Oldal kiválasztása

lucifer1.3

Mielőtt nekiálltam volna a sorozatnak, elég vegyes véleményeket hallottam róla: Catleen szidta, a neten dicsérték. Aztán megnéztem az első évadot, és… hát igen, a „vegyes” eléggé találó kifejezés.

Az alapsztori elég egyszerű: adott Lucifer (Tom Ellis), aki beleunt a pokolba (legalábbis ez a hivatalos verzió), és ezért a kedvenc kis démonjával, Mazikeennel (Lesley-Ann Brandt) feljött Los Angelesbe, ahol most egy menő klubbot üzemeltetnek, és Lucifer néha szívességeket tesz embereknek, amiket később aztán visszafizettet. Aztán egy nap a szeme láttára ölik meg az egyik ilyen kis védencét, egy popsztárt – akitől mindössze annyit kért fizetségként, hogy szedje össze magát –, mire rögtön személyes feladatának tekinti, hogy elkapja a tettest, és így bizony belekavarodik a rendőrségi nyomozásba. Ez pedig végül valódi jackpotnak bizonyul számára, hiszen rádöbben, hogy a nyomozást vezető detektívnő, Chloe Decker (Lauren German), jobban felkelti az érdeklődését, mint már nagyon régóta bármi – akkor is, ha a nyomozónő levakarhatatlan kislányával (Scarlett Estevez) együtt jár. De hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, újra és újra feltűnik a színen Lucifer fivére, az angyal Amenadiel (D.B. Woodside), aki arra próbálja rávenni Lucifert, hogy térjen vissza a pokolba.

lucifer1.2

Amit mindenképpen sikerült, remekül eltalálnia a sorozatnak, az Lucifer karaktere, ugyanis végig arra az alaptézisre építenek, hogy az ördög nem gonosz, csak rossz a PR-ja. Mindemellett pedig Lucifer egy nagyon komplex karakter – valójában a pokolból való távozásának az oka sem az, hogy unatkozott volna, hanem az, hogy tele van komplexusokkal. Elege van abból, ahogy az apja bánik vele, és abból, hogy az emberek mindent rákennek; lázad, és próbál kitörni a skatulyából. Mindeközben pedig egyáltalán nem úgy gondolkodik, ahogy egy átlagos ember, más morális rendszer szerint értékeli a dolgokat, viszont a hedonista életszemlélet nagyon is kedvére van – példának okáért pszichológushoz jár, hogy rájöjjön, ki is ő, a nőnek viszont szexszel fizet –, és pontosan ezért annyira szórakoztató nézni a kalandjai.

Mellette azonban szinte mindenki szürke és unalmas: Chloe háttértörténete elég érdekes lenne, de a meghatározó pillanata (állítja, hogy egy rendőrtársa, akit lelőttek szolgálat közben, korrupt volt, és ezért mindenki utálja őt az őrsön) gyenge és erőltetett. Mazikeenben és Amenadielben van ugyan potenciál, de az első évad tizenhárom epizódjában még messze nem sikerült őket rendesen kialakítani. A pszichológusnő (Rachael Harris), akihez Lucifer jár, gyakorlatilag csak egy eszköz, ami előreviszi a cselekményt, és néha pár poénnal szolgál, Dan (Kevin Alejandro), Chloe exe és munkatársa, pedig szintén nem egy nagy szám. Mondjuk ez még nem is olyan nagy probléma, mert Lucifer karaktere ilyen szinten elviszi a hátán a sztorit.

lucifer1.4

Azonban az a baj, hogy a sztorikkal sincs minden rendben. Az epizódokban feltűnő gyilkossági és egyéb bűnesetek általában érdekesen indulnak, utána viszont gyorsan ellaposodnak. A whodonit hozzáállás –vagyis az arra való építkezés, hogy kiderítsük, ki a bűnös – nem működik, mert ez sokszor már az epizód felnél kiderül, ráadásul mindenféle fanfár nélkül. Viszont a howtocatch’em – vagyis az, hogy a hősök csavaros logikával kitalálják, hogyan kapják el a tettest – sem működik, mert semmi csavaros nincs ebben, ahogy elkapják a gyilkosokat. De a nagyobb ívek sem működnek jól – egyszerűen laposak, és bár néha sokat ígérnek, azt nem tudják teljesíteni. Egy epizódban például, úgy a szezon közepén, valaki elrabolja Lucifer levágott szárnyait – na, ezen a ponton fellelkesedtem, mert tudtam, hogy ebből érdekes dolgokat lehet kihozni. Ám után már a következő részben rövidre zárták a sztorit, méghozzá olyan lapos módon, hogy fogtam a fejemet. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy az évadban minden igazán nagy bajért egy angyal felelős – emberek haláláért is! –, akit ezért senki sem vesz elő.

Viszont tény, hogy a sztorik a szezon legvégére kezdtek kicsit komolyabbak, kicsit izgalmasabbak lenni, ráadásul az évad zárszava is igencsak izgalmasra sikeredett, úgyhogy azért van itt javuló tendencia. A Fox berendelte a második szezont, úgyhogy a Lucifer ősszel visszatér, és pedig csak remélem, hogy ez a javulás folytatódni fog.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.