Oldal kiválasztása

Ismét egy képregényadaptációval van dolgunk, ám ezúttal nem Marvel vagy DC, hanem Vertigo, és ráadásul egy nagyon véres és brutális story veszi kezdetét a tévében. Bevallom nem ismertem korábban a képregényt, de a pilot kedvéért kicsit utánanéztem, és sajnos egyiknek sem sikerült engem megfognia, bár a műfaj kedvelői bizonyára szeretni fogják a Preachert.

preacher-pilot-3

Jesse Custer (Dominic Cooper) egy aprócska texasi kisvárosban prédikátor, azok közül is a rosszabb fajta, aki szétszórt, nem beszél jól, és általában véve untatja hallgatóságát. A férfi ráadásul gyermekkorában is itt élt, ám felfedezte magának a nagyvilágot, és útja során sok balhéba keveredett, bántott másokat. Az ígérete, amit apjának tett viszont visszahúzta őt, és az ő nyomdokaiba lépve igyekszik jó emberré válni, csakhogy akadnak, akik inkább hátráltatják ebben.

A világban pedig furcsa dolgok történnek, hívő emberekbe száll bele valami, ami megerősíti őket, majd pillanatokkal később megöli. Ráadásul egy rejtélyes nő, Tulip (Ruth Negga) minden erővel egy térkép megszerzésén fáradozik, és hajlandó érte embereket mészárolni is. És ha már mészárlás, Cassidy (Joseph Gilgun) egy fergeteges repülőgépes bulin vett részt, mikor a legénység rátámadt, és ő „kénytelen volt” mindenkit lemészárolni ezért.

preacher-pilot-1

A Preacher nagyon képregényes hatást kelt, ami egy adaptációnál mindig jó pont (ezt dicsérem folyton a Legends of Tomorrowban is), bár előképzettség nélkül kissé nehézkes a megértése. A bevágott afrikai jeleneteknél én végig azt hittem, hogy egy szereplő éppen egy ócska, nyolcvanas évekbeli horrort néz. Kontextus nélkül tényleg nehéz volt megérteni, hogy a világ különböző pontjain látott durva jelenetek miképpen is kapcsolódnak az alaphoz. Feltételezem, hogy az évad további részében ezek finoman összehangolódnak majd.

preacher-pilot-2

A castingosok remek munkát végeztek, Dominic Cooper remek színész, ügyesen hozza a félig alkoholista, kissé eltévelyedett prédikátort. Ruth Negga bár törékeny alkatú, testbeszéde és mimikája végig azt sugallja, hogy ő mennyire badass nő, és így hibátlanul hozzá a félelmet nem ismerő Tulipot. Vicces amúgy, hogy mindkét színész nagy szerepet töltött be Marvel filmekben vagy sorozatokban, hiszen Dominic Cooper az Agent Carterben szerepelt, míg Ruth Negga Coulsonék orra alá tört borsot.

preacher-pilot-4

A pilot dinamikáját sokszor megtörték a már emlegetett jelenetek, sőt, olykor kissé unalomba is fulladt Custer világa, ám az utolsó jeleneteket nagyon durvára sikeredtek, és sok jót ígérnek azoknak, akik folytatják. Engem sajnos nem rántott be a történet, de az erős gyomrú képregényfanoknak tiszta szívvel merem ajánlani a Preachert.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.