Oldal kiválasztása

Ben Stiller a szarkazmus legnagyobb rajongója, és felsőfokú művelője, de mielőtt feltette volna a koronát a Trópusi viharral, előtte bizony modellnek állt, hogy megmutassa a világnak milyen vad csatározások is zajlanak a háttérben, miközben olyan kemény pofonokat is leoszt, mint a gyermekmunka.

zoolander.1

Derek Zoolander (Ben Stiller) a divatvilág egyik legkeresettebb modellje, sikere töretlen, egyedi bája pedig mindenkit magával ragad. Azonban felbukkan egy ifjú tehetség, Hansel McDonald (Owen Wilson), aki egy szabadabb, természet közelibb stílust képvisel, és a modellek legnagyobb díjátadóján learatja a babérokat. Derek összeomlik, és amíg keresi megújult (vagy éppen régi) identitását, addig célponttá válik a hírhedt divattervező, Jacobim Mugatu (Will Ferrell) által. Mugatu megbízást kapott a nagy divatcégek fejeitől, hogy tegye el láb alól az új malájziai elnököt, aki országában be akarja tiltani a gyermekmunkát, és alapvetően a dolgozók életminőségén szeretne javítani. Ez pedig hatalmas bevételkiesést hozna a divatmoguloknál, így ne marad más hátra, csak a merénylet, amihez egy nagyon együgyű modellre van szükség.

Derek együgyűsége és hatalmas szíve az, ami átsegíti őt a gondokon, na, meg újdonsült barátja, az eszes és talpraesett Matilda Jeffries (Christine Taylor), aki bár megalázta cikkében dereket, és egyáltalán nem tartja sokra a divatszakmát, ahogy egyre többet fedez fel ebből a világból, úgy kezdi megérteni az ebben rejlő komoly munkát.

zoolander.2

A divatcégek elleni kiszólás mesterien van beépítve a film egészébe, a butának és sekélyesnek beállított modellekről szépen lassan kiderül, hogy bár nem nyernének meg semmilyen tudományos versenyt, mégis megvan a magukhoz való eszük, és a szaktudásuk óriási. Derek egyszerűsége mögött egy hatalmas szív lapul, aki mindenki szeretetét kívánja elnyerni, és úgy élni le minden napját, hogy boldog és másokat is azzá tesz – és nem mellesleg irtózik a koszos dolgoktól.

Hansen a tökéletes ellenpéldája Dereknek, akit talán a hippikhez lehet hasonlítani, ugyanakkor nem a lébecolós fajta, hanem az, aki a világ szépségeit kívánja megmutatni mindenkinek, belevonzani az embereket a boldogságba, és a kiteljesedésbe, miközben nem ítélkezik senki és semmi felett.

zoolander.4

Mugatu pedig erősen negatívnak van beállítva, már az első pillanatban tudható, hogy ő a gonosz, de ez itt egyáltalán nem zavaró, mivel egy erőteljesen sarkított példát hoz az elkényeztetett és kissé arctalan divatmogulokról. Segítőtársa Katinka (Milla Jovovich), aki a mindent tudó divatszakértő, telve kegyetlenséggel és dühvel mindenki iránt. A két tábor ennyire ellentétes ábrázolása szintén a szarkazmusnak kedvez, így mikor mindenkiről kiderül valami háttérinfó, akkor kapjuk meg igazán a szereplők mélységét, és az írók komoly munkáját karakterizáció terén.

A film zseniális castinggal rendelkezik, felbukkan Natalie Portman, David Bowie, Heidi Klum, Christian Slater, Lenny Kravitz, Fabio, és napestig sorolhatnám a neveket. A casting mellett a soundtrack is nagy erőssége a filmnek, válogat a korszak összes zenéjéből, és nem átall visszamenni a nyolcvanas évek nagy durranásáig.

zoolander.3

A Zoolander ugyanakkor társadalmi felelősséget is vállal, hiszen lépten-nyomon elítéli a munkavállalók, és különösen a gyermekmunkások kisemmizését, beszól a gazdagoknak, akik nem hajlandóak egy kevéske profitról sem lemondani egy jobb világért. A film bármilyen alkalommal tökéletes választás, hiszen a has fogós poénok közepette megmutat egy olyan világot, amelynek a létezéséről nem is tudtunk.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.