Oldal kiválasztása

Soul Calibur V: Viola, fotó: Sármai Balázs​

Név: Badacsonyi Nóra          

Nick: Aoime  

Link: https://www.facebook.com/aoime

Csillagjegy: Bak

Szülőváros: Székesfehérvár

Foglalkozás: Festőrestaurátor

Kedvenc film/sorozat:  Interjú a vámpírral, DC sorozatok (Flash, Arrow)

Kedvenc zenei stílus/előadó: bármilyen röhejes, nincs 😀

Kedvenc videójáték: League of Legends

Háziállat, kiskedvenc: Siggy, egy kis afrikai fehérhasú törpesüni 

Így neveld sárkányodat II: Astrid, fotó: Dave, Écsi Dávid

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

2007-ben cosplayeztem először, de akkor még nagyon sok segítséggel készítettem el édesanyámmal a jelmezt. Igazán a 3. cosplayem óta (D.Gray-man – Miranda Lotto) már minden jelmezem minden darabja, kiegészítője saját készítésű. Furán kerültem bele az egészbe, mert amikor interneten láttam először képeket cosplayesekről, hülyeségnek tartottam. De később, magyar rendezvényeken élőben látva cosplayeseket mégis elkezdett érdekelni, kipróbáltam, és azóta is megszállottja vagyok.

 Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

Főleg külföldi példaképeim vannak, és hogy ne részletezzem túl Shoko és Jerome-t említeném meg, mind emberként mind cosplayesként nagyon szeretem követni őket!

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Az elmúlt pár hónapban kerültem új közegbe, így egyelőre még annyira nem tudja az új környezetem ezeket a cosplayes dolgokat, csak nyomokban. A családom mindig is furcsállta, és teljesen nem tudja megérteni.

Soul Calibur IV: Hilde, fotó: Dave, Écsi Dávid

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Igazán mindenféle oldalát szeretem a cosplay készítésnek, de így röviden pár kedvencet azért felsorolok. Textilekből nagyon szeretem a munkaruhavásznat, pamutszatént, szépséges műbőröket, velúrokat és műszőrméket. Szeretek piping technikát használni. Páncéloknál, kiegészítőknél a legkedveltebb alapanyagaim az EVA-foam, habosított PVC, fa, különböző szigetelőanyagok. Az elektronikázós kütyükért is odavagyok!

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Egyre kevesebbet, a legtöbb az évi öt volt, de egyre inkább örülök, ha 1-2 összejön egy évben. Igaz általában komplikáltabb jelmezeket készítek.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Általában a személyiség fog meg, de persze előfordul, hogy az összkép fog meg először. De soha nem cosplayeznék olyan karaktert, akit nem ismertem meg az utolsó részletig.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Nem tudnék egyet mondani, meg ez egy folyamatosan változó dolog nálam. Jelenleg Leona, mert imádom a karaktert, és remélem illik is rám.

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?

Az eddigi legnehezebbek a két League of Legends jelmezem volt, Ametyhst Ashe és Leona. Mindkettő nagyon részletes jelmez, így rengeteg kihívást tartogatott. Ashenél a varrott részek is bonyolultak voltak, ebben ugyan Leona nem volt kihívás, igaz a kiegészítői és páncéljai annál bonyolultabbak voltak.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

League of Legends: Amethyst Ashe, fotó: Szabó Endre – Scanner Darkly photoblog

Mindkettő más, de mindkettőt szeretem. A rendezvényeket főleg akkor, ha szabadabb vagyok, kevésbé vagyok betáblázva egész nap.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Ha lenne rá elég időm, lenne ilyen, így próbálok inkább egy-egy karaktertől a kedvencemet elkészíteni. De remélem elkészíthetem majd a One Piece-ből Boa Hancocknak is másik ruháját, Kobatotól is szívesen készítenék még el másik ruhát. A lista végtelen..

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Barátokkal együtt cosplayezni, perfezni. Sajnos ez már ha szökő évente előfordul, az is nagy szó, de remélem lesz még ilyesmiben részem

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Minimum két hónap, akár másfél év. Nem, soha semmit nem hagyok félbe, maximum egy másik terv kivitelezéséig picit rakom félre, de olyan soha nem volt, hogy valamit elkezdtem és ne készítettem volna el.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Mindkettő, ugyanúgy van akkor is, ha zsűrizésre kell menni, színpad előtt meg főleg

League of Legends: Leona, fotó: Thanior Pictures

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?

Versenyezni stresszesebb, zsűrizni pedig nagyobb felelősség. De mindkettőt szeretem minden hátrányától függetlenül, és remélem a jövőben is lesz időről időre lehetőségem mindkettőre (igaz zsűrizni lehetőleg inkább csak alkalmanként szeretnék már).

Miben mások a külföldi versenyek, mint a hazaiak?

Eurocosplayen kívül eddig csak egyszer indultam külföldön versenyen, Romániában, az teljesen olyan volt mint itthon is (csak Kamui és Yaya Han ült az asztal másik oldalán :D). Az eurocosplay bármilyen furcsa, inkább elsőre volt élmény számomra. Nekem akkor szimpatikusabbak voltak a versenyző társak, és mivel Okkidoval együtt voltunk, kevésbé stresszeltem szét magam. Amikor 2014-ben egyedül mentem versenyezni Londonba (persze szerencsére volt egy fantasztikus kísérőm, Dudus), sokkal nagyobb volt bennem a stressz, hogy jól szerepeljek, minden tökéletes legyen, mert nincs másik magyar versenyző, kis túlzással rajtam múlik minden.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Mindig magatokért dolgozzatok, ne másnak akarjatok megfelelni! Legyetek kitartóak, jelmezről jelmezre váltok egyre profibbakká, meg kell adni az időt mindennek!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.