Oldal kiválasztása

Film után, rémálom a rémálom után. Freddy továbbra is kísérti a fiatalokat, ezúttal azonban jócskán szorult helyzetbe kerül, mivel fogyatkozik az állomány. Persze, nem kell a szomszédba mennie egy kis okosság után, már csak az a kérdés, hogy ki lesz itt az okosabb.

freddy62

Tíz év telt el Freddy (Robert Englund) katasztrófái óta. Ez alatt az idő alatt nem pihent, szorgosan szedegette áldozatait, míg végül a gyerekek szinte egészen eltűntek a környékről. Szinte. Egy srác azonban a jelek szerint jobban ragaszkodik az életéhez. Ő John Doe (Shon Greenblatt), akiről nem tudjunk… hát úgy nagyjából semmit. Mindössze annyit, hogy a mumus őt üldözi egészen addig, amíg ki nem menekül a városból. Ennek következtében hamarosan kiköt egy nevelőintézetben, ahol találkozik Maggie-vel (Lisa Zane), aki hasonló álmokat lát, mint ő. Megoldásként azt találja, hogy visszavigye szegény srácot a helyszínre. Azzal azonban nem számol, hogy néhány szökni vágyó kamasz is beugrik a furgonjukba, s ezzel aztán csőstül ömleszti a bajt.

freddy64

Amikor a film kijött – sőt, jóval később is –, nem igazán nyerte el a közönség tetszését. Persze mindez nem indokolatlan, ugyanis ez a széria leggyengébb darabja. Először is már az egy rossz vicc, hogy beharangozzák, hogy Freddynek vége, aztán mégse, mert három év múlva kijött egy újabb darab. Emellett ugyan a Rémálom-filmekben valamilyen szinten része a humor, azonban a hatodik rész már teljesen elbagatellizálja mind az ijesztgetést, mind a komolyságot. Az álmok már kicsit sem ijesztőek – felvetődik a kérdés, hogy így miért félne valaki elaludni – ráadásul a történetvezetés mellőz minden logikát.

FREDDY'S DEAD: THE FINAL NIGHTMARE, (aka NIGHTMARE ON ELM STREET VI), Robert Englund (back), Cassandra Rachel Friel, 1991. ©New Line Cinema

Robert Englund szokásához híven remekül szerepelt, én azonban a fenti okoknál fogva kicsit sajnálom őt. Freddyben van egy sötét és humoros perverzió, amit más talán nem is tudna ilyen jól hozni. Mostanra már csak a humoros maradt meg ebből, de a poénjai is meglehetősen gyengék. A többi karakterről is borzasztó szívesen nyilatkoznék, de annyira keveset tudni róluk, hogy elképzelésem sincs, hogy jól hozták őket a színészek, vagy nem. Ez azért elég ordas hiba, mert bár Freddy a főszereplő, igen súlyos szerepe van Joe-nak és Maggie-nek is, így nem ártana róluk is tudni egy keveset, legalább azt, hogy milyen színű zoknit szeretnek venni a kínaiban! Így még érezni is nehéz irántuk bármit, mert nem lehet eldönteni, hogy szimpatikusak, avagy nem.

Az akciók az előbbiekhez hasonlóan borzasztó gyengék. A korábbi gyilkosságok elég fantáziadúsak voltak, nekem speciel a képregényes volt a kedvencem az ötödik részben. Most csak arról szólt minden, hogy „na, akkor csináljunk vele is valamit”. Az pedig a gyengeség tetőfoka, hogy már a legelső jelenetek egyikében valahogy hős ifjúnk valahogy felrepül a busz elejére és kapaszkodik. Jó, én értem, hogy neki túl kell élnie az első jelenetet, de az istenért! Hogy a fenébe ugrott fel oda, miközben épp belefagyott a barna is?!

freddy63

Előttem már sokan elmondták, most elmondom én is: a Freddy halála egy iszonyú gyenge film. Teljesen felesleges, értelmetlen és kicsit sem élvezetes. Ritka, amikor ilyet mondok, de lazán kihagyható darabja a sorozatnak.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!