Oldal kiválasztása

A remek alappal rendelkező Gyilkos hajsza az elmúlt két évadban (első és második) sajnos nem tudott kiemelkedőt mutatni, és ez a harmadik, évben utolsó évadban sem lett másképp – annak ellenére, hogy az új ellenség egy nagyon jól eltalált karakter lett.

gyilkoshajsza.s03.2

Ryan Hardy (Kevin Bacon) elkapta a rettegett sorozatgyilkost, Joe Carrollt (James Purefoy), társai pedig az eljárás során vesztették életüket. Azonban Mark (Sam Underwood) megszökött az FBI elől, amiben nagy szerepe volt az anyjától örökölt tetemes mennyiségű vagyonnak. Bár Ryan társainak az élete úgy tűnt sínen van, Mike Weston (Shawn Ashmore) képtelen volt elengedni apja gyilkosát, így mindent hátrahagyva Mark után eredt, és országokon átívelve követte a férfit.

gyilkoshajsza.s03.1

Ryan és Max (Jessica Stroup) élete normális vizeken evezett: Ryanra rátalált az új szerelem, Gwen (Zuleikha Robinson) személyében, míg Max FBI-os kollégájával jött össze. Ám ahogy közeledett Joe Carroll, és mentora, Dr. Arthur Strauss (Gregg Henry) tárgyalása, úgy vált kaotikussá mindenki élete. Ryant amúgy is gyötri a bűntudat a szekta táborában történtek óta, amit csak tetézett a botrány Gina Mendez (Valerie Cruz) esküvőjén. A bíróság pedig olyan elképesztő döntést hozott, mely felforgatta mindenki életét, legyen az ügynök, Carroll-hívő, vagy éppen Strauss-tanítvány. Az új ellenség pedig nem ismer sem kegyelmet sem lehetetlent, ha arról van szó, hogy elkapja Ryan Hardyt és csapatának többi tagját.

gyilkoshajsza.s03.4

Mivel a széria alapját Joe Carroll, és a hozzá fűződő szekta adta, az évad elején igen félő volt, hogy a sorozat ismét abból fog állni, hogy Joe újfent eljátssza a szökését, halálát, meg amúgy teljesen teátrálisan viselkedik. Szerencsére a készítők ezt még egyszer már nem merték meglepni, inkább egy teljesen új ellenséget kreáltak a nézők számára. Ráadásul egy nagyon jól megkomponált csavarra vezették fel, ezalatt az epizódok alatt pedig szárnyal a történet: semmi sem volt biztos, és senki se volt biztonságban.

Az hogy a történet Ryan Hardyról és az ő bosszújáról szól alap, de hogy mindig mindenkinek vele legyen baja a legkisebb konfrontáció esetén is, az már az írók ötlettelenségét és önkényűségét mutatja meg. Kevin Bacon természetesen még mindig remekül játssza az alkoholista ügynököt, de hogy Ryan Hardy három év alatt semmi sem változott, pedig tragédiák sora érte őt, az már a nevetségesség határát súrolja. Ahogy a többi szereplő egysíkúsága is olyan mélypontra süllyedt, ahonnan tényleg nem volt visszaút.

gyilkoshajsza.s03.3

Pedig az új gyilkos felbukkanása igen ötletesen kezdődött, ráadásául a színész, Michael Ealy zseniális színész, az általa megformált karakter pedig igen összetett, többrétű motivációval rendelkezik. Ezt a lehetőséget azonban nem tudták maradéktalanul kihasználni az alkotók, és a történetet ismét megfejelték egy még hatalmasabb összeesküvéssel, ami valószínűleg a negyedik évad fő szála lett volna – csakhogy erre már nem maradt lehetősége a stábnak. A kaszálást itt teljesen jogosnak érzem, hiszen egy olyan széria, ami három évad alatt nem tudott kiemelkedőt nyújtani, pedig minden lehetősége megvolt, az nem érdemel további esélyeket.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.