Oldal kiválasztása

Mostanában megint kezdek visszaszokni a Fantasy szerepjátékokra, és egy múltkori vélemény nyomán neki láttam felfedezni az Asta – The War of Tears and Winds világát. Vegyes értékeléseket találtam ezzel a játékkal kapcsolatban ,és – a játékmenetben tapasztaltak után – mindkét oldallal egyet kell hogy értsek. Az Asta Online első látásra érdekes, de vajon mi is rejlik pontosan a felszín alatt?

asta online1

A történet a szokásos MMO-vonulatnak megfelelő: van két szemben álló harcos frakció, az ismert világ minden faját tömörítve, és hát persze a fő gonosz elleni harc koránt sem olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Az általunk irányított hősnek sok minden meg kell tanulnia és sok rejtélyt kell felfednie annak érdekében, hogy kiderítse mi is áll a konfliktus hátterében – és, hogy maga a harcosunk mire is rendeltetett az életben? Gondolom eddig semmi új információval nem szolgáltam.Őszintén szólva nem is tudok, mert akármennyire nem akarom lehúzni az Asta-t, már abból is kezd egy kicsit elegem lenni, hogy kis kivételtől eltekintve  az összes szerepjáték egy adott gócból indul ki, amit persze ellehet fedni eltérő háttérrel és szép grafikával, de legbelül akkor is lehet érezni a bajt – és sajnos
ez itt ütött be nagyon.

asta online4

Mint minden MMO-ban itt is egy mágussal kezdtem, a kisebb kezdeti irányítási problémák ellenére nagyon rövid idő alatt nagyon gyorsan felfejlődtem. Mindkét frakciónál jellemző a class-lock, azaz bizonyos fajok csak bizonyos kasztokat tölthetnek be. Itt is alapvetően a nagydarab faj képviselői csak nehéz fizikai harcosok lehetnek,
míg az apró faj csak mágus vagy gyógyító. Legnagyobb választási tere egyértelműen ez embereknek, valamint a yayo fajnak adatott meg, akik a normál harcoson keresztül lehetnek íjászok és mágikus harcosok. Nem rossz ötlet, csak a Requiemben valahogy jobban lett elsütve.

asta online5

A questek nagyon alapok, ebből következően nagyon gyorsan kivégezhetőek, aminek hála nagyon gyors a fejlődés üteme – legalábbis azoknál, akik már valamivel jártasabbak a szerepjátékok világában. Gyűjtögetés, x számú szörny megölése, a különféle boss harcokról nem is beszélve. A legalapvetőbb dolgok itt is megtalálhatóak, de sajnos ennél messzebb nem is nagyon merészkedtek a készítők. Igaz a grafika szép, a képességek is az elvártnak megfelelően nagyon látványosak, de ennél sajnos többet, újat nem nyújt az Asta Online – és ez a legrosszabb.

asta online3

Annyiban egyet tudok érteni a “koreai WoW” titulussal, hogy itt is ugyanazt éltem át, mint amikor a Warcrafttal játszottam: itt is látom azt, hogy miért szeretik az emberek, de engem ugyanezek a dolgok már nem tudtak olyan szinten megfogni. Ez nem jelenti azt, hogy a játék rossz – mert nem az – hanem egyszerűen nekem nem volt képes betölteni egy adott űrt a szívemben.

Asta Online2
A szokásos elvárásaimnak megfelelt a játék, de sajnos egy erős közepesnél semmitől sem jobb az Asta. Aki még kezdő a szerepjátékok világában a kevés troll miatt előszeretettel tudom ajánlani, a veteránok meg már ismerik a játékot, és tudják, hogy mire számítsanak benne.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.