Oldal kiválasztása

Valahogy mintha az internet népének nagyja egyetértene abban, hogy az idei TV-s szezon valahogy nem a csúcsok csúcsa – és ezt talán mi sem bizonyítja jobban, mint az egymásra halmozódó halálesetek. És most nem az olyan sorozatok szereplőiről beszélek, ahol „senki sincs biztonságban”, sem azokról az esetekről, amikor a néző egy könnycseppel a szemében megrándítja a vállát, hogy „igen, fáj, de megértem, ezt kívánta a sztori”. Hanem azokról az incidensekről, amikor a halál gagyi volt, indokolatlan, és – nem egy esetben – hatalmas felháborodást váltott ki a nézőkből. Ugyanis, sajnos, ezekből bőven volt példa az elmúlt hónapokban. De nem is kertelek tovább – lássuk a listát, a teljesség igénye nélkül.

reign2.22_2

5, Francis (Reign, CW)

A Reign már alapból egy tragédiára ítélt koncepcióval indított: egy olyan uralkodópár történetét kívánta bemutatni – lazán véve a történelmi tényeket –, ahol a férj bizony tragikusan fiatalon hunyt el. Úgyhogy ennek a sorozatnak ez esetében gyakorlatilag már a Pilottól kezdve tudni lehetett, hogy bizony Francistől elég hamar el kell majd búcsúznunk – mert ezt az egy történelmi tényt nem voltak hajlandóak átírni a showrunnerek –, de ez még nem jelenti azt, hogy sikerült volna jól előkészíteni a halálát. Francis már a második szezon végén tudta, hogy napjai meg vannak számlálva, állapota a harmadik szezon elején romlott, majd mintha jobban lett volna, aztán – mindenféle előzmény nélkül – leesett a lováról, majd Maryvel az oldalán, az ágyában fekve haldokolt úgy öt percig, és meg is halt. Azután azonban szó szerint két perccel később újra életre keltették – csak azért, hogy aztán a következő részben, ami még csak nem is a midseason finálé volt, megölje őt az erdőben egy csapat bandita. Hát, ennek így sok értelme volt.

agentsofshield3.4.5

4, Grant Ward (Agents of S.H.I.E.L.D., ABC)

Miután az első szezon végére az írók megalkották a sorozat legkomplexebb, legérdekesebb, legmegosztóbb karakterét, a nézőknek azzal kellett szembesülnie, hogy az íróknak fogalmuk sincs, mihez is kezdjenek vele. Bár Ward a második szezon első felében mér organikus részét képezte a sztorinak, a második etapban már csak hébe-hóba tűnt fel, motivációi nem voltak rendesen kidolgozva, az évadzáróban mutatott karakterhűtlen viselkedésétől pedig a falat kapartam. Ezt követően a harmadik szezonban Ward valahogy mindig ott volt, meg csinált valamit, ami miatt nekünk izgulnunk kellett volna, azonban ezekből sosem lett semmi, legalábbis semmi értelmes (bosszút forral – de hogyan? Csapatot toboroz – de minek? Keres valamit – de mit? Rájött, mi is létezésének értelme – de mégis mi a franc?!). Aztán a midseason fináléban Coulson szimplán összezúzta a szívét, mert a második esélyről csak papolni kell, megadni sosem, meg mert vicces dolog egy csomó szálat elvarratlanul hagyni. Mindenesetre én még nem teszek virágot Ward sírjára – teste jelen pillanatban a parazita Hive gazdatestéül szolgál, akiről meg tudni, hogy a képregényekben volt egy olyan szokása, hogy életre keltette halott gazdatesteit, szóval még teljeséggel elképzelhető, hogy Ward vissza fog térni az élők sorába – már csak azért is, mert a sorozat hülye lenne megválni Brett Daltontól.

the100.s02.e15.2

3, Lexa (The 100, CW)

