Oldal kiválasztása

bigbang10-01-1

És ezennel el is indul a 2016/2017-es televíziós évad, amit számomra az Agymenők nyit – akik amúgy pont ott folytatják a sztorit, ahol májusban abbahagyták. Arról, hogy ez most jó vagy nem, vitatkozhatunk.

A banda Penny és Leonard – második – esküvőjére készülődik, ám valójában jobban lefoglalja őket az, ami előző este Sheldon anyja és Leonard apja közt történt. Bár a két szülő állítja, hogy nem történt köztük semmi, az előző este eseményei éppen elegek ahhoz, hogy Beverly ne is akarjon részt venni a ceremónián. Ezzel egyidőben végre Penny családja is a városba érkezik, és ők is éppen annyira diszfunkcionálisak, mint arra számítani lehetett: Penny anyja, Susan (Katey Sagal) retteg attól, hogy Leonard családja rossz véleménnyel lesz róluk, ezért mindent megtesz, hogy kordában tartsa a börtönből éppen csak kikerült, nem túl eszes fiát, Randallt (Jack McBrayer), miközben Penny apja (Keith Carradine) meg azon ügyködik, hogy elterelje róluk a figyelmet. Mindeközben egy ezredes (Dean Norris) keresi fel Howardékat, aki annyit sem hajandó megmondani, hogy miért keresi őket, ezzel, ismételten, rendesen felzaklatva a srácok idegeit.

Az írók egyértelmű szándéka az volt, hogy a „premier-faktort” a rengeteg vendégszereplő hozza meg, ami bizonyos szinten működött is, hiszen ebben a részben tényleg szinte mindenki benne volt, akiket szeretünk, és akikkel már évek óta szerettünk volna találkozni: Sheldon anya, Leonard anyja és apja, és Penny teljes családja. De ha ezeket félrerakjuk… akkor már nem olyan jó a végeredmény.

bigban10-01-3

Ha engem kérdeztek, megint bejött az a klasszikus hiba, amikor túl sok mindent akartak belezsúfolni egyetlen – húszperces – epizódba – mondjuk ez meg valamilyen szinten elkerülhetetlen volt ennyi szereplővel. Ettől függetlenül a sztori még szétesik kicsit, fel van morzsolódva, a jelenetek szétesnek, a történet kicsit erőltetetten halad előre. Sőt, igazából nincs is annyira „sztori”, inkább csak lazán kapcsolódó szcénák, amik az esküvőben kulminálódnak.

Ami magukat a jeleneteket és az új szereplőket illeti… nos, minden kicsit felemás. Penny anyja baromi jó volt, érezni lehetett, hogy mennyire küzd azon, hogy lányának új családja jó véleménnyel legyen róla, és emiatt nagyon valós a karakter. Penny bátyja viszont egy gyenge karikatúra, aki sem nem valós, se nem vicces – minden egyes poénja rettentő lapos és erőltetett volt. A jelenetek is nagyjából így épültek fel, voltak laposak, és voltak olyanok is, amiken hangosan felkacagtam – például amikor Bernie rászólt Howardra az esküvőn.

Ha pedig már az esküvőnél tartunk – bár a jelenet nem kapott elég teret (lehetett volna hosszabb is), jó kis szcéna volt, egyszerre megható is vicces, és igen, Sheldon megint produkálta magát, de nagyot csalódtam is volna, ha nem így teszi.

bigbang10-01-4

Howardék száláról nem igazán érdemes beszélni: volt egy két-cuki jelenetük, de ezek egyrészt csak vitték tovább – de éppen csak egy kicsit – azt, amit a sorozat már az előző szezonban elkezdett, másrészt pedig előkészítették azt, ami majd ezután következik. Szóval, gondolom a jövő héten majd többet tudok róluk beszélni.

Összességében nem volt ez egy rossz epizód, voltak nagyon erős – vicces és megható – pillanatai, és jó volt látni a sok vendégszereplőt, ám pont miattuk alles zusammen a rész kicsit laposra sikeredett. De ez mondjuk betudható a premierrel szemben támasztott nagy elvárásoknak, és miután a következő résznél ez már nem fog játszani, remélhetőleg az jobb is lesz.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.