Oldal kiválasztása

Akármennyire is szerettem a horrorfilmnek legtöbbjét, azt ki nem állhatom, ha egy darabról csak úgy övült az, hogy a pénz miatt csinálták – kiváltképp,ha folytatásról van szó. Nos, az Aki bújt, aki nem 2: A második este elkövette ezt, én meg nem tudtam hova tenni a benne látottakat.

jeepers creepers22

Első jelenetsor még jóval az első film cselekménye előtt zajlik, amikor is egy helyi farmer Jack Taggart (Ray Wise) fiát elragadja a Creeper, ő pedig ezek után elszántan próbál végezni a lénnyel. Itt ugrunk pár évet, és azt látjuk, hogy egy busznyi  tini utazik haza egy bajnokságról, amikor is útközben lerobbannak és, hogy a cseresznye még meglegyen a tejszínhabon: az egyik lánynak Minxie-nek (Nicki Aycox) látomások jelennek meg a Creeper korábbi tetteiről és próbálja figyelmeztetni társait a veszélyre, kevés sikerrel.

jeepers creepers23

Több dolog miatt is fújok erre a filmre: egyrészt azért mert nagyon sok a fölösleges, csak irtani jó szereplő, akik közül legfeljebb egynek vagy kettőnek van komolyabb megnyilvánulása, mondjuk  Double D-nek (Garikayi Mutambirwa) vagy Izzy-nek (Travis Schiffner), akik képesek egy rövid ideig elhitetni velünk, hogy ők még képesek valamit felmutatni. Minxie ellenben, aki elvileg az egyik főhős lenne az idősebb Taggart mellett, de ha jobban megnézzük a filmet, voltaképpen semmi szükség nem volt a karakterére, hiszen a „látnoki” képességei ellenére is teljesen sablonos a csaj az első film tényleg jó médium karakteréhez képest.

.jeepers creepers25

A látványra azért nem térek ki, mert azt még eléggé jónak tartottam, hogy Victor Salva a nevét adja hozzá az első film után. Viszont, ami miatt nagyon felkaptam a fejemet és a falhoz kentem a laptopomat, az maga a Creeper. Míg az eredeti Jeepers-ben egy ravasz, szadista és szinte már művészi módon groteszk volt a karakter, itt átment a B-kategóriás kis trancsírozó lénybe, akiben a kötelező kegyetlenségen kívül nem sok maradt meg abból a főellenből, akit az első filmben úgy megszerettünk.

jeepers creepers24

Aztán a végkifejletről jobb, ha nem mondok egy szót sem, mert az még talán a Jeepers Creeper 2 legjobb jelenete, egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni: nem bírtam sehogy sem elképzelni azt, hogy a Creeper csak úgy hagyja magát és… (Spoiler).

jeepers creepers21

Elrettentő példakánt igen, normális folytatásként – de még csak önálló alkotásként  – azonban kicsit sem tudom ajánlani ezt a filmet. Kapkod, minimálisan törődik az előzménnyel és, finoman szólva is idiótának tekinti a nézőt – hiszen azt hiszi, hogy pár visító tini és egy-két véresebb jelenettel már megvett minket kilóra.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.