Oldal kiválasztása

Amíg a Gyilkos elmék szünetel (vagyis teljessé nem válik az új évad), addig szükségem volt valami krimis sorozatra, a választásom pedig Kevin Bacon nem mindennapi sorozatára esett. A gyilkos hajsza egy érdekes és elgondolkodtató alapkoncepcióra épít: egy sármos vezető szektát gyűjt maga mellé, miközben évek óta börtönben csücsül. Bár az első évad tényleg ügyesre sikeredett, azért elég sok olyan pillanat akadt, mikor fogtam a fejem.

gyilkoshajsza.s01.4

Ryan Hardy (Kevin Bacon) nyugalmazott szövetségi ügynök, akit üldöz a halál, és aki nem képes egy napot alkohol nélkül kibírni, annak ellenére, hogy a szíve csak egy pacemaker segítségével képes verni. Ryan korábban elkapta a híres sorozatgyilkost, aki Edgar Allan Poe műveit használta fel szörnyű tetteihez, és aki egy darabig szó szerint az orránál foga vezette a hatóságokat. Joe Carroll (James Purefoy) egy lehengerlően sármos személyiség, aki után epednek a nők, és ő pontosan ezzel élt vissza mikor megölte őket.

gyilkoshajsza.s01.3

Lebukása óta Joe Carroll börtönben ül, azonban ez alatt az évek alatt sem tétlenkedett, hívőket toborzott, akik bármire hajlandóak érte – ez pedig szó szerint értendő. Emma Hill (Valorie Curry) évekig élt egy házban Carroll ex-feleségével, Claire-rel (Natalie Zea) és fiával, Joey-val (Kyle Catlett), dadusnak adva ki magát, hogy aztán a megadott jelre elrabolja a fiút, és társaival együtt magával vigye egy biztonságos helyre. Carroll ugyanis ördögi tervet eszelt ki, egy könyvet, melyben Ryan Hardy a főszereplő, és ahol minden oldalon vér folyik.

Ahogy már a bevezetőmben is említettem, a gyilkos hajsza egy nagyon ötletes alappal indul: ott alakul ki szekta, ahol a legkevésbé számítanánk rá, olyan eszmék mentén, amikre ne is gondolnánk. A történet talán egyik legnagyobb erénye, hogy Ryan Hardy és Joe Carroll legjobb barátok, és csak egyikük képes megérteni a másikukat. Bacon és Purefoy között működik a kémia, egyszerre barátok és ellenségek, miközben mindketten egy nőért élnek-halnak.

gyilkoshajsza.s01.2

A sorozat csavarjai ügyesen vannak felépítve, azonban ezekhez sokszor a rendőri és szövetségi szervek inkompetenciája párosul, ami kissé elveszi a történet valódi élét. A szektát, ami a halálon alapul, ahol mindenki feláldozható, és mégsem az. Joe regénye szintén egyedülálló kezdeményezés, hiszen ki akarna egy olyan hősi eposzt írni, ahol a jó az ellenfele, vagyis jelen esetben Ryan Hardy.

gyilkoshajsza.s01.1

A történetben tényleg megvolt a potenciál, és ha ezt egy évadban gondolták volna megvalósítani, akkor egy valódi siker lehetett volna belőle, de valahol félúton a készítők már látták a lehetőséget és inkább elkezdték nyújtani a dolgokat, így pedig elrontva azt a komoly stílust és mechanikát, amit korábban felépítettek. Így a Gyilkos hajsza csupán egy a sok közül krimi, annak viszont legalább kellően minőségi.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.