Oldal kiválasztása

Vannak filmek, amiket azért nézünk, mert állati mély és tök okosnak hisszük magunkat utána – vagy épp tök butának. Aztán vannak filmek, amik csak tök jól néznek ki és kikapcsolódunk – na, ide tartozik a Man With Iron Fists.

Man With The Iron Fist

Történetünk középpontjában egy kovács (RZA) áll, aki nem elég, hogy jócskán nehezen boldogul feketeként a feudális Kínában – és ezt nem felejtik el a néző orra alá dörgölni –, de még ronda ügyekbe is keveredik a szakmája végett. A helyi „bunyósbanda” a saját vezére ellen fordul, s mindezt éppen a főhősünk által kovácsolt fegyverekkel. Mindezek után persze bűntudata van és kimenti a főnök, Arany Oroszlán fiát, hogy segítsen neki bosszút állni. Mindez persze nem egyszerű mulatság és hamar komoly árat fizet értük: a kezeit. Azonban a Kovács nincs egyedül, segítségére van még a kissé züllött, ám annál kiválóbb katona, Jack (Russel Crowe), valamint a kedvese, Lady Silk (Jamie Chung), és a mögötte álló teljes bordély. Bruce Lee-s kiválóságok és Kung fu pandás bölcsességek nem várhatóak. Helyette akad rengeteg nagyon király fegyver, óriási, röpködős rugdosások – és Lucy Liu. A fegyverek tulajdonképpen külön szekciót érdemelnének, hiszen már maga a címadó is igen érdekes tárgy, lévén, hogy technikailag egy protézisről beszélünk – egy állati erős protézisről. Persze nem a kovácsnak van egyedül „beépített” fegyója, jutott ebből a David Bautista által játszott Réztestűnek is, aki elég erőteljesen ütésálló. Erre egyébként kitérhetett volna még jobban a film, hiszen nagyon izgalmas párja lett volna a vasöklöknek, amiknek legalább ismerjük a történetét. Melléjük még Lucy kapott egy nagyon király Mortal Kombatos legyezőt is, amit elég durván használatba is helyez. Kezdem irigyelni a színésznőt, hogy mindig megkapja a legszebb fegyvereket.

vasoklu1

A sztori, mint az látszik is, nem túl mély: egy egyszerű bosszúhadjárat „a jó ügy érdekében”. Viszont aminek lennie kell, azt kiválóan hozza és a színészek is jó munkát végeztek a karaktereikkel. Nekem nagyon átjöttek mind az elmebeteg, hataloméhes rosszfiúk, mind a melankolikus kovács. Külön vicces, hogy az „oroszlánok” kaptak szép sörényt is, így végül nagyjából úgy néztek ki, mint a Majomkirály A sárkány évében. No, de sebaj, nem lehet mindenkinek jó a sérója.

vasoklu3

A film egyébként elég komoly kritikákat kapott, amiért főként azt lehet okolni, hogy valamiért sok néző iszonyú mélységeket akar keresni olyan filmekben, ahol annak nincs semmi keresnivalója. Nem mindig akarunk okosodni – persze néha nem árt. A komoly harcművészeti filmek egy egész más kategóriába tartoznak, mint A vasöklű férfi. Pontosan ugyanebbe a problémába futott bele tavaly a Jurassic World, ami kiváló darabja a Jurassic-filmeknek, de a közönség mégis azt gondolta, hogy egy rakás nagy dinó tud mást is csinálni, mint hogy megeszi az embereket. Ha a helyén kezeljük a Vasöklűt is, akkor kapunk egy remek esti kikapcsolódást.

vasoklu4

Nekem abszolút bejött a film. Kicsit elborult, kicsit egyszerű, de roppant szórakoztató. Ha valakinek erre van szüksége egy fáradt hétfő estén, akkor bátran lökje be a lejátszóba, be fogja teljesíteni a feladatát.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!