Oldal kiválasztása

Minimális elvárásokkal ültem be erre a filmre, és még így is nehezen sikerült magam rávenni, hogy megnézzem. A Teknőcök nagy kedvenceim gyermekkorom óta, és amit az előző filmben műveltek velük az minimum hazavágta a gyerekkorom, de legalábbis egy életre meggyűlöltette velem az új franchise-t. Szóval igen, nem csak kevés elvárásom volt, hanem még rossz szájízem is, és azt kell, mondjam, az Elő az árnyékból ezt csak tovább fokozta!

tmnt-2-1

Michelangelo, Donatello, Leonardo és Raphael kezdik egyre nehezebben viselni a bujkálást, és a népszerűségre, elfogadásra és a felszín feletti normális életre vágynak. Tekintve, hogy ők mutáns teknőcök, így a normális élet fogalma igen messze áll tőlük. Szecska mester óva inti fiait ettől az úttól, de a négy teknőc között kialakul egyfajta széthúzás, ami már túlmegy a testvéri civódáson. Ráadásul ez a legrosszabb pillanatban történik, hiszen egy idegen lény, Krang, el akarja foglalni a Földet, és természetesen New Yorkkal kívánja kezdeni.

April (Megan Fox) követvén egy híres tudóst, Baxter Stockmant (Tyler Perry), akinek feltörvén a rejtett fáljait rájön, hogy az meg akarja szöktetni Zúzót (Brian Tee), akit éppen most szállítanak át egy újabb börtönlétesítménybe. Természetesen a teknősök ott teremnek, ám hiába minden erőfeszítés, a technológiával még ők sem tudják felvenni a versenyt – pedig a csapatnak egy újabb rejtélyes hős, Casey Jones (Stephen Amell) is a segítségére van. Ez a segítség pedig mindennél jobban jön, hiszen Zúzó feléleszti két bűnözőben is az Állatot, akik így irdatlan erőre tesznek szert.

tmnt-2-4

A story talán egyik legnagyobb hibája, hogy követhetetlen, és annyi lyuk van benne, hogy azt csakis Donatello mindent értő agy, és mindent látó szeme képes betömködni. Mert igen, a teknőcök egyike mindenről mindent tud: tudja a térhajlító szerkezet működését, amit most látott először, megállapítja, hogy mi hiányzik egy kövületből és az mire való; képes megfordítani egy vegyi anyag működési elvét… és még sorolhatnám.

A teknőcök korábban egy életvidám, kissé gyermeteg fickók voltak, akikbe azért szorult egy kisebbfajta komplexus származásuk miatt, ezt az összetettséget a film is megpróbálta használni (természetesen rosszul), ebből is adódik a csapaton belüli fő konfliktus szál, miközben persze háztetőkön ugrálnak (New Yorkban!), medencékben landolnak, és úgy alapvetően mindent megtesznek a feltűnősködésért, de csodával határos módon senki sem szúrja ki őket – nonszensz.

Még mindig szidom azt a casting csapatot, akik szerint jó ötlet volt April szerepére Megan Fox, aki hajdanán még nemcsak szép nőnek számított, de még mimikája is akadt, illetve igyekezett kihozni magából a legtöbbet. Ma már azonban nem több mint egy botoxszal és kollagénnel telepumpált csini pofi, aki azon túl, hogy nagy szemekkel bámul, nem képes semmire. És hogy Stephen Amell miért is vállalta el Casey Jones szerepét az rejtély számomra, de garantáltan karrierjének egyik mélypontja ez a film. Ezenfelül a kedves álomgyár lecserélte az összes ázsiai származású színészt – mert igen, európai szemmel is meg lehet őket különböztetni, és minimum felháborító a dolog, és erősen rasszista is!

És hogy ne csak szidjam, hanem mondjak valami jót is: Casey Jones vicces és aranyos, bár egy börtönőri fizetésből hogyan ellik neki olyan kocsira, az örök rejtély marad. Illetve ott van Rocksteady (Stephen Farrelly) és Bebop (Gary Anthony Williams), akik Krang fura lila löttyétől orrszarvúvá és varacskos disznóvá váltak, na, az ő karakterük tökéletes, hozzák a megszokott rajzfilmes jópofaságot, belecsempészve egy kis modern világot – de ha ilyen ügyes dolgokra képesek voltak az alkotók, akkor miért nem ment ez nekik a többi szereplővel? Rejtély!

tmnt-2-2

Szóval, megnézvén ezt a borzalmat, ismét kijelenthetem, hogy én még várok a Tini Nindzsa Teknőcök valódi élőszereplős filmjeire – sosem hittem volna, hogy a kilencvenes évekbeli trilógiánál lehet rosszabbat kihozni ebből!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.