Oldal kiválasztása

Nagy fába vágtam a fejszém, ugyanis végre elkezdtem megnézni A szökés című sorozatot (hála annak, hogy kvázi folytatja a Fox), ez pedig azért is meglepő, mert én még nem láttam – de komolyan, öt percet sem láttam belőle. Ráadásul a majd’ tíz éves sorozatnál összesen egy spoilerbe futottam csak bele, ami hát lássuk be, megdöbbentően alacsony szám. Szóval jó pár év távlatából kijelenthetem, ez bizony egy remek sorozat volt a huszonegyedik század elején, és a folytatás valóban felcsigázott.

Lincoln Burrowst (Dominic Purcell) gyilkossággal vádolják, ráadásul nem is akárkiével, hanem Terrence Steadmannal végzett, az alelnök öccsével. Lincoln a halálbüntetésre várva állítja, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, és valójában tőrbe csalták őt, hogy elvigye a balhét. Ugyan sem a sajtó, sem a bíróság nem hisz Lincolnnak, de az öccse, Michael Scofield (Wentworth Miller) biztos bátyja ártatlanságában, olyannyira, hogy erre felteszi az egész életét is!

Lincolnt a Fox Riverben „szállásolták el”, ahol az ítélet végrehajtásig tartózkodik, ám szeretett fivére is bejut hozzá, méghozzá azzal a szándékkal, hogy megszökjenek, ehhez azonban szükségük lesz némi segítségre is a többi elítélttől. A rácsokon belüli élet azonban kicsit sem hasonlít ahhoz, amit Michael elképzelt, ebből pedig sok bonyodalom adódik, de a srácok nemcsak eltökéltek, de hajtja őket a bosszúvágy is. Eközben pedig a való életben Lincoln volt szerelme, az ügyvéd Veronica (Robin Tunney) a legális úton igyekszik kiszabadítani a férfit, eközben viszont beleszalad egy, az ország talán legnagyobb összeesküvésébe!

Az első évad kezdeti epizódjai még igencsak magukon hordozzák a huszadik század szellemét, ugyanis Michael minden apró tette olyan nyomatékkal támaszt alá, mintha az lenne az utolsó esélye az emberiségnek, de ez az évad közepére szépen alábbhagy, ahogy a készítők is lassan megtalálják a megfelelő egyensúlyt a sorozatbeli történések között. Egyedül Veronica jelenetei hibáddzanak, valamiért a „csajos” részek mindig túl vannak magyarázva benne…

Az elsöprően izgalmas kivitelezés remekül párosul egy okosan és csavarokkal telien megírt történettel, érződik, ahogy az egész stáb összeszokik, különösen a két főszereplőre igaz ez. Dominic Purcell és Wentworth Miller zseniális páros, elhiszem köztük a civódást, a testvéri szeretetet, és úgy mindent, amit csak tesznek. És bár a Legends of Tomorrownál is imádtam a srácokat mikor együtt dolgoztak, A szökésben még zseniálisabbak.

Érdekes módon itt még a The Walking Deadben Lorit alakító színésznőt, Sarah Wayne Callies-t is kedvelni tudom, ehhez persze az is hozzájárult, hogy egy igen komplex és összetett személyiséget írtak neki az alkotók. Mondjuk az összetettség minden karakterre igaz, még a legkisebb mellékszereplőkre is. Egyedül C-Note története sántított nekem kissé, felesleges volt hozzá az a katonai szál, és a börtönbe kerülésének menete, szerintem sok két hasonló eset egy szériában.

Mindenesetre örülök, hogy belevágtam a szériába, még ha tíz év után sikerült is – és ez talán arra is sarkall, hogy ne csak az új, hanem a régi sorozatok között is válogassak, ha valami jót kívánok nézni!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.