Oldal kiválasztása

„A Rengeteg hatalma nem valami vakon gyűlölködő fenevad. Gondolkozni, tervezni képes, és a saját céljaira törekszik. Belelát az emberek szívébe, hogy mérge erősebben hasson.”

 

A Rengeteg minden szempontból különleges könyv. A simogatnivalóan szép borító tökéletesen tükrözi, hogy milyen mesés, és mégis borzongató dolgok várnak ránk a lapok között. Nem véletlenül használtam pont a mesés szót, ugyanis köztudott, hogy Naomi Novikot a szláv népmesék inspirálták, innen az ismerős, mégis egyedi atmoszféra.

 

A történet főszereplője Agnyeska, aki egy kicsi, csendes faluban éli életét. A bűbájos völgyet azonban a sötét, veszedelmekkel teli Rengeteg veszi körül. A gonosz varázslattal átitatott gyökerek és indák egyre közelebb kúsznak a falvakhoz, és árnyékuk észrevétlenül rátelepszik az emberek életére. Csak a titokzatos Sárkány, egy nagy hatalmú mágus védelmezi őket a leselkedő veszedelmektől, ám ezért szörnyű árat követel: tízévente magával visz egy lányt. A Sárkány tornyából pedig még senki nem tért vissza a falujába. Mindenki biztosra veszi, hogy Agnyeska barátnője, Kasja lesz az, akit a varázsló kiválaszt, ám végül hősnőnk lesz kénytelen a társául szegődni. Ezzel pedig el is kezdődik a kalandos utazás, ami nem csak a Sárkány varázslatai közé, hanem a királyi udvarba és magába a félelmetes Rengetegbe is elvezeti az olvasót.

Személy szerint odavagyok az ilyen történetekért, ahol az ember kezdetben úgy érzi, mintha egy mesekönyvbe csöppent volna, aztán szép lassan ráébred, hogy nagyobbat nem is tévedhetett volna – bár ha megnézzük a Grimm testvérek eredeti meséit, talán ezt is bevehetjük az esti felolvasásba. A cselekmény teljesen magával ragadott az első oldalaktól fogva, valami fantasztikus a hangulata, és mindig van min izgulni. Még az idegesítő herceg feltűnése és a szokásos udvari intrikák sem rontottak rajta, hiszen mire megszoktam, máris történt valami döbbenetes, amitől leesett az állam.

Agnyeska abszolút pozitív csalódás, megállja a helyét hősnőkét. Tetszett, hogy még amikor felfedezte a saját hatalmát és egyre több dolgot tanult a Sárkánytól SPOILER – sőt, bizonyos dolgokban le is körözte – SPOILER VÉGE akkor is megmaradt ugyanannak a lánynak, aki volt. Mert attól, hogy az ember lánya csodás tudás birtokosa lesz, még ugyanúgy lehet rendetlen és kócos.

A Sárkány a tökéletes ellentéte, aki mindig precíz és megfontolt, illetve az ismeretségük elején inkább olyan, mint egy háklis tanár, de pont a különbözőségük ellenére alkottak olyan remek párost. Szerencsére a romantikus szál nincs túlerőltetve, pont annyit kapunk belőle, amennyi kell, anélkül, hogy szivárványos lányregénnyé változtatná a könyvet.

Maga a Rengeteg is olyan, mintha egy önálló karakter lenne. Valahogy egyszerre félelmetes, borzasztó és a története miatt mégis szomorú. Mindenképpen ott van nálam a top akárhány könyves helyszín között.

Szóval ezek után bevallottan elfogultan mondom, hogy mindenkinek el kell olvasnia ezt a könyvet, aki szereti a keserédes történeteket és a borzongós erdőket, vagy csak volt valaha gyerek. Az olvasók bölcsességével felvértezve állítom, hogy sajnálnám, ha kimaradt volna az életemből.