Oldal kiválasztása

Manapság már a televízió csatornákhoz is begyűrűzött a remake-hullám, így nem csoda hát, hogy sok klasszikus storyt kezdtek el elővenni, míg az NBC a MacGyverrel próbálkozik, addig a Fox a Halálos fegyver filmszériát kapta elő a kalapból. Bár elég szkeptikusan álltam hozzá a történethez, de az ötödik percben megvett magának kilóra a pilot – na, így kell remake sorozatot csinálni!

Martin Riggs (Clayne Crawford) texasi rendőrség egyik éllovasa, ám terhes felesége halála után összezuhan és legszívesebben feladná az életét. Ám Kaliforniában mégis visszatér a rendőrség kötelékébe, bár csak korlátozásokkal teheti meg, annak ellenére, hogy valaki egy igen magas pozícióból segít őt. Roger Murtaugh (Damon Wayans) a több hónapnyi kihagyás után tér vissza gyilkossági nyomozóként, és mivel volt társát előléptették kapitánnyá, ezért számára egy új partnert jelöltek ki. Bár a két férfi tökéletes ellentétei egymásnak, egy furcsa gyilkossági nyomozás mégis összehozza őket.

Gondolom mindenki ismeri a történet alapszituációját (ha mégsem, akkor éppen itt az ideje gyorsan bedarálni mind a négy Halálos fegyver filmet!). A készítők ennek a felvezetésével nem is vacakoltak sokat, és inkább az általuk eszközölt változtatásokra helyezték a hangsúlyt – és ezt igen jól tették. Bár az alapokat meghagyták, mégis sokkal modernebbé és valóságosabbá tették a szereplőket, miközben a huszonegyedik század technikai vívmányait és nyomozati alkalmazásait is belevitték a történetbe.

lethal-weapon-pilot-2

Egyértelműen a Halálos fegyver filmek legnagyobb ereje nem az akció, hanem a humor, illetve a két főszereplő közti kémián alapul, és ez bőven megvan a pilotban is. Wayans és Crawford pont annyira ellentétesek, mint szerepeik, mégis ott lebeg az az igazi budy és bromance hangulat a szériában, amiért annyira jó volt nézni az eredetit. A humor pedig, na, az aztán igazán telitalálat – nem hazudok, sírtam a nevetéstől, vagy ötször megállítottam a pilotot, annyira kacagtam, és volt pár jelenet, amit még vissza-vissza tekertem, hogy kelően beivódjon az agyamba.

A pilotban még nem körvonalazódik semmilyen távlati terv, vagyis, hogy az évadban lesz-e később egy fő nyomozati szál, amit hőseink követnek, de feltételezem, hogy a második-harmadik epizód során fel fog tűnni egy ilyen ív.

lethal-weapon-pilot-3

A pilot, és az egész széria megvett magának kilóra, és böngészvén az internet világát, nem csak engem győzött meg a Leathal Weapon, hanem a közönséget és a kritikusokat is. Most a Fox ismét betalált, és annak ellenére, hogy a Firefly-kaszáért sosem bocsátok meg, most mégis kap tőlem a csatorna egy piros pontot.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.