Oldal kiválasztása

Akármennyire is szeretem a Horrorra Akadva szériát, sajnos azt is be kell látnom, hogy a többrészes filmsorozatnak a negyedik (de nem utolsó) része a gyenge láncszem, több szempontból is.

horrorra akadva 41

A történet középpontjában, mint eddig mindig a megszokott hősnőnk Cindy áll, akinek visszaemlékezéseiből kiderül, hogy elvesztette az előző filmben megismert kedvesét, Cody pedig katonai iskolába ment, így végül állást vállal egy idős asszony házában, ahol eddig minden ápoló gyanús körülmények között életét vesztette. Miután találkozik a szellemkisfiúval, valamint az öregasszony helyes, ám annál lököttebb szomszédjával, Tommal (Craig Bierko), útnak indul Brendával, hogy meglelje azt az okot ami miatt a kisfiú szelleme a földön ragadt. Közben meg ufók támadják meg a földet, a Fűrész is megjelenik, hogy embereket kínozzon és még sorolhatnám.

horrorra akadva 42

David Zucker megint elővette a háromban már látott formulát, magyarul a horrorfilmek mellett a más kategóriába eső filmek is több pofont kapnak a paródiák által – vagyis nem teljesen. Sok volt a horrorparódia (Fűrész, A Falu, Az Átok ), amik most is a cselekmény gerincét képezték, de az ezek között a poénok között megbúvó más filmekről alkotott fricskák (Világok Harca, Millió Dolláros Bébi), csak egy olyan volt, ami az kellő minimumnál többet adott hozzá a filmhez, és ez kissé zavaró.

horrorra akadva 43

A főszereplőkkel nem volt gond: Cindy ugyanolyan szőke, Brenda ugyanúgy hibbant és keresi az igazit, a harmadikban megismert Kurta és Ray utánpótlás pedig megismerteti a kedves nézőkkel a Cowboyos filmek hátoldalát. Ők a szerethető kategória, akiket már volt időnk megszokni és/vagy megszeretni a filmek alatt, de az újonnan behozottak már bajosabbak. Tom még az elviselhető kategóriában van, de az ő gyerekei vagy az ex-neje, és még Cindy főnöke (Henry Mah), vagy a vak lányként feltűnő Carmen Electra azért már kissé több a soknál – még úgy is, hogy a gyerekek kivételével nem vesznek el huzamosabb időt a filmből.

horrorra akadva 44

Nem sokban tér el a korábbi filmektől, de még is érezhető az a változás benne, ami miatt a néző azt gondolja, hogy ez másabb mint az elődök, és sajnos nem jó értelemben.  A történetvezetésben is előfordulnak kisebb malőrök, de azokat a humorral még nagyrészt tudták korrigálni, csak ez a kényszerű ragtapaszozás is – ha nem is látszódott – de érződött a filmen.

horrorra akadva 45

Mint a Horrorra Akadva filmsorozat szervez része,  semmiképpen sem ajánlom a kihagyását, de az is biztos, hogy ezt a filmet, csakúgy, mint a folytatást, már másabb szemmel kell nézni, hiszen ez a két film már úgy jött a világra, hogy pont volt egy menetváltás a horror paródiába oltásának metódusában.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.