Oldal kiválasztása

maxresdefault

„ Azt hittem az idő egy tolvaj, hogy csak vesz és elvesz, de már látom, hogy mielőtt elveszel, adsz is. Minden új nappal új perccel…”
Vigyázz, a cikk Spoilert tartalmazhat!

1401x788-alice__01

Had kezdjem azzal, hogy az Alice Csodaországban, mint Disney rajzfilmklasszikus nem a szívem csücske, márpedig a vége miatt, amikor kiderül, hogy az egészet csak Alice álmodta, és Csodaország nem is létezik. Aztán jött 2010 és a Disney megmutatta, hogy ő igazából így gondolja, vagyis, hogy ez nem egy kislányos ábrándozás, egy álom, amiből felébredsz és folytatódik elnyomott kis szürke életed, nem. Ott van a Csodák földje az összes lökött, szeretetre méltó karakterével. Szóval az első résszel azonnal belopta magát a szívembe, és a második része meg az eszemet is elvette. A folytatásban Alice ( Mia Wasikowska) édesapja régi hajójának kapitánya. Kínai útja utolsó részében kalózok támadják meg, de ő kicselezi őket bátorságával és leleményességével. Hazatérve Londonba hamar felütik fejüket a családi gondok. Hamis (Leo Bill), volt vőlegénye lealacsonyító állást ajánl neki, apja halála után, így zárva ki a lányt mindennemű üzletből, ráadásul a hajót is el akarja tőle venni. Amint összecsapnak Alice  felett a hullámok, úgy jön el hozzá Bölcselő ( Alan Rickman), hogy visszavigye őt Csodaországba, ahol legjobb barátja Kalapos( Johnny Depp), nagy bajba kerül.

Alice-Footage-8

A film címe, sőt az előzetese is csalóka, egyáltalán nem arról szól, amit felvázolnak előttünk. Igen Alice belépett a tükörbe, de aztán nem Tükörországba jut, hanem vissza Alvidékre. Az előzetes alapján pedig én az Időt (Sacha Baron Cohen) megtestesítő férfit gondoltam fő gonosznak, de egyáltalán nem egy antagonista karakter, inkább a visszatérő Piros királynő, aki ismét bajt kever, de aztán végül ő se igazán gonosz.  Szóval, itt egy történet, aminek igazából nincs gonosza. Az idő csak helyre akarja állítani a rendet, amit Alice kis kiruccanása okoz, hogy megmentse a Kalapost. A Piros királynő (Helena Bonham Carter) meg revansot akar venni a húgán, de végül rájövünk, hogy már nem a koronájáért harcol, hanem megbocsájtásért.

89460-Alice-Tukororszagban-2016-kep-4

A karaktereink fejlődtek, még ha nem is olyan mértékben, mint hittük vagy reméltük. A legtöbbjük csak tölteléknek van, és mert nem hiányozhatnak.  Például egyik beszélő állatnak nincs nagy szerepe, csak látjuk, hogy ott voltak a régmúltban, a közelmúltban és most ott vannak a jelenben és lesznek is továbbra, humorforrásért, plusz mondatokért, de ennyi. Az első részben még volt szerepük, a második részben csak álldogálnak és nevetgélnek, ami szívfájdalom, mert Vigyori macskát azért én többet elnéztem volna, valami izgalmasabb szerepben.

Alice-Tükörországban-9-1024x683

Kalapos az igazi meglepetés. Bár egy múltbéli dolog kelti a konfliktust, jobban a velőjébe láthatunk, mint bármikor. Múltjának kibontása és megismerése elmélyíti az amúgy is komplex karaktert. Ami igazán nagy pozitívum, hogy én őszintén próbáltam direkt felfedezni olyan mimikát, amit amúgy a színész Jack Sparrow-ként használ, de nem láttam, most nem.  Az első részben még voltak ilyenek, most viszont csak a Kalapost láttam. Így azt gondolom, csúfolhatják Johnny-t, hogy ugyan azokat mimikákat használja az összes karakterénél, de mára már nem. Hasonlítanak a szerepei sokban, de Jack és Kalapos is teljesen más.  A karakter múltja megható és megfogó, a feloldás pedig vicces és nagyon szép is.

