Oldal kiválasztása

Korábban igen nagy kedvencemnek számító Gyilkos elmék évadról-évadra alulmúlja önmagát, és már én is két dolog miatt nézem: az első, talán a legfontosabb, hogy beszámoljak róla nektek, a második pedig a megszokás – és lassan a többi néző is hasonlóan érez.

criminalminds-s11-1

Kate Callahan ügynök (Jennifer Love Hewitt) terhessége miatt elhagyta a csapatot, ráadásul JJ (A. J. Cook) is ugyanezen indokkal marad távol az ügyektől, azonban ő egy kisebb pihenés után tervezi visszatérését a BAU-ba. Hotch-nak (Thomas Gibson) azonban így kettős emberhátránnyal kell megküzdenie, és ez a csapat többi tagjára is sokkal nagyobb nyomást helyez. Ráadásul az eléjük táruló ügyek is sokkal brutálisabbak a megszokottnál, miközben van valami a levegőben, ami komoly tragédiára figyelmeztet.

criminalminds-s11-2

A felvételiztetés során azonban akadt egy kiemelkedő ügynök, Dr. Tara Lewis (Aisha Tyler), akinek bár kevés ideje van, olykor felbukkan, és segít a csapatnak a nehezebb ügyekben. Ráadásul JJ-t is kísérti pár rossz emlék, miközben egy szervezett bérgyilkos csapat rászáll Garciára (Kirsten Vangsness), aki így rettegve éli mindennapjait az FBI épületében. Reed (Matthew Gray Gubler) és Morgan (Shemar Moore) minden erejükkel kedvenc technikusuk védelmén dolgozik, a többiek pedig mindbe követ megmozgatnak a siker érdekében. Ám ezek alatt a kövek alatt igazi szörnyek lakoznak, akik nem átallnak rabolni, fenyegetni, kínozni és gyilkolni – a csapat pedig egy olyan próbatétel előtt áll, ami egyik tagjuk elvesztésével járhat.

Bár igyekeztem izgalmasra írni a történetleírást, valójában semmi izgalom nem történt benne, az ügyek teljesen a megszokott módszer szerint zajlottak, vagyis a szereplők indokolatlanul erős következtetéseket vontak le, miközben Garcia varázskeze pontosan azt az információt találta meg, amire éppen szükség volt. A meglepetése kora lejárt, ahogy a logikáé és a következtetéseké, az írók most már mindent a szereplők szájába rágnak, akik csak azért tudnak megoldani egy ügyet, mert ismerik a forgatókönyvet. Szomorú ezt látni egy olyan vérbeli krimisorozatnál, mint a Gyilkos elmék, ami évekig igen magas presztízsnek örvendett.

criminalminds-s11-4

De nem csak ez dühítő az új évadban, hanem a tény is, hogy a széria mennyire szexista egy bizonyos szinten: minden női szereplő lecserélhető, sőt igazándiból nem is szükségesek, és ezért nem is kell nekik komoly storyt írni. A sorozatban mindenkinek csak fia születik, és csak a férfiakkal történik igazán nagy, drámai történet – szomorú ez azok után, hogy korábban mennyire jól megírt, és erős karakterek voltak a sorozatban, nemtől függetlenül.

Ebben az évadban két szereplőtől is búcsúzunk, és talán jobb is így mivel az egyikük karaktere rendkívül ellaposodott, míg a másiknak egy olyan szálat hoztak össze az alkotók, ami után az a minimum, hogy kiírják – nem bírnék elviselni még egy olyan kínzós jelenetet, és nem a brutalitás miatt, hanem az álművészi katyvasz miatt, ami minden valamirevaló rajongónál kiveri a biztosítékot.

criminalminds-s11-3

A Gyilkos elmék már közel sem az a sikerszéria, mint korábban volt, és bár ritkán mondok ilyet, vágyom a sorozat kaszáját!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.