Oldal kiválasztása

maxresdefault (1)

William Shakespeare gála az Urániában. Felejthetetlen.

Április 23.-án került megrendezésre a Shakespeare gála az Uránia Nemzeti Filmszínházba, melyre sikerült bebocsájtást nyernem.  Az élőben sugárzott show előtt beszédet mondott többek között a British Council igazgatója, illetve Iain Lindsay, az Egyesült Királyság új magyarországi nagykövete. Beszédeik után kis várakozást követően pedig elkezdődött a show, olyan sztárok közreműködésével, mint Benedict Cumberbatch, az Oscar-díjas Helen Mirren és Judi Dench, Sir Ian McKellen, Rory Kinnear és Joseph Fiennes. Az est házigazdája a Dr. Who sztárjai David Tennant és Catherine Tate voltak, akik ahogy azt már megszokhattuk remekül működtek együtt. Az est egyik meglepetés vendége pedig maga Károly walesi herceg volt, aki mellett természetes ott ült Kamilla Hercegné is.

337B0F6400000578-3555333-image-m-58_1461447739755

Az est informatív és látványos volt. Csodálatos zenei produkciókkal, balett és nagy meglepetésemre hip – hop előadással is mind mind Shakespeare művei alapján. Szinte sorra vették az összes nagyobb művét, mint a Rómeó és Júlia, a Macbeth, a Hamlet a VII. Henrik, Szentivánéji Álom, Otello stb. Ezen művek tökéletes felelevenítésében pedig, a közreműködő színészek bámulatba ejtő színészi teljesítménye volt a garancia. Már a Rómeó és Júliát idéző erkély jelenetnél leesett az állam, pedig szinte el se kezdődött az este. Aztán jöttek a szebbnél szebb dalok, a balett csodálatos, lágy, és kecses mozdulatú koreografái. De nem csak dráma, komédia is volt a színpadon. Az est mondhatni csúcspontja az a jelent volt, amikor elérkeztünk a Hamlethez, mikor is a színészek sorba tódultak a színpadra, azon vitatkozva, hogy hogyan is kell rendesen mondani a világhírű mondatot: „ To be or not to be, that is the question.” Minden színész máshová tette a hangsúlyt ebből pedig parádés vita alakult ki. Végül aztán maga Károly herceg lépett a színpadra és „tett rendet”, ugyanis elmondta a saját verzióját, és ezt már mind elfogadták. A produkciók közül még ki kell, emeljem az Otello balett koreográfiát, mely nem csak a két táncos külleme miatt volt nagyon meggyőző, hanem a zene és a tánc is nagyon beszédes volt, szavak nélkül tárult elénk az egész történet. Természetesen az est azzal zárult, hogy mindenki a színpadra lépett és a Szentivánéji álom utolsó soraival búcsúztak el, ami megható, és gyönyörű szép volt.

Összegezve a show remek volt, összeszedett, nem volt baki, mindenki tudta a helyét, mi mi után következik, de mi mást is várhatnánk világhírű színészektől, egyszerűen mesés és felemelő volt nézni és hallgatni őket. Ahogy az az előadás közben is elhangzott Shakespeare él, és élni is fog amíg tovább visszük az örökségét, amit ránk hagyott, és aminek halhatatlannak is kell maradnia.