Oldal kiválasztása

Amikor egy fanmade videó ihlet új filmet, akkor az felveti a kérdést, hogy ez mennyire jó ötlet? A Sadako vs Kayako esetében pontosan ez történt. Egy YouTube videóból született az ötlet, hogy egymásra szabadítsák a két szellemlányt. Persze, nem ez az első crossover a horrorfilmek történetében, de lássuk be: sajnos azok sem végződtek túl jól.

Natsumi (Aimi Satsukawa) és Yuri (Mizuki Yamamoto) két egyszerű egyetemista lány. Unatkoznak az óráikon, együtt lógnak suli után és persze rengeteget pletykálnak. Egy nap Natsumi egy kéréssel hozakodik elő a barátnőjének, hogy másolja át neki a szülei esküvői videóját DVD-re. Természetesen a lány igent mond, de ehhez szükségük van egy videómagnóra is, így hát ellátogatnak a közeli üzletbe. A kiárusításon szereznek is egy egészen jó darabot, hazaérve azonban egy gyanús videót találnak benne, melyet megnézve kiderül, hogy a híres elátkozott videó az, amelyikről városi legendák szólnak.

Ezzel párhuzamosan egy új lány érkezik a városba, Suzuka (Tina Tamashiro), aki egy gyanús ház szomszédságába költözik a szüleivel. A házról azt beszélik, elátkozott és hamarosan el is tűnik benne négy kisfiú. Suzukát nem hagyja nyugodni a dolog és ellátogat a házba, ami végzetes következményekkel jár. A lányok története összefonódik a segítségükre siető ördögűzőnek, Kyozonak (Masanobu Ando) és kis segédjének köszönhetően. A két szellemtől meg kell szabadulni és erre az a megoldás tűnik kézenfekvőnek, hogy egymásra szabadítják őket. A dolog azonban olyan fordulatot vesz, amire senki nem számít.

Már maga a film alapötlete is rengeteg kérdést vet fel, de a kivitelezés sem éppen úgy sikerült, hogy az túlzottan magasra értékelhető legyen. A főszereplő lányok többségében eléggé jellegtelenek és irreálisak. Kezdve Natsumival, aki látszólag az átlagos rinyakirálynők táborát szaporítja. Ez még aránylag rendben volna, de a karakter iányt szenved még a logika jeles erényében is, a tetejébe pedig borzasztóan idegesítő. Yuri vele szemben még akár talpraesettnek is minősülhetne, csak épp ennek a kivitelezése sikerült olyan rosszul, hogy még az sem hiszi el, aki teljesen ostoba. Suzukáról pedig annyira nem tud meg a néző semmit, hogy egyrészt képtelenség vele azonosulni, másrészt valahogy innentől nem nagyon érdekel senkit, hogy mi történik vele.

Kyozo karaktere egy egészen érdekes figura, már-már kedvelhető is lenne a maga módján, de természetesen sikerült ezt is elgányolni. Egyrészt számomra meglehetősen irreális, hogy valaki szellemeket irányítson fura karmesteri mozdulatokkal – a tetejébe pedig igazából elég komolyan vehetetlenné teszi mind a karaktert, mind a filmet. A kócos sérója viszont menő, akárcsak a kislány, aki vagy a segédje, vagy a tanítványa. Ez utóbbit elég nehéz eldönteni, mert nem nagyon fáradtak a készítők azzal, hogy tájékoztassanak minket erről.

Ebben a filmben gyakorlatilag minden félrecsúszott, ami csak lehet. Ha félretesszük, hogy már maga az elgondolás sem túlzottan biztató, még a tetejébe minden értékelhető momentumot is elrontottak benne. Pontosabban egy kivétellel az összeset, mert a befejezésből még akár ki is sülhet valami izgis, ha a készítők meglovagolják a hullámot.

Ez a film gyakorlatilag tönkretette az egész gyerekkoromat, tekintetbe véve, hogy ezzel a két filmmel kezdtem annak idején horror-rajongó pályafutásomat. Valami most ezzel összetört bennem és nagyon nehéz lesz helyrehozni. Persze, nem ártott volna gondolnom arra, hogy japán horrort nézek, amik rendszerint nagy nagyon királyak, vagy rémesen rosszak. Valahogy ők nem ismerik az arany középutat.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!