Oldal kiválasztása

Kevés az olyan film, aminek második része sokkal jobb, mint az első. A Dreamworks stúdió azonban megint megcsinálta: a Kung Fu Panda 2 egy olyan animációs film, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmaz tanulságot, örömöt és bánatot, miközben erős jellemekkel operál, és még a történet is a helyén van.

kungupanda2.4

Po, immáron sárkányharcosként éli mindennapjait, védelmezi a Béke Völgyét az Örjöngő Ötössel, vagyis Tigrissel, Daruval, Majommal, Viperával és Sáskával karöltve. Azonban a múltból felbukkan egy régi ellenség, aki örökségét akarja visszakapni, Shen nagyúrnak ehhez előbb el kell pusztítani a Jáde palotát, és le kel számolnia annak minden tanával és követőjével. A csapat a hír hallatán erőt gyűjt, azonban Po alól pont ekkor fut ki a talaj, ugyanis Shen Nagyúr sziluettje egy régi emléket hív elő a Sárkányharcos elméjében, aki így nemcsak az ellenséggel hadakozik, hanem saját érzelmeivel is. Vajon Po így is képes lesz legyőzni az ellenséget?

kungupanda2.2

Bár első hallásra nem tűnik nagyon összetettnek a Kung Fu Panda 2 alaptörténete, azonban az alkotók olyan szépen fejtették ki benne az érzelmi megnyilvánulásokat, a karakterek olyan ívet kaptak, ami piedesztálra emeli a storyt. Po egyszerre vív egy külső és egy belső harcot is, miközben gondjai vannak saját identitásával és helyével a világban, pedig ő sem gyerek már. A történetben pedig az a szép, hogy ez a megrökönyödés és elbizonytalanodást úgy mutatja be, mintha ez mindenkivel előfordulna, és nem korhoz, tehetséghez vagy nemhez kötött lenne – és pontosan ezért ügyes, hiszen ez a való életben is így van. Kicsik számára ez a tanulság ugyan nem biztos, hogy azonnal érhető, de ha ezzel a szituációval kerülnek szembe, talán emlékük előhívja a nagy Sárkányharcost, akinek szintén akadtak ilyen pillanatai. Nem az az erős, aki sosem bizonytalanodik el, hanem aki megtalálja azt a célt, amiért újra képes összeszednie magát. Po számára ez a múltja és a családja megismerése.

Ugyanakkor Tigris is átesik egy hasonló bizonytalansági fázison, az első filmben nem ő vált a Sárkányharcossá, és ezért akkor Pót hibáztatta, de mára már maga is belátta, hogy ez nem mások erénye vagy hibája. Ez okozott nála egy kisebb törést, hiszen ő mindig erős, most mégis gyengének érezte magát. De pontosan ezért is vannak a barátok, akik segíthetnek talpra állni, és újra erőssé válni.

A film animációs technikája elsöprő és lenyűgöző, Po múltbéli visszaemlékezéseinek rajztechnikája talán a legszebb mind közül. Az alkotók dinamikát vitte az alapból igen statikus műfajba, miközben olyan lágy és könnyű mozdulatokat is megmutattak, mint egy harmatcsepp mozgatása.

kungupanda2.1

A Kung Fu Panda 2 ismét egy olyan animációs film, ami egyszerre szól minden korosztálynak, minden része külön-külön is élvezhető, miközben nagy tanulságokkal szolgál, és olykor igazi örömkönnyeket csal a néző arcára. Az animációs filmek már régóta a felnőtt korszakba értek, ideje hát megbecsülni őket!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.