral kényezteti az olvasót (ahogy Kate oltja Clintet az valami zseniális), és Kate egyedi nézőpontját is remekül bemutatja. A netes zaklatás jól eltalált téma, az első lapszám vége pedig érdekes sztorit sejtet.

The Unstoppable Wasp

Központi karakter: Nadia Pym, vagyis Darázs
Elérhető lapszámok: 1
Központi tematika: Optimizmus és női tudósok

Nadia, Hank Pym egy magyar származású nőtől született lánya, egész életét a Red Roomban töltötte, ahol, felismerve intellektuális képességeit, tudósnak képezték ki – csakhogy Nadia, amint képes volt lemásolni apja kutatását, megszökött. A végtelenül életvidám és optimista lány most éppen készül megszerezni az amerikai állampolgárságot, meg közben azért megküzd pár ellenféllel is. Mivel Nadia csak egy dolgot akar: valami jót tenni, valami változást hozni. De konkrétabb céljai közt van az is, hogy minél több női tudóst feljuttasson a S.H.I.E.L.D. a föld legokosabb embereit számon tartó listájára.

Nem fogok kertelni, nekem magasan ez a sorozat tetszett a legjobban az itt felsorolt öt közül. Nadia egy tündér, igazi szeretetbomba, akinek a lelkesedése egyszerűen átragad az olvasóra. A történet nagy hangsúlyt fektet a női barátságokra (az első lapszámban Nadia segítő Ms. Marvel és Mockingbird) és arra, hogy a női tudósok nagyobb teret kapjanak. És mindemellett gyakorlatilag minden panelje aranybánya.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.