Helena Bonham Carter is the Red Queen and Anne Hathaway is the White Queen in Disney's ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS, an all new adventure featuring the unforgettable characers from Lewis Carroll's beloved stories.

A két nővér drámája olyan gyermetegnek és egyszerűnek tűnhet, hogy már-már komikus, de voltaképp inkább tragikus. Legyen szó bármilyen témájú árulásról, az árulás árulás marad, és ezáltal az incidens által érthetjük meg Iracebeth a Piros királynő érzelmeit, és érthetjük meg motivációját. A film végére pedig feloldódik a kettejük közt oly sok éve húzódó viszály, pedig csak beszéltek egymással. Mindig meghökkenek mennyire egyszerű, és milyen hihetetlen nehéz ez a dolog.

alice_tukororszagban_screenshot_20160530175822_3_original

A kiemelkedő karakter az Idő. Egy férfi emberi megtestesülése az Időnek. Ő őrzi táplálja az idő fogaskerekeit a történelem mozgató rugója. Ennek megfelelően az összes idővel kapcsolatos szólás mondás és szóvicc elhangzik az ő nagy örömére. Nagyon jó karakternek éreztem, rettentő kreatívan lett megalkotva minden a kinézetétől kezdve az idő kastélyán át az idő tengeréig minden. Érző lélegző dolognak állították be, egy megfogható személynek, ami nem lehetett könnyű tekintve, hogy az idő az egyik legmegfoghatatlanabb fogalom az emberiség köztudatában. A színészi játék is kifogástalan. Vicces, humoros néha ijesztő, de átérezzük, hogy csak az idő folyását és egyensúlyát akarja megóvni. Mindenközben nagyon szerethető, mivel jó humora van, és bár üldözi főhősünket ez is mind az eredeti küldetéséhez vezethető vissza. Na meg azok a kék szemek. Ennek a filmnek a heppje a meganimált szemek…

Alice (Mia Wasikowska) returns to the whimsical world of Underland in Disney's ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS, an all-new adventure featuring the unforgettable characters from Lewis Carroll's beloved stories.

Végül, de nem utolsó sorban itt van Alice, aki az első filmhez képest ezerszer határozottabb. Már nem keresi a helyét a világban, mivel pontosan tudja, hogy mit akar, így válik nagy teherré, mikor ezt el akarják venni tőle. Ráadásnak jönnek a gondok Csodaországóból is. A történések újra és újra megtanítják Alice-t arra, hogy a lehetetlen létezik, s minden, ami képtelenség, az valóra válhat csak hinnünk kell benne. Ezt a hitet újra és újra próbára teszi, de végül sikert arat. Mia Wasikowska továbbra is rettentően jó Alice a maga bájával, bátorságával, kacér, szemtelen módján. Nem idegesítő, céltudatos, és ami a legjobb, hogy ő is fejlődik, tanul és alakul, de mindig megtanulja, hogy ő az az Alice, aki mindig is volt, mindig az és mindig is lesz.

Alice In Wonderland: Through The Looking Glass

A Film animációja sokkal szebb, mint az elődjéé volt. Rettentő látványos, szinte minden képkockája. A zene hamisítatlan Disney, ráadásul visszatérnek a jó öreg dallamok az első részből.  Minden új helyszín és díszlet megvalósítása nagyon kreatív, beszippant és ott marasztal. A rendezőváltást majdhogynem meg sem éreztem Tim Burton kézjegye ott van az egész film hangulatán, így nincs hiányérzetem.

22ALICE-web3-master675-v2

A Film legszomorúbb pontja ismét az elbúcsúzás a kalapostól, de nem lehet, hogy ők ne találkozzanak újra, hiszen lehetetlen nem létezik ugyebár.