Oldal kiválasztása

Shark-Tale-HD-Wallpapers

Kis kihagyás után folytatom a Dreamworks maratonomat, egy igazán halas, vagy inkább cápás mesével!

hqdefault

Oscar egy kis hal a nagy óceánfenéken. Bálnamosóban dolgozik, ám minden nap azon töri a fejét, hogyan emelkedhetne a nagyok közé. Egy nap nagy bajba keveredik, és összesodorja a víz Lenny-vel a cápával, aki Oscar hatalmas szerencséjére vegetáriánus, a szó szoros értelmében, vagyis nem eszik halakat. Mindketten világuk kirekesztettjei, ám egy közös ötlet után, ami jól indul, még nagyobb veszélybe keverik egymást és a körülöttük lévőket.

 

City

Az egyik kedvenc történetem ez ez a rajzfilm, mivel rettentően szép a szimbolikája, kezdve a várossal, ahol történetünk játszódik, ami eléggé hasonlít New Yorkra —legalábbis a Time Square jellegű tér erre enged következtetni. De ott vannak a zseniálisan ábrázolt karaktereink. A fő bajkeverő Oscar például tipikusan az a hal, akit jelen esetben nem a bőrszíne miatt néznek le, hanem származása és munkája végett, de engem az utca nevelte rap zenét majmoló afro-amerikaira hasonlít, aki folyton nagyot álmodik, és mindig próbálkozik, de valahogy az élet mindig keresztbe tesz neki.

Shark_Tale_Frankie_with_Lenny

 A következő Lenny, a cápa családunk legkisebb csemetéje. Igen, család, mert, hogy a tenger fenekét a cápa  maffiafamília irányítja, méghozzá Don Lino, aki voltaképp egy keresztapa koppintás, mégis más, mert a komoly vonal mellett van humor, és ettől nagyon szórakoztató lesz. Ragaszkodik a tradíciókhoz, a szokásokhoz, elvárja, hogy a családját ne érje szégyen. Ám Lenny nem épp az a mintagyerek, akiről mindig álmodozott, ellenben Lenny bátyja Frankie, aki a Cápák mintapéldánya egy igazi gyilkos, mégis szerethető, mert a kisöccsét védelmezi, a „mássága” ellenére. Lehet, hogy csak belemagyarázom, de Lenny beszédstílusa és néha a viselkedése is egy enyhe utalás arra, hogy a vegetáriánus címszó alatt valami mélyebb eltérés lakozik az ő kis lelkében, és ahogy ezt a körülötte lévők lereagálják, az időszerű és végül is örök érvényű üzenet.

SharkTale-LinoFrankieLenny

A mellék karakterek szórakoztatóak, és nagyon kreatívak. Ott van a Bálnamosó tulajdonosa Mr. Sykes, aki a tipikus ideges üzletember képét hozza, aki a több haszonért lepaktált a maffiával, de az egyre növő teher alatt lassan összeroppan. Ott van Lola, a tipikus csábító kétszínű csaj, aki külsejével mondhatni kimossa a férfiak agyát, és ez a legnagyobb fegyvere.

images (2)

Van nekünk egy voltaképp semmitmondó szerelmi szálunk, ám mégis szép, és odaillő, így teljes az egész történet. A film egész stílusa nagyon jól elkapott, mintha a nyolcvanas évek Amerikáját átraktuk volna a tengerfenékre, ami fel van spékelve egy kis maffiózós kitekintéssel, és fel van dobva egy szuperhősös szállal is, szóval rettentő szórakoztató, nagyon jók az üzenetei a karaktereinknek, és pazar a látvány is. Tökéletes kikapcsolódás!