Oldal kiválasztása

ancientaliens1

Emlékeztek, amikor a „bűnös élvezetek” kategóriába tartozó sorozatokról írtam cikket? Na, ez is abba a sorba illik.

Szóval mi is az az Ancient Aliens? Tulajdonképpen, jobb szó híján, a History Chanel dokumentumfilm-sorozata (igen, ebben van az „aliens”–pasi), ami mostanra már százhat másfél órás epizódból áll. A sorozat folyamán úgynevezett „idegen asztronauta-hívők” vetik fel elméleteiket arról, hogy, igen, jól gondoltátok, a Földet valamikor, évezredekkel ezelőtt, földönkívüli lények látogatták meg.

ancientaliens3

Az egész herce-hurca Erich von Dänikenre vezethető vissza – a svájci származású kutató már a hatvanas évek óta terjeszti az előbb felvázolt elméletét. 1968-ben jelent Az istenek szekerei című könyve, amiben kifejtette, hogy jel is mutat arra, hogy valaha meglátogattak minket az idegenek, akik számos technikai újítást hoztak, amik miatt őseink isteneknek hitték őket, és ennek megfelelően bántak velük. Ezt a könyvet aztán számos másik követte, mind Däniken, mind másoktól, mígnem annyi anyagot generáltak, hogy abból meg lehetett tölteni ezt a cirka százhatvan órás játékidőt (és a szériának még nincs vége!).

Ami magát a sorozatban bemutatott teóriákat illeti… Az az igazság, hogy én úgy nyolc-tíz évvel ezelőtt számos Däniken-könyvet (meg Nemerét, magyarok közül még talán ő áll a legközelebb hozzá) olvastam, és ezek rendesen magukkal is ragadtak. Most azonban, ahogy elkezdtem az Ancient Alienst… hát, maradjunk csak annyiban, hogy az eltelt idő alatt sokkal szkeptikusabb lettem.

ancientaliens4

Az a nagy harci helyzet, hogy a sorozat jó kérdéseket tesz fel – tényleg van itt valami a múltban, ami nem áll össze, és a készítők tényleg jó bizonyítékokat hoznak fel. Előkerülnek a Nazca-vonalak (mégis ki és miért építette azokat a jeleket, amiket csak a levegőből lehet látni?), Puma Punku (egy ősi város, ami olyan pontosan vágott és összeillesztett építőkövekből készült, amit ma is nehéz lenne megcsinálni), a piramisok (mégis mire használhatták őket?), meg egy számos olyan régi műalkotás, ami mintha asztronautákat, vagy éppen légi csatákat ábrázolna. És ezek tényleg léteznek, és tényleg érdekesek, és tényleg nem igazán illenek bele abba a múltba, amit mi felvázoltunk magunknak, de…

A készítők nagyon hamar átesnek a ló másik oldalára. A harmadik epizódra már szóba kerültek olyan dolgok, hogy: A, az ősi asztronauták tulajdonképpen időutazók, B, az idegenek azért jöttek, hogy genetikai kísérleteket végezzenek rajtunk (á la Marvel), és C, minderre bizonyíték van a DNS-ünkben. Meg persze minden egyenesebb fennsík leszállópálya, és tényleg mindenre az a válasz, hogy „aliens” (mondjuk inkább az „extraterrestrials” szót használják).

ancientaliens2

Szóval amennyire nyitottak és haladó szelleműek akarnak lenni, a gondolkodásuk éppen annyira korlátolt. Az például fel sem merül bennük, hogy egy szerűen a sutba vágják a jelenlegi, többé-kevésbé lineáris múlt-értelmezésünket, és helyette kialakítsanak egy körköröset, ahol esetleg a múltban egy népcsoport már eljutott arra szintre, vagy még magasabbra, amin mi most vagyunk, csak aztán társadalmuk elpusztult (ami már csak azért is érdekes, mert arra viszont képesek, hogy kifejtsék, hogy a mostani primitív népek ma is isteneknek nézik a nyugatiakat). Végül is, az Atlantisz-mítosznak is kell, hogy legyen valami alapja.

Úgyhogy zárszóul csak annyit szeretnék mondani, hogy az Ancient Aliens érdekes tényeket hoz fel, és elgondolkodtató kérdéseket tesz fel, de könyörögöm, ehhez a sorozat nem szabad szkepticizmus nélkül hozzáállni.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.