Nem kertelek, nem nézem a sorozatot, viszont szemem-fülem nyitva, és a Tumblrön is fenn vagyok, úgyhogy higgyétek el, mindent látok és mindent tudok (legalábbis ami a népszerű sorozatokat illeti). Szóval Lexa – bár nem ismerem, pontosan milyen szerepet is töltött be a hölgy a sorozat tényleges történetét illetően, azt tudom, hogy ő volt a biszexuális női főszereplő leszbikus szerelme, és ez már éppen elég volt ahhoz, hogy halála kiverje a biztosítékot. Lexa halálát követően Twitter-kampány indult, a showrunner egyetlen nap alatt több mint húszezer követőt veszített el, és heteken keresztül szinte másról sem lehetett hallani a fan-államokban, mint hogy mennyire igazságtalan dolog volt ez a queer reprezentációra nézve (amivel, mivel nem nézem a sorozatot, és nem tudom, Lexa halála mennyire volt indokolt és mennyire nem, nem is szállok vitába).

arrow 4

2, Laurel Lance (Arrow, CW)

Ismét egy olyan széria, amit személyesen nem nézek, de aminek eseményeit nem tudom kikerülni. Amennyi információ eljutott hozzám, abból úgy tűnik, a sorozat készítői már a szezon elején eldöntötték, hogy meg fognak ölni egy fontosabb szereplőt, csak nagyon sokéig nem döntötték el, hogy kit – és a választásuk végül Laurelre esett, a rajongók nem kis felháborodására. Laurel ugyanis rendkívül fontos karakter a képregényekben, ahol nem csak ő a Fekete Kanári, hanem egyben Oliver Queen elsőszámú szerelme is. És ebben a tekintetben a sorozat hardcore képregény-rajongó nézőinek már amúgy is volt egy szálka a szemében, mivel Oliver jelen pillanatban Felicity Smoakba szerelmes (aki benne sem volt a képregényekben), és így Laurel a margóra szorult. És hogy aztán még jobban fájjon az előbb emlegetett rajongóknak, Laurel utolsó szavaival gyakorlatilag áldását adta Oliverre és Felicityre, és így gyakorlatilag a Fekete Kanári halála is nem saját magáról, hanem erről a két másik karakterről szólt. és ha ez még nem lenne elég, időközben olyan pletykák is felbukkantak – persze pletykára nem adunk –, miszerint Laurel után Felicity fogja magára ölteni a Fekete Kanári jelmezét, amit még én, a kívülálló is sértőnek tartok.

sleepyhollow3.2

1, Abbie Mills (Sleepy Hollow, Fox)

Képzeljétek el a Castle-t Beckett nélkül. Az X-aktákat Scully nélkül. A Bonest Brennan nélkül. Ugye, hogy valami nem stimmel ezekkel a szituációkkal? Pedig a Sleepy Hollow éppen ezt ugrotta meg a harmadik évad fináléjában, amikor is megölte a női főszereplőjét. Mondjuk nem akarom egészen a sorozatot hibáztatni Abbie haláláért – az a hír járja, hogy a színésznő akarta ott hagyni a szériát – amit nem is tartok elképzelhetetlennek, miután a sztori igencsak mellőzte a karaktert már egészen a második szezon óta –, és így az íróknak sem volt túl sok választási lehetősége. Persze ez nem jelenti azt, hogy jól oldották meg a karakter halálát – legalábbis a fandom itt is megtalált mindent, amin meg lehet sértődni. Ezek közül van, aminek igazat adok (a végén úgy lett beállítva, mintha Abbie-nek mindössze csak az lett volna a feladata, hogy Ichabodot segítse, ahelyett, hogy vele egyenrangú lett volna), de van olyan is, ami színtiszta hülyeség (Ichabodot is meg kellett volna ölni, mert az úgy fair, meg mert legalább a halálban hadd legyenek együtt). A listába bekerült sorozatok közül jelen pillanatban már csak a Sleepy Hollow az egyetlen, ahol még lóg a levegőben a széria sorsa – az összes többiből már berendelték a következő évadot –, és ugyan a finálé utolsó perceiben az írók elhúzták a mézesmadzagot, hogyan is mehetne tovább a sztori, erősen kétlem, hogy a sorozat képes lenne megélni Abbie Mills nélkül.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.