Oldal kiválasztása

Bevallom nehezen hittem el Orlissa pilotmustrája után, hogy az általam imádott könyvszériából egy ennyire gyenge sorozatot alkossanak, pláne miután a film (Orlissa és Hanama véleménye) olyan csúfosat bukott. Nos, tévedtem, a Shadowhunters tényleg ennyire rossz, és az, hogy van belőle folytatás, még inkább elcsigáz.

shadowhunters-s01-3

Clary Fray (Katherine McNamara) egy átlagos tini lány életét éli a pörgős New Yorkban, boldogan él édesanyjával, Jocelynnal (Maxim Roy), készül a művészeti fősulira, és hülyül legjobb barátjával, Simonnal (Alberto Rosende). Ám egy esti buli során olyat lát, amit más nem: egy fiatalokból álló csapat megtámad egy csapat felnőttet, akik ráadásul furcsán kezdenek viselkedni, és az egyikükből mintha valami démon vált volna ki. Clary elmenekül a helyszínről, és hazasiet, ám ott anyja azzal fogadja, hogy elküldi őt egy biztonságos helyre, mivel veszélyben az életük. Ráadásul ez a portál mostohaapjánál, Luke-nál (Isaiah Mustafa) teszi ki, aki fennhangon hirdeti, hogy valójában ő is azért van jóban Jocelynnal, mert nála van az, amit mindenki keres.

shadowhunters-s01-2

Clary rémületében egyetlen emberhez fordul, akit még csak nem is ismer. Így kerül Clary az Árnyvadászok biztonságos Intézetébe, ahol Jace (Dominic Sherwood), Izzy (Emeraude Toubia), Alec (Matthew Daddario), és Hodge (Jon Cor) igyekszik felvilágosítani a lányt a világ mögötti világ működéséről. Clary az Árnyvadászok segítségével kutatja emlékeit, keresi édesanyját, miközben megismerkedik a démonokkal, varázslókkal, és a Klávé bürokratikus világával, hogy aztán maga is küszködve, de megerősödve induljon harcba az Árnyvadászok védelmére.

A széria első évada alapvetően az első kötetből táplálkozik (bár átemel bizonyos momentumokat a másodikból), így aki olvasta a könyvet előnyben van a fordulatokkal kapcsolatban. A készítők eszközöltek, bár ügyes változtatást, Jocelyn elrablása, vagy barátnője, a Dot (Vanessa Matsui) nevű mágus viszonya nekem különösen tetszett. Azonban az igazán kreatív és ötletes változtatásokkal itt leálltak a készítők, ehelyett behoztak egy újabb szerelmi háromszöget, egy nevetséges, már-már Family Guy paródiáért kiáltó parabatai jeleneteket („Csodaikrek egyesüljetek), egy nevetséges tárgyalást, ami igazából zsarolás, és egy olyan dimenziók közötti utazást, ami már nem csak a sci-fiseknél verhette ki a biztosítékot, hanem úgy kvázi mindenkinél, aki rendelkezik józanésszel.

shadowhunters-s01-1

De hogy ne csak szidja a szériát, Jace-t remekül eltalálták az alkotók, Dominic Sherwood tökéletes választásnak bizonyult (már a Vámpírakadémia filmben is imádtam), az pedig tényleg nem a színész hibája, hogy olyan mondatokat adnak a szájába, amiből egy Tony díjas színész szem lenne képes valódi párbeszédet kreálni. A filmmel ellentétben, itt Simon karakterét nem sikerült igazán geekesíteni, bár azért neki is adódtak szép pillanatai. A leginkább eltalált szereplő azonban Magnus Bane (Harry Shum Jr.), aki New York főmágusaként egyszerre volt szívtipró, romantikus és mesterkélt, a viszonyát választottjával pedig sokkal jobban elírja az íjas jelenet, mint a teátrális csókjuk. Ráadásul Izyből egy nagy k…., szóval nem éppen egy magabiztos és erős nőt mutatnak be, aki tisztában van az előnyeivel és azokat felhasználva segíti a többieket, hanem egy olyan nőt, aki kizárólag a testéből képes élni, vagyis megtudni fontos információkat, és ez minimum felháborító, pláne mikor a kedvenc karakteremről van szó.

shadowhunters-s01-4

Mindent összevetve a Shadowhunters egy nagyon gagyi sorozat lett, de persze tudjuk jól, hogy engem ez nem tántorít el, így a második évadot (meg amíg tart a sorozat) bevállalom, csak éppen vérzik a szívem mikor az általam olyannyira szeretett könyvet látom meggyalázva – és ekkor fel is merül a kérdés, Cassandra Clare a film után mégis hogyan engedhette ezt meg?

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.