Oldal kiválasztása

Nyár eleje van, mindenki belevetette magát a szabadságba, míg én fekvőgipsszel nyomom az ágyat már négy napja, az élet kezd egyre kilátástalanabbá válni, amikor történik valami. Valami, ami megmagyarázhatatlan, ködös és hátborzongató. Nem is volt már kérdés, hogy menjek vagy maradjak, a Stranger Things a laptopom elé szögezett, le kellett darálnom.

stranger-things-titles

A Stranger Things Amerikába röpít bennünket, egy kisvárosba, ami mellett egy kutatóintézet található. Jelen vannak a szokásos összetevők, mint a helyi suli és a rendőr kapitányság – innen kerülnek ki a főszereplőink. A történet kezdetén négy kis srác együtt társasozik, ám miután hazaindulnak, egyikük nem ér haza. Will (Noah Schnapp) eltűnése és egyben egy különös lány feltűnése indítja be az események láncolatát, ami során fény derül arra, hogy a barátok nem hazudnak és hogy nem érdemes felbosszantani valakit, akinek szuperképességei vannak.

Nehéz bárhol is belekezdenem, mert a sorozat szinte minden pillanata fantasztikus, valami iszonyatosan eltalált egyvelegét alkotja egy borzasztó kotyvaléknak, amit nem is tudom, hogyan tudtak így összehalászni. Mert azt azért le kell szögeznünk, hogy a készítők rengeteg régi klasszikussal operáltak (csak hogy példákat említsek, láthatunk utalást az E. T.-re vagy a Stand by Me-re is), de valahogy mégis sikerült egy olyan egyensúlyi állapotot létrehozni, ami épp elég otthonosságot nyújt a nosztalgikus érzések által, mégis váratlan, fordulatos és egyáltalán nem elcsépelt (még ha egyes elemei közhelyesnek is tűnhetnek kiemelve az egészből). Ugyanakkor nemcsak a nyolcvanas évek ikonikus filmjeit szőtték össze egy csodává, de a sorozat műfaji besorolása is elég szövevényes – most akkor ez horror, sci-fi vagy dráma, esetleg thriller? Ahogy ezek egymásba csúsznak, épp úgy értelmezhetünk a Stranger Things-ben mindent legalább hat síkon a cselekmény szempontjából is.

strangerthings-guys

Talán legjobb lesz, ha először a csomagolásról ejtek pár szót és aztán térünk át a tartalomra. Már az első pillanattól kezdve olyan tűéles vágások és csodálatosan megkomponált képek követik egymást, hogy az ember lánya nem tud betelni a filmművészet ilyen mértékben gyönyörű műalkotásával. Ehhez érkeznek a zenék, amik tökéletesen idézik a nyolcvanas éveket és bármelyikünk szívesen tombolna rájuk újra egy hordozható rádióval a tábortűz mellett. Mint ahogy már ezerszer leírtam, a sorozat erőssége tényleg a rendszerezettségén, komplex világalkotásán, minden apró részlet kidolgozottságán múlik. A főcím fejezetes jellege is erősíti ezt a koherenciát, olyan érzésem volt tőle, mintha egy letehetetlen könyvet olvasnék, aminek minden egyes fejezete újabb és újabb rejtélyeket tartogat, miközben egyre beljebb visz a már megismert titkokban.

elven-656x443

Az évadban szépen lassan csepegtetik az információkat, minden síkon. Bevezet minket a srácok nyomozós kalandjába, a kamaszok szerelmi bonyodalmaiba és a szülők aggodalmaiba, a kormány és a hivatalok mocskos ügyleteiről nem is beszélve. És mindemellett elvarázsol, a sztori misztikus vonalát úgy adagolja, hogy az ember fantáziáját épp eléggé szabadon engedi, lassan, de biztosan vezetgetve a dimenziók között a végső leleplezésig. A karakterekről épp eleget tudunk meg ahhoz, hogy ne vesszünk el köztük, de mégis megmaradjon az egyensúly a különböző szálak között, amik végül is mind összeérnek. A szereplők egyéni dinamikája is nagyon szépen végig követhető Winona Ryder karaktere idegileg elég labilis, mégis szívós és kitartó anyukájától kezdve Tizi (Mille Bobby Brown) történetén át a srácok közt kirajzolódó barátság szakaszaiig.

stranger-things-on-netflix

Egy szó, mint száz, minden elvadult sci-fi, horror vagy krimi rajongónak csak ajánlani tudom a Stranger Things-t. Aki még nem látta, azon nyomban pótolja be, mert a következő évad érkezéséig is van rajta agyalnivaló! (Ja és végre új dimenziót kaptak a csigák Ron Weasley félresikerült varázsigéje után.)