Oldal kiválasztása

Bár a Drifters némileg elvonta a figyelmemet néhány másik sorozatról, a Nanbaka ez alól egy hatalmas kivétel. Korábban azt hittem, hogy csak a Hoozuki no Reitetsu képes leszívni az agyamat, de ez az őszi szezonos kis nyalánkság igazi agyi kihívásnak ígérkezett – pozitív értelemben.

A történet egy hatalmas, városnak is simán beillő börtönben, a Nanbaban játszódik. Ez a börtön mindig is arról volt híres, hogy még egy rab se volt képes innen megszökni, ám vannak olyanok, akik nagyon pengeélen táncolnak ezzel, ugyanis a főhős négyes – Rock, Nico, Uno és Jyugo – már a legelső epizódban a falakon kívülre kerül, ám az őket folyton figyelő Hajime természetesen véget vet a szökési kísérletnek. A négy fiú a közös börtönévek alatt a legjobb barátokká (szinte már családdá) váltak és közösen is állnak ki minden ellen, legyen az Hajime, vagy éppen a szokásos börtönszektorok közötti megmérettetés.

Figyelem (és persze fegyelem), ez a sorozat garantáltan nyolc napon túl gyógyuló röhögőgörcsöt fog okozni mindenkinek, akinek eddig nem volt még szerencséje hozzá. Voltak már olyan animék, ahol megszokhattuk, hogy a szereplők nagy része – vagy esetleg egésze – nem normális, (Gintama, Hoozuki) és ez itt is így van. A négy fiú a fő humorforrás, akiknek a szökésen kívül valóságos létcéljuk az, hogy az őket felügyelőket idő előtt a sírba tegyék. Persze a rend éber őreit sem kell félteni, van itt sírós, edzésmániás, és akkor még a kívül hideg, belül lányos lány igazgatóról még nem is esett szó.

A szereplők nagyon szerethetőek, de persze a kérdés még ott van: akkor vajon milyen az anime története? A kisebb sablonosságtól eltekintve jó, bár nem kellett sok érdekességet beleerőltetni, mert a karakterek – és az ő néhol felvillanó múltjuk – zökkenésmentesen képes előre vinni a cselekményt. Ez számomra leginkább a második epizódban nyilvánult meg, amikor a srácok arról beszélnek, hogy az itteni életük nem is olyan vészes, ahhoz képest amit a való világban kellett megélniük – Jyugot kivéve, de őneki meg más miatt fő a feje.

A humor remek, a különféle animékre tett utalások pazarok és ennek színvonalát a díszes kinézet és a remek szinkron is (Kenjiro Tsuda, Tomokazu Seki, Yoshimasa Hosoya) csak emeli. A drámai jelenetek is szépek, és érdekes módon azok a legjobb pillanatok arra, hogy bemutassák, bár a Nanba börtön a legjobb minden tekintetben a rabok számára is, ez a hely attól még egy börtön marad – ahonnan nincs számukra menekvés.

Aki még eddig nem esett neki, annak meleg szívvel ajánlom így a vizsgaidőszak kellős közepén, feszültség levetésnek isteni, és mivel nem hosszú sorozat, így nem is vesz el olyan sok időt a tanulástól.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.