Oldal kiválasztása

Bár van belőle animált mű is, nálam a manga ért el olyan szintet, hogy igenis megérdemli azt, hogy cikk születhessen erről a már nem mai darabnak számító, de még így is a jobb kategóriát erősítő cyberpunk mangáról, ami a Battle Angel Alita névre hallgat.

Battle Angel Alita1

“Te adtál nekem életet…Ha szerinted én egy angyal vagyok, akkor te mi vagy?”

Battle Angel Alita3

Történetünk a távoli jövőben játszódik, ahol szó szerint minden lehetséges: génmanipuláció, klónok és természetesen a robotikus életformák is nagyban befolyásolják a világot. Ebben a világban tengeti életét az elhivatott orvos (nem mellesleg fejvadász) Daisuke Ido, aki egy nap különleges leletre bukkan: egy már nem működő, de még ép cyborgra. Miután bekapcsolja, saját lányaként kezdi nevelni Alitát, aki azonban nagyon hamar kitűnik különleges harci tudása, a Panzer Kunst miatt. Kisebb, minden tinilány által megtapasztalt esemény után elhagyja nevelőapját és saját életet kezd mint alvilági robotbunyós, fejvadász, közben sikerül felgöngyölíteni a keserű múltat is.

Battle Angel Alita4

Yukito Kishiro műve mai szemmel már nem annyira formabontó alkotás, ennek ellenére mégis van benne valami, ami képes lenne megfogni még a mai, most belekezdő olvasókat is: ez pedig nagyrészt Alita karaktere miatt van. Ahhoz képest, hogy szinte száz százalékban mechanikus a kishölgy képes ember(i) lenni, emberi dolgokat tenni, érezni – és ezt képzeljük el egy tinilány vehemenciájával. Alita mindenen átesik, amin egy átlag tini, amihez hozzávehetjük extrának a fejvadász melót és az emberfeletti harci képességet. Természetesen őt is eléri majd több dolog miatt is a darkos, makacs korszak és sokszor csak a szerencsén (és nevelőapján) múlik, hogy nem harap végleg az aszfaltba. Alita hol szerethető, hol nem – de pont ez is teszi emberivé. Mellette ott van az őt oltalmazó Ido, aki minden korábbi kétes kutatásai és fejvadász munkája ellenére egy végtelenül kedves ember, aki szívén viseli cyborg-lánya sorsát. Sajnos az érdekesebb mellékszereplők már inkább csak a manga vége felé (és természetesen Alita múltjából) fognak megjelenni, de őrájuk spoiler veszély miatt nem nagyon térnék ki. Az biztos, hogy mindenki annyit szerepel, amennyit a történetben betölteni kívánt szerepe elvár.

Battle Angel Alita2

Mind a grafika, mind a kialakított történetvezetési stílus tükrözi azt, hogy ez a manga a régebbi korok gyermeke, és bár az első pár fejezet kinézete miatt én is felhúztam a szemöldököm, az Ah! My Goddess-hez hasonlóan itt is a későbbi fejezetekben már sokkal letisztultabb és szebb kialakítású rajzolással találkozik a kedves olvasó. Annyi hibát rónék fel a mangának, hogy – mai animés fejjel – már nincsen semmi benne, ami képes lenne meglepetést okozni:
szó szerint mindent (Alita és Ido múltját, a világ helyzetét) előre lehet tudni, hogy mikor mi fog bekövetkezni – de ez persze nem úgy hiba, hogy rosszul van írva, csak már a 90-es években is jöttek hasonló alappal operáló történetek, és a maiakkal is Dunát lehetne rekeszteni.

Battle Angel Alita5

Jó lett volna nem csak OVA erejéig viszontlátni a vásznon a Battle Angel Alitát, de sajnos ez azon művek közé tartozik, ami már nem éri meg azt, hogy
anime széria legyen belőle.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.