Oldal kiválasztása

Sokáig úgy voltam ezzel az MMO-val, hogyha lángokkal pörkölnek akkor sem fogok vele játszani, aztán megtört a jég, és mégiscsak leszedtem. A Tera sokadik látásra sem tökéletes, vannak hibái – ennek ellenére sokkal szórakoztatóbb, mint azt elsőre gondoltam.

tera2

De mindent kezdjünk csak a történet legelejéről, merthogy igen szép kis lore van felépítve a történet köré, aminek számos faj és frakció alkotja a velőjét: az általunk irányított hős egy különös szigeten kerül mindennek a közepébe, ahol különleges képességű gyermekek egy csoportját fenyegeti egy ősi, és eltűntnek vélt veszély. Bár a kezdeti trauma nagy, a hős felülkerekedik ezen, és rövid időn belül a Föderáció kimagasló alakja lesz, akire még az istenek is szemet vetnek – akárcsak a népek rosszakarói is, akiknek keze túlontúl is messzire ér el.

tera3

A történet lényegi cselekményét tekintve semmi újat nem mondtam a veterán szerepjátékosoknak. Voltaképpen az egész Tera olyan, mintha az Aion és a Blade&Soul bizonyos elemi keverednek benne: a több kaszt, a hasznos de drága craft az Aionra jellemző, míg a drámai történet, az aránylag könnyű fejlődés és a mobok túl gyors visszatérése a Blade&Soul sajátja. Mindezek ellenére azt tudom mondani, hogy a Tera önmagában nézve is kiválóan megállja a helyét.

tera2

A fajok érdekesek (és/vagy cukik), a képességek jól felépítettek – bár azért vicces, hogy a warrior leginkább az Aion Assasinjához hasonló skillekkel rendelkezik -, külön öröm megint azt látni, hogy a sorcerernek is több elementál fölött lehet hatalmas. Fajok tekintetében az még az érdekes, hogy szinte mindenki lehet minden kasztnak a képviselője, ellenben az alapképességek fajtól függőek: példának okáért egy warrior Castanic sokkal gyorsabb többet képes kivédeni, mint mondjuk egy ember, ellenben az ember harcos alapvetően többet sebez.

tera-4

Játékmenetet tekintve még a dungeonok is elég emberségesek, mind soloban, mind csapatban, de még mindig megtartom azt a rossz szokásomat, hogy letagadom azt, hogy magyar vagyok, mert a legtöbb esetben nem éppen a normális játékosokkal hoz össze a sors a saját országomból. A külföldiekkel néha folyik egy moderált párbeszéd, de
ahogy észrevettem a több fős dungeon küldetéseket kivéve senki nem szokott nagyobb hordákban rohangászni – sokkal inkább a solo műfajt erősítik.

tera5

Bár vannak hibái, ennek ellenére még egy jobb MMO a Tera: nem csak egy súlytalan fanservice gyár (amit a legtöbben gondolnak a kirívó ruhák miatt), hanem egy értelmes, ha úgy vesszük még némi mélységgel és tartalommal rendelkező játék.